X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Ясинуватського міськрайонного суду Донецької області Заріцької Оксани Олексіївни за зверненням голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1717/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Ясинуватського міськрайонного суду Донецької області Заріцької Оксани Олексіївни за зверненням голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати: головуючого – Патрюка М.В.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С.-доповідач, Прилипка С.М.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Ясинуватського міськрайонного суду Донецької області Заріцької Оксани Олексіївни за зверненням голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М.,

встановила:

У травні 2016 року на адресу Комісії надійшло звернення голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М. щодо поведінки судді Ясинуватського міськрайонного суду Донецької області Заріцької О.О.

Заявник зазначає, що 03 грудня 2014 року до ВРЮ надійшла заява судді Заріцької О.О. від 01 жовтня 2014 року про звільнення з посади судді за власним бажанням.

В інтернет-мережі на сайті за посиланням http://old.dnr-online.ru/wp- соntent/uploads/2016/03/Ukаz_N7l_17032016_change.pdf розміщено так званий указ голови ДНР від 17 березня 2016 року № 71 «Про призначення суддів», відповідно до якого Заріцьку О.О. призначено суддею так званого Верховного суду ДНР строком на 3 роки. Також ВРЮ надано роздруківку тексту даного документу.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Заріцьку О.О. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до вимог статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії Луцюком П.С. проведено перевірку даних про наявність підстав для відкриття дисциплінарної справи та притягнення судді Заріцької О.О. до дисциплінарної відповідальності, за результатами якої складено висновок з викладенням виявлених фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що за результатами проведеної перевірки встановлені факти та обставини, які можуть свідчити про наявність у діях судді Заріцької О.О. ознак дисциплінарних проступків, передбачених пунктами 3 та 12 частини 1 статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також ознаки порушення присяги.

З огляду на викладене, Комісією встановлені достатні підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Ясинуватського міськрайонного суду Донецької області Заріцької О.О.

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відкрити дисциплінарну справу стосовно судді Ясинуватського міськрайонного суду Донецької області Заріцької Оксани Олексіївни за зверненням голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М.

Головуючий                                                                                               М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                           Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      С.М. Прилипко