X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Господарського суду Вінницької області Лабунської Тетяни Іванівни за скаргою приватного акціонерного товариства “Банк Кіпру”, акціонерного товариства “Бенк ов Сайперс Паблік Кампані Лімітед”

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.09.2016
1592/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Господарського суду Вінницької області Лабунської Тетяни Іванівни за скаргою приватного акціонерного товариства “Банк Кіпру”, акціонерного товариства “Бенк ов Сайперс Паблік Кампані Лімітед”

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Господарського суду Вінницької області Лабунської Тетяни Іванівни за скаргою приватного акціонерного товариства “Банк Кіпру”, акціонерного товариства “Бенк ов Сайперс Паблік Кампані Лімітед”, -

встановила:

У березні 2013 року ПАТ “Банк Кіпру” та АТ “Бенк ов Сайперс Паблік Кампані Лімітед” звернулися до Вищої ради юстиції зі скаргами на дії судді Господарського суду Вінницької області Лабунської Т.І., яка, на їхню думку, затягує розгляд справи № 15/52/2012/5003 про банкрутство ТОВ “Овертайм”, не вживає заходів для розгляду скарг на неправомірні дії та бездіяльність арбітражного керуючого Болховітіна В.М.

Посилаючись на наведені обставини, просили притягнути суддю Лабунську Т.І. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до рішення Вищої ради юстиції від 21 січня 2016 року за № 28/о/15-16, матеріали скарг у лютому 2016 року перенаправлені для розгляду Вищій кваліфікаційній комісії суддів України (далі - Комісія).

28 березня 2015 року набрав чинності Закону України “Про забезпечення права на справедливий суд”, яким Закон України "Про судоустрій і статус суддів" викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви і скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються  відповідно  до  Закону  України  "Про  судоустрій і статус суддів" у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

З огляду на викладене, дисциплінарне провадження здійснюється за положеннями Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції від 7 липня 2010 року (далі - Закон).

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача Весельську Т.Ф., Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Господарського суду Вінницької області Лабунської Т.І. необхідно відмовити з таких підстав.

Установлено, що у провадженні судді Господарського суду Вінницької області Лабунської Т.І. перебувала справа за заявою ТОВ “Торг-Продакшн” до ТОВ “Овертайм” про визнання банкрутом (справа № 15/52/2012/5003).

7 листопада 2012 року Господарським судом Вінницької області порушено провадження у справі та призначено її розгляд на 16 листопада 2012 року.

16 листопада 2012 року відбулося підготовче засідання у справі, під час якого визнано безспірні грошові вимоги ініціюючого кредитора, яким є ТОВ "Торг-Продакшн"; введено процедуру розпорядження майном боржника; призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Болховітіна В.М. та зобов’язано його до 25 грудня 2012 року подати суду реєстр грошових вимог кредиторів, дані щодо розгляду заяв кредиторів; призначено попереднє засідання суду на 14 лютого 2013 року.

У зв’язку з поданням 9 січня 2013 року кредиторами - ПАТ "Банк Кіпру" та АТ “Бенк ов Сайпрес Паблік Кампані Лімітед” скарг про бездіяльність розпорядника майна Болховітіна В.М. та усунення його від виконання обов’язків розпорядника майна боржника, заяви Василика В.В. про призначення його арбітражним керуючим, а 17 січня 2013 року - арбітражним керуючим Болховітіним В.М. реєстру грошових вимог кредиторів, суддя Лабунська Т.І. 15 та 18 січня 2013 року постановила ухвали про проведення судового засідання у справі достроково - 31 січня 2013 року.

31 січня 2013 року в судовому засіданні розпочато розгляд реєстру вимог кредиторів, однак, у зв’язку зі з’ясуванням судом неповноти внесення арбітражним керуючим відомостей про грошові вимоги ініціюючого кредитора ТОВ "Торг-Продакшн", неявкою кредиторів, а також поданням арбітражним керуючим письмових пояснень на скарги ПАТ "Банк Кіпру" та АТ “Бенк ов Сайпрес Паблік Кампані Лімітед” лише в судове засідання, розгляд справи було відкладено до 26 лютого 2013 року.

У зв’язку з надходженням до суду 13 лютого 2013 року клопотання арбітражного керуючого Болховітіна В.М. про призначення судового засідання на іншу дату через зайнятість в іншому судовому засіданні, а 15 лютого 2013 року - клопотання кредитора ТОВ "Фінансова компанія "Кейгруп" про призначення засідання суду на іншу дату через перебування його представника у відпустці, суддя Лабунська Т.І. змінила дату судового засідання з 26 лютого на 21 березня 2013 року.

Як зазначила у письмових поясненнях суддя Лабунська Т.І., така ухвала дійсно була постановлена нею не в судовому засіданні. Причиною такої дії зазначила особисту повагу до учасників судового процесу, їх часу та сил, оскільки більшість учасників провадження у справі про банкрутство знаходяться поза межами міста і, у разі неприйняття такої ухвали, прибули б у судове засідання 26 лютого 2013 року для вирішення питань, які того дня через відсутність арбітражного керуючого Болховітіна В.М. вирішені бути не могли; саме факт його відсутності і був визначальним при прийнятті нею рішення про перенесення судового засідання.

21 березня 2013 року розгляд справи не відбувся через ІНФОРМАЦІЯ_1 судді Лабунської Т.І.

У скаргах заявники ставлять під сумнів ІНФОРМАЦІЯ_1 судді Лабунської Т.І., посилаючись на те, що напередодні, 20 березня 2013 року вона головувала у судових засіданнях під час розгляду інших справ.

У письмових поясненнях суддя Лабунська Т.І. пояснила, що 20 березня 2013 року уранці прибула на роботу, однак, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Розпорядженням керівника апарату суду від 22 березня 2013 року, відповідно до автоматизованого розподілу справ, справу № 15/52/2012/5003 передано на розгляд судді Даценку М.В., в зв'язку з перебуванням судді Лабунської Т.І. ІНФОРМАЦІЯ_3.

22 березня 2013 року суддя Даценко М.В. прийняв справу №15/52/2012/5003 до свого провадження та призначив її до розгляду на 4 квітня 2013 року.

Відповідно до частини першої статті 15 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (у редакції, чинній до 19 січня 2013 року) попереднє засідання господарського суду проводиться не пізніше трьох місяців після проведення підготовчого засідання суду.

Оскільки підготовче засідання суду відбулося 16 листопада 2012 року, попереднє засідання суду повинно бути проведено не пізніше 16 лютого 2013 року, однак, як встановлено перевіркою, станом 21 березня 2013 року його проведено не було.

Втім, сам факт недотримання строку проведення попереднього засідання суду не може бути підставою дисциплінарної відповідальності судді, оскільки такою підставою згідно з пунктом 2 частини першої статті 83 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” (у редакції Закону від 7 липня 2010 року № 2453-VІ; далі - Закон) є невжиття суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом.

Перевіркою встановлено, що під час розгляду справи суддя Лабунська Т.І. вживала заходи щодо якнайшвидшого розгляду справи.

Враховуючи викладене, підстави вважати, що суддею не вжито заходів щодо проведення попереднього засідання суду протягом встановленого законом строку, а також заходів для розгляду скарг ПАТ "Банк Кіпру" та АТ “Бенк ов Сайпрес Паблік Кампані Лімітед” на неправомірні дії та бездіяльність арбітражного керуючого Болховітіна В.М., відсутні.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначені статтею 83 Закону.

Оскільки в діях судді Лабунської Т.І. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону, то у відкритті дисциплінарної справи стосовно неї необхідно відмовити.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, Комісія, -

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Господарського суду Вінницької області Лабунської Тетяни Іванівни.

 

Головуючий                                                                          М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                       В.І. Бутенко

                                                                                                 Т.Ф. Весельська

                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                 П.С. Луцюк

                                                                                                 М.А. Макарчук

                                                                                                 М.І. Мішин

                                                                                                 С.М. Прилипко

                                                                                                 В.Є. Устименко

                                                                                                 Т.С. Шилова

                                                                                                 С.О. Щотка