X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи за зверненнями Лопатько Л.Г. стосовно суддів Бородянського районного суду Київської області Гумбатова Володимира Алієвича, Міланіч Антоніни Миколаївни та суддів апеляційного суду Київської області Кулішенка Юрія Миколайовича, Лащенка Віктора Діодоровича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.09.2016
1648/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи за зверненнями Лопатько Л.Г. стосовно суддів Бородянського районного суду Київської області Гумбатова Володимира Алієвича, Міланіч Антоніни Миколаївни та суддів апеляційного суду Київської області Кулішенка Юрія Миколайовича, Лащенка Віктора Діодоровича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи за зверненнями Лопатько Л.Г. стосовно суддів Бородянського районного суду Київської області Гумбатова Володимира Алієвича, Міланіч Антоніни Миколаївни та суддів апеляційного суду Київської області Кулішенка Юрія Миколайовича, Лащенка Віктора Діодоровича,

встановила:

До Вищої ради юстиції 12 грудня 2014 року надійшло звернення Лопатько Л.Г. щодо поведінки, зокрема, суддів Бородянського районного суду Київської області Гумбатова В.А., Міланіч А.М. та суддів апеляційного суду Київської області Кулішенка Ю.М., Лащенка В.Д., яка може мати наслідком притягнення їх до дисциплінарної відповідальності з підстав, визначених статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції від 07 липня 2010 року № 2453-VI.

Аналогічні за змістом звернення до Вищої ради юстиції були скеровані з Адміністрації Президента України та Верховної Ради України.

Вказані звернення Лопатько Л.Г. містять доводи незгоди з процесуальними діями названих суддів та ухваленими рішення під час здійснення правосуддя у справі № 360/1429/13-ц (22-ц/780/4270/14). Заявник вказує на невмотивованість судових рішень, оскільки судом не досліджено усіх доводів та не встановлено усіх фактів при вирішенні спору.

Лопатько Л.Г. просила притягнути суддів Бородянського районного суду Київської області Гумбатова В.А., Міланіч А.М. та суддів апеляційного суду Київської області Кулішенка Ю.М., Лащенка В.Д. до дисциплінарної відповідальності.

Рішенням Вищої ради юстиції від 10 грудня 2015 року № 958/0/15-15 звернення Зайвого В.І. щодо поведінки, зокрема, суддів Бородянського районного суду Київської області Гумбатова В.А., Міланіч А.М. та суддів апеляційного суду Київської області Кулішенка Ю.М., Лащенка В.Д., направлено до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на підставі статті 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі-Закон), яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Враховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даними зверненнями здійснюється за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненнях фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у червні 2013 року Лопатько Л.Г. звернулась до Бородянського районного суду Київської області із позовом про поділ земельної ділянки та зобов’язання вчинити певні дії.

Ухвалою апеляційного суду Київської області від 22 липня 2014 року залишено без змін рішення Бородянського районного суду Київської області від 06 червня 2014 року, яким позовні вимоги було задоволено частково.

25 вересня 2014 року колегією суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу відхилено. Ухвалу апеляційного суду Київської області від 22 липня 2014 року та рішення Бородянського районного суду Київської області від 06 червня 2014 року залишено без змін.

Ураховуючи викладене, слід дійти висновку, що доводи, викладені у зверненні Лопатько Л.Г., не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, яке могло б призвести до неправильного вирішення спору. Тому звернення Лопатько Л.Г. зводиться до незгоди з процесуальними діями суддів та з ухваленими судовими рішеннями у справі № 360/1429/13-ц (22-ц/780/4270/14).

Підстави для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до частини четвертої статті 84 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» дисциплінарну справу щодо судді не може бути порушено за заявою чи повідомленням, що не містять відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку судді, а також за анонімними заявами та повідомленнями.

Згідно зі статтями 83, 84, 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» для притягнення до дисциплінарної відповідальності має бути встановлено, що визначені підстави виникли внаслідок винних дій (бездіяльності) судді та враховано характер проступку, його наслідки, особа судді, ступінь його вини, обставини, що впливають на можливість притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Оскільки в діях суддів Бородянського районного суду Київської області Гумбатова В.А., Міланіч А.М. та суддів апеляційного суду Київської області Кулішенка Ю.М., Лащенка В.Д. не встановлено ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно названих суддів відсутні.

Постановою Верховної Ради України від 08 вересня 2016 року  № 1513-VIІІ «Про звільнення суддів» суддю апеляційного суду Київської області Лащенка В.Д. звільнено з посади у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи за зверненнями Лопатько Л.Г. стосовно суддів Бородянського районного суду Київської області Гумбатова Володимира Алієвича, Міланіч Антоніни Миколаївни та судді апеляційного суду Київської області Кулішенка Юрія Миколайовича;

припинити дисциплінарне провадження стосовно Лащенка Віктора Діодоровича.

Головуючий                                                                                                          М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                       В.І. Бутенко

                                                                                                                                 Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                                                 М.А. Макарчук

                                                                                                                                 М.І. Мішин

                                                                                                                                 С.М. Прилипко

                                                                                                                                 В.Є. Устименко

                                                                                                                                 С.О. Щотка