X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сафронової Світлани Володимирівни за зверненням начальника Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці Корчаки О.С.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.09.2016
1609/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сафронової Світлани Володимирівни за зверненням начальника Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці Корчаки О.С.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сафронової Світлани Володимирівни за зверненням начальника Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці Корчаки О.С.,

встановила:

У серпні 2014 року на адресу Комісії надійшло звернення Корчаки О.С. щодо поведінки судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сафронової С.В.

Заявник зазначає, що головуюча у колегії суддя Сафронова С.В. ухвалою від 08 липня 2014 року призначила розгляд справи, в якій ПФУ у місті Вінниці є позивачем, відразу на 03 лютого 2015 року.

Скаржник вважає цей факт доказом невжиття суддею Сафроновою С.В. заходів по розгляду справи у розумний строк.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Сафронову С.В. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року) членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Сафронової С.В. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду перебувала апеляційна скарга ПАТ КБ «Приватбанк» на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 травня 2014 року у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці до ПАТ КБ «Приватбанк» в особі Вінницької філії про стягнення заборгованості.

Провадження у справі відкрито 08 липня 2014 року, справу призначено до розгляду на 03 лютого 2015 року.

Суддя Сафронова С.В. у своїх письмових поясненнях вказала, що така дата розгляду справи зумовлена лише її надмірним службовим навантаженням. Протягом січня-червня 2014 року в провадженні судді перебувало 1394 справ, на розгляд надійшла 241 справа. За вказаний період постановлено 976 остаточних судових рішень, серед яких 181 апеляційна скарга задоволена, а показник середньомісячного навантаження постановлених судових рішень складав 188 проти 111 загального по суду. Залишок нерозглянутих справ станом на 07 липня 2014 року становив 418 справ.

Суддя Сафронова С.В. наголошує, що призначити вказану справу у більш стислі терміни не видавалося можливим.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2015 року апеляційну скаргу ПАТ КБ «Приватбанк» залишено без задоволення, постанову суду першої інстанції залишено без змін.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року).

Оскільки в діях судді Сафронової С.В. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), підстави для відкриття стосовно неї дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись частиною 6 статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сафронової Світлани Володимирівни за зверненням начальника Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці Корчаки О.С.

Головуючий                                                                                                          М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                       В.І. Бутенко

                                                                                                                                 Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                                                 М.А. Макарчук

                                                                                                                                 М.І. Мішин

                                                                                                                                 С.М. Прилипко

                                                                                                                                 В.Є. Устименко

                                                                                                                                 С.О. Щотка