X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Амельохіна Віталія Вячеславовича, Аблова Євгенія Валерійовича, Федорчука Андрія Богдановича за зверненням Яценка Й.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.09.2016
1613/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Амельохіна Віталія Вячеславовича, Аблова Євгенія Валерійовича, Федорчука Андрія Богдановича за зверненням Яценка Й.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Амельохіна Віталія Вячеславовича, Аблова Євгенія Валерійовича, Федорчука Андрія Богдановича за зверненням Яценка Й.В.,

встановила:

У березні 2014 року на адресу Комісії надійшло звернення Яценка Й.В. щодо поведінки суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Амельохіна В.В., Аблова Є.В., Федорчука А.Б.

Заявник зазначає, що суддя Амельохін В.В. безпідставно надавав відповідачу у справі (представникам Міністерства юстиції України) додатковий строк для надання заперечень проти позову, а також відмовився у судовому засіданні 12 березня 2014 року розглядати клопотання Яценка Й.В. про відвід.

Також скаржник наголошує, що судді Амельохін В.В., Аблов Є.В., Федорчук А.Б. зробили незаконний висновок про те, що частину запитуваних позивачем документів не віднесено до публічної інформації, тобто упереджено й невірно застосували норми матеріального права, на що звернув увагу суд апеляційної інстанції.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддів Амельохіна В.В., Аблова Є.В., Федорчука А.Б. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року) членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів Амельохіна В.В., Аблова Є.В., Федорчука А.Б. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва перебувала справа за позовом Яценка Й.В. до Міністерства юстиції України про визнання протиправними дій відповідача.

У судових засіданнях 26 лютого та 05 березня 2014 року Яценком Й.В. не заявлялося клопотань про відвід судді.

11 березня 2014 року до канцелярії суду надійшло клопотання Яценка Й.В. про відвід судді Амельохіна В.В. Аналогічне клопотання також надійшло 17 березня 2014 року. У судовому засіданні 19 березня 2014 року суд відмовив у задоволенні клопотань про відвід судді.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 08 травня 2014 року позов задоволено частково.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 30 вересня 2014 року постанову суду першої інстанції скасовано та прийнято нову, якою позов Яценка Й.В. задоволено частково.

Скасовуючи постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 08 травня 2014 року, апеляційний суд не погодився із висновком суду першої інстанції щодо правового визначення запитаної заявником інформації як інформації з обмеженим доступом і саме у зв’язку із іншим правовим висновком щодо предмету судового спору ухвалив нову постанову.

Разом з тим скасування судового рішення внаслідок іншої правової оцінки встановлених фактів не є підставою для порушення дисциплінарної справи.

Відповідно до частини 2 статті 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року) скасування або зміна судового рішення не тягне за собою дисциплінарної відповідальності судді, який брав участь у його ухваленні, крім випадків, коли порушення допущено внаслідок умисного порушення норм права чи неналежного ставлення до службових обов'язків.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року).

Оскільки в діях суддів Амельохіна В.В., Аблова Є.В., Федорчука А.Б. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), підстави для відкриття стосовно них дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись частиною 6 статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Амельохіна Віталія В’ячеславовича, Аблова Євгенія Валерійовича, Федорчука Андрія Богдановича за зверненням Яценка Й.В.

Головуючий                                                                       М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                    В.І. Бутенко

                                                                                              Т.Ф.Весельська

                                                                                              А.О. Заріцька

                                                                                              М.А. Макарчук

                                                                                              М.І. Мішин

                                                                                              С.М. Прилипко

                                                                                              В.Є. Устименко

                                                                                              С.О. Щотка