X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Окружного адміністративного суду міста Севастополя Водяхіна Сергія Анатолійовича за скаргою Залозної Ірини Вікторівни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.09.2016
1578/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Окружного адміністративного суду міста Севастополя Водяхіна Сергія Анатолійовича за скаргою Залозної Ірини Вікторівни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Окружного адміністративного суду міста Севастополя Водяхіна Сергія Анатолійовича за скаргою Залозної Ірини Вікторівни,

встановила:

У січні 2015 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі ˗ Комісія) надійшли скарги Залозної І.В. стосовно неналежної поведінки судді Водяхіна С.А. при здійсненні правосуддя у справі за її позовом до Севастопольського міського центру зайнятості, Головного управління державного казначейства України в місті Севастополі про визнання дій, бездіяльності протиправними, рішення недійсним та зобов’язання вчинити певні дії.

Під час вивчення однієї зі скарг з’ясовано, що заявник не згодна з ухвалою Окружного адміністративного суду міста Севастополя від 11 березня 2014 року про залишення її позову без розгляду. Крім того, вказує на неналежне повідомлення про судові засідання у цій справі, а також на те, що суддя Водяхін С.А. не роз’яснив їй процесуальні права.

У іншій своїй скарзі заявник зазначає, що ухвалою судді Водяхіна С.А. від 13 травня 2014 року залишено без руху її апеляційну скаргу на ухвалу від 11 березня 2014 року та, у зв’язку з неусуненням недоліків, повернуто ухвалою цього ж судді від 16 червня 2014 року. При постановленні наведених ухвал суддя керувався нормами Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації із завіренням, при цьому, їх копій відтисками гербової печатки України.

Оскільки ж Кодекс адміністративного судочинства України, яким мав би керуватися суддя Водяхін С.А., передбачає надсилання окружним адміністративним судом апеляційної скарги разом зі справою до апеляційного суду, де й вирішується питання про відкриття апеляційного провадження, заявник вважає, що своїми діями суддя обмежив її в доступі до правосуддя (в праві на апеляційне оскарження судового рішення) та порушив присягу, тож просить притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення), розгляд заяв і скарг поданих, а дисциплінарних проваджень щодо суддів розпочатих до набрання ним чинності здійснюється відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції від 7 липня 2010 року № 2453-VІ (далі ˗ Закон).

Відповідно до вимог статті 86 Закону, членом Комісії Весельською Т.Ф. проведено перевірку даних про наявність підстав для відкриття дисциплінарної справи та притягнення судді Водяхіна С.А. до дисциплінарної відповідальності, за результатами якої складено висновок з викладенням виявлених фактів та обставин.

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідь члена Комісії, проаналізувавши її висновок, Комісія дійшла висновку, що викладені у скаргах Залозної І.В. обставини можуть свідчити про порушення суддею Водяхіним С.А. присяги.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, Комісія -

вирішила:

Відкрити дисциплінарну справу стосовно судді Окружного адміністративного суду міста Севастополя Водяхіна Сергія Анатолійовича.

Головуючий                                                                                                М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                             В.І. Бутенко

                                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.І. Мішин

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      В.Є. Устименко

                                                                                                                      Т.С. Шилова

                                                                                                                      С.О. Щотка