X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Дніпропетровської області Баранніка Олександра Петровича за зверненням голови апеляційного суду Дніпропетровської області Деркач Н.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1718/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Дніпропетровської області Баранніка Олександра Петровича за зверненням голови апеляційного суду Дніпропетровської області Деркач Н.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати: головуючого – Патрюка М.В.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С.-доповідач, Прилипка С.М.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Дніпропетровської області Баранніка Олександра Петровича за зверненням голови апеляційного суду Дніпропетровської області Деркач Н.М.,

встановила:

У січні 2016 року на адресу Комісії надійшло звернення голови апеляційного суду Дніпропетровської області Деркач Н.М. щодо поведінки судді апеляційного суду Дніпропетровської області Баранніка О.П.

Заявник зазначає, що суддя Бараннік О.П. відмовляється виконувати вимоги чинного законодавства щодо підпису електронних копій судових рішень електронним цифровим підписом в автоматизованій системі документообігу суду для своєчасного внесення судових рішень до ЄДРСР, мотивуючи відмову в отриманні особистого електронного цифрового підпису захистом своїх персональних даних, відсутністю впевненості щодо правомірного використання копії посвідчення судді або паспорта громадянина України та власноручного підпису судді, що ставиться суддею у заяві на реєстрацію посиленого сертифікату.

Голова суду наголошує, що без засвідчення електронним цифровим підписом судді копії судових рішень, ухвалених останнім, не можуть бути направлені до ЄДРСР, що породжує обґрунтовані скарги громадян про порушення їх конституційних прав та свобод.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Баранніка О.П. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до вимог статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії Луцюком П.С. проведено перевірку даних про наявність підстав для відкриття дисциплінарної справи та притягнення судді Баранніка О.П. до дисциплінарної відповідальності, за результатами якої складено висновок з викладенням виявлених фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що за результатами проведеної перевірки встановлені факти та обставини, які можуть свідчити про наявність у діях судді Баранніка О.П. ознак дисциплінарних проступків, передбачених пунктом 2 частини 1 та частиною 2 статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

З огляду на викладене, Комісією встановлені достатні підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Дніпропетровської області Баранніка О.П.

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відкрити дисциплінарну справу стосовно судді апеляційного суду Дніпропетровської області Баранніка Олександра Петровича за зверненням голови апеляційного суду Дніпропетровської області Деркач Н.М.

Головуючий                                                                                               М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                           Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      С.М. Прилипко