X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Свалявського районного суду Закарпатської області Вінер Едіти Арноштівни за зверненням Фізер М.Ф.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.09.2016
1639/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Свалявського районного суду Закарпатської області Вінер Едіти Арноштівни за зверненням Фізер М.Ф.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого - Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Свалявського районного суду Закарпатської області Вінер Едіти Арноштівни за зверненням Фізер М.Ф.,

встановила:

У листопаді 2014 року на адресу Комісії надійшло звернення Фізер М.Ф. щодо поведінки судді Свалявського районного суду Закарпатської області Вінер Е.А.

Заявник зазначає, що суддя Вінер Е.А. не повідомила її про судове засідання у справі про усунення перешкод в проведенні ремонтних робіт, де Фізер М.Ф. є відповідачем, прийняла незаконне рішення, в якому потім суд апеляційної інстанції змінив одне слово, допустила помилку у підвідомчості справи щодо оскарження дій державного виконавця (оскільки юрисдикційність розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність державно виконавця залежить від спеціалізації суду, який ухвалив виконуване ДВС рішення), повернула заяву про перегляд рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами у порушення вимог частини 5 статті 21 ЦПК України (суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі у розгляді справи про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами у цій справі).

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Вінер Е.А. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року) членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Вінер Е.А. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні Свалявського районного суду Закарпатської області перебувала справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Фізер М.Ф. про заборону створення перешкод в проведенні ремонтних робіт.

Рішенням Свалявського районного суду від 07 лютого 2014 року позов задоволено.

Рішенням апеляційного суду Закарпатської області від 05 серпня 2014 року рішення суду першої інстанції змінено (слово «заборонити» виправлено на слово «зобов’язати»), в решті залишено без змін.

29 жовтня 2014 року Фізер М.Ф. подала заяву про перегляд рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Ухвалою Свалявського районного суду від 30 жовтня 2014 року заяву повернуто заявнику через те, що рішення, яке переглядається, ухвалено апеляційним судом Закарпатської області.

03 листопада 2014 року Фізер М.Ф. заявила відвід судді Вінер Е.А., який було задоволено.

Ухвалою апеляційного суду Закарпатської області від 12 січня 2015 року ухвалу Свалявського районного суду Закарпатської області від 30 жовтня 2014 року залишено без змін.

Апеляційним судом встановлено, що суддя Вінер Е.А. не розглядала заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Встановлені апеляційним судом обставини повністю спростовують доводи заявника про порушення суддею норм процесуального права в цій частині.

Ухвалою апеляційного суду Закарпатської області від 25 лютого 2015 року відмовлено в задоволенні заяви Фізер М.Ф. про перегляд рішення апеляційного суду Закарпатської області від 05 серпня 2014 року за нововиявленими обставинами.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року).

Оскільки в діях судді Вінер Е.А. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), підстави для відкриття стосовно неї дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись частиною 6 статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи: стосовно судді Свалявського районного суду Закарпатської області Вінер Едіти Арноштівни за зверненням Фізер М.Ф.

Головуючий                                                                                                           М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                        В.І. Бутенко

                                                                                                                                  Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                  А.О. Заріцька

                                                                                                                                  М.А. Макарчук

                                                                                                                                  М.І. Мішин

                                                                                                                                  С.М. Прилипко

                                                                                                                                  В.Є. Устименко

                                                                                                                                  С.О. Щотка