X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Галицького районного суду міста Львова Юрківа Олега Романовича за зверненням Леонова М.Є.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.09.2016
1608/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Галицького районного суду міста Львова Юрківа Олега Романовича за зверненням Леонова М.Є.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Галицького районного суду міста Львова Юрківа Олега Романовича за зверненням Леонова М.Є.,

встановила:

У серпні 2014 року на адресу Комісії надійшло звернення Леонова М.Є. щодо поведінки судді Галицького районного суду міста Львова Юрківа О.Р.

Заявник зазначає, що суддя Юрків О.Р. ухвалою повернув йому матеріали позовної заяви з додатками, не дивлячись на ухвалу апеляційного суду Львівської області від 08 липня 2014 року про вирішення питання про відкриття провадження у справі.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Юрківа О.Р. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року) членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Юрківа О.Р. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що 08 липня 2014 року ухвалою апеляційного суду Львівської області матеріали позовної заяви Леонова М.Є. до відповідача- судді Сихівського районного суду міста Львова Чорної С.З. з «командою» в Сихіврайсуді міста Львова по вимаганню-дискредитації Леонова М.Є., ОСОБА_1 (з подачі, наче, директора ЛКП «Житловик-С» ОСОБА_2) направлено до Галицького районного суду міста Львова для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Ухвалою Галицького районного суду міста Львова від 15 липня 2014 року відмовлено у відкритті провадження на підставі пункту 1 частини 2 статті 122 ЦПК України, оскільки заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Ухвалою апеляційного суду Львівської області від 27 жовтня 2014 року ухвалу Галицького районного суду міста Львова від 15 липня 2014 року залишено без змін.

Скаржник фактично просить Комісію дати іншу оцінку доказам у справі, ніж та, що дана судами першої та апеляційної інстанцій. Надання оцінки доказам у цивільному провадженні не належить до компетенції Комісії.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року).

Оскільки в діях судді Юрківа О.Р. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), підстави для відкриття стосовно нього дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись частиною 6 статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Галицького районного суду міста Львова Юрківа Олега Романовича за зверненням Леонова М.Є.

Головуючий                                                                                               М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                            В.І. Бутенко

                                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      М.І. Мішин

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      В.Є. Устименко

                                                                                                                      С.О. Щотка