X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Оболонського районного суду міста Києва Швачач Юлії Олександрівни за зверненням начальника ГУ СБУ у м. Києві та Київській області Глуговського М.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1709/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Оболонського районного суду міста Києва Швачач Юлії Олександрівни за зверненням начальника ГУ СБУ у м. Києві та Київській області Глуговського М.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати: головуючого – Патрюка М.В.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Прилипка С.М., Устименко В.Є. – доповідач,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Оболонського районного суду міста Києва Швачач Юлії Олександрівни за зверненням начальника ГУ СБУ у м. Києві та Київській області Глуговського М.В.,

встановила:

У квітні 2015 року на адресу Комісії надійшло звернення начальника ГУ СБУ у м. Києві та Київській області Глуговського М.В. щодо поведінки судді Оболонського районного суду міста Києва Швачач Ю.О.

Заявник зазначає, що суддею Оболонського районного суду міста Києва Швачач Ю.О. порушено норми процесуального права під час розгляду справи № 756/681/15 про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого пунктом 6 частини 1 статті 212-2КУпАП, стосовно директора ТОВ «Бломінго-Юкрейн» ОСОБА_1.

У зверненні вказується, що суддя Швачач Ю.О. безпідставно затягувала розгляд справи, ухвалила постанову, якою закрила провадження у справі та не притягнула ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Оболонського районного суду міста Києва Швачач Ю.О. до дисциплінарної відповідальності.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що дисциплінарне провадження стосовно судді Швачач Ю.О. необхідно припинити з таких підстав.

Відповідно до Указу Президента України від 30 січня 2016 року № 27/2016 «Про звільнення суддів» суддя Оболонського районного суду міста Києва Швачач Ю.О. звільнена з посади судді зв’язку з порушенням присяги судді.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вища кваліфікаційна комісія суддів України здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів місцевих та апеляційних судів.

Відповідно до вимог частини 3 статті 122 Закону України «Про судоустрійі статус суддів» повноваження судді припиняються з дня прийняття Верховною Радою України постанови про звільнення з посади судді.

З урахуванням цієї обставини, виходячи зі змісту підпункту 14.5.9 пункту 14.5 розділу XIV Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11 (у редакції рішення Комісії від 03 квітня 2015 року № 13/зп-15), розгляд Комісією (палатою) питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у разі подання ним заяви про відставку здійснюється у загальному порядку. Якщо на момент розгляду такого питання суддя звільнений з посади уповноваженим органом, Комісія (палата) припиняє дисциплінарне провадження із зазначенням у рішенні цих обставин.

Отже, підстави для здійснення дисциплінарного провадження стосовно Швачач Ю.О. відсутні.

Керуючись статтями 93-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підпунктом 14.5.9 пункту 14.5 розділу XIV Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

припинити дисциплінарне провадження стосовно Швачач Юлії Олександрівни.

Головуючий                                                                                                М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                            Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      С.М. Прилипко