X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Київської області Лівінського Сергія Володимировича (за дії, вчинені на посаді судді апеляційного суду міста Севастополя), суддів апеляційного суду міста Севастополя Зотова Віктора Сергійовича, Алєєвої Наталі Галівни за зверненням Скутельника О.Г.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.09.2016
1602/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Київської області Лівінського Сергія Володимировича (за дії, вчинені на посаді судді апеляційного суду міста Севастополя), суддів апеляційного суду міста Севастополя Зотова Віктора Сергійовича, Алєєвої Наталі Галівни за зверненням Скутельника О.Г.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Київської області Лівінського Сергія Володимировича (за дії, вчинені на посаді судді апеляційного суду міста Севастополя), суддів апеляційного суду міста Севастополя Зотова Віктора Сергійовича, Алєєвої Наталі Галівни за зверненням Скутельника О.Г.,

встановила:

Скутельник О.Г. звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі – Комісія) щодо поведінки судді апеляційного суду Київської області Лівінського С.В. (за дії, вчинені на посаді судді апеляційного суду міста Севастополя), суддів апеляційного суду міста Севастополя Алєєвої Н.Г., Зотова B.C., яка може мати наслідком притягнення їх до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

Заявник зазначає, що суддями Лівінським С.В., Алєєвою Н.Г., Зотовим B.C. порушено норми процесуального права під час розгляду цивільної справи № 22ц-797/2523/13, що полягають в постановленні незаконного судового рішення від 21 листопада 2013 року та правил щодо відводу. Так, заявником було заявлено відвід судді Алєєвій Н.Г., оскільки за її участі розглядалася інша справа з участю заявника, а тому суддя є зацікавленою в результаті розгляду справи, однак, у його задоволенні судом було відмовлено.

Посилаючись на вказані обставини, заявник просить Комісію притягнути суддю апеляційного суду Київської області Лівінського С.В. (за дії, вчинені на посаді судді апеляційного суду міста Севастополя), суддів апеляційного суду міста Севастополя Алєєву Н.Г., Зотова B.C. до дисциплінарної відповідальності.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України від 12 лютого 2015 року № 192-VIII «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі – Закон), яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій
редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Ураховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даною скаргою має здійснюватися за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у скарзі обставин.

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Лівінського С.В. необхідно відмовити, стосовно Алєєвої Н.Г., Зотова B.C. припинити дисциплінарне провадження з таких підстав.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України діє в межах повноважень, визначених статтею 91 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», з урахуванням приписів якої Комісія розглядає заяви та повідомлення про дисциплінарну відповідальність суддів місцевих та апеляційних судів та за наявності підстав порушує дисциплінарні справи і здійснює дисциплінарне провадження.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Статтею 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів першої та апеляційної інстанцій.

При цьому відповідно до статті 51 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та цього Закону призначений чи обраний суддею, займає штатну суддівську посаду в одному з судів України і здійснює правосуддя на професійній основі.

Постановою Верховної Ради України від 19 квітня 2016 року № 1288-VIII «Про звільнення суддів» Алєєву Наталю Галівну звільнено з посади судді апеляційного суду міста Севастополя у зв’язку з порушенням присяги судді.

Постановою Верховної Ради України від 19 квітня 2016 року № 1297-VIII «Про звільнення суддів» Зотова Віктора Сергійовича звільнено з посади судді апеляційного суду міста Севастополя у зв’язку з порушенням присяги судді.

Зі змісту звернень убачається, що заявником не вказано жодних безпосередніх обставин та не вбачається чітких посилань на порушення судді Лівінського С.В. норм процесуального права, а самі скарги не містять конкретних пояснень щодо допущених суддею порушень вимог законодавства  під час розгляду цивільної справи, які можливо було б перевірити, проаналізувати та скласти обґрунтовані висновки, окрім того що цей суддя входив до складу колегії суду.

Оскільки у зверненнях відсутні відомості про наявність в діях судді апеляційного суду Київської області Лівінського С.В. (за дії, вчинені на посаді судді апеляційного суду міста Севастополя) ознак дисциплінарного проступку, у відкритті дисциплінарної справи стосовно нього слід відмовити.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року, Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Київської області Лівінського Сергія Володимировича (за дії, вчинені на посаді судді апеляційного суду міста Севастополя) за зверненням Скутельника О.Г.

Припинити дисциплінарне провадження стосовно Алєєвої Наталі Галівни, Зотова Віктора Сергійовича за зверненням Скутельника О.Г.

Головуючий                                                                                М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                             В.І. Бутенко

                                                                                                       Т.Ф. Весельська

                                                                                                       А.О. Заріцька

                                                                                                       М.А. Макарчук

                                                                                                       М.І. Мішин

                                                                                                       С.М. Прилипко

                                                                                                       В.Є. Устименко

                                                                                                       Т.С. Шилова

                                                                                                       С.О. Щотка