X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Гончарова Олександра Володимировича за зверненням Овчаренко Н.Г., голови Дніпропетровської руської громади Трухова В.П.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
30.06.2016
1325/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Гончарова Олександра Володимировича за зверненням Овчаренко Н.Г., голови Дніпропетровської руської громади Трухова В.П.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого - Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Гончарова Олександра Володимировича за зверненням Овчаренко Н.Г., голови Дніпропетровської руської громади Трухова В.П.,

встановила:

Вища рада юстиції у листопаді 2015 року надіслала на адресу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - Комісія) матеріали за зверненнями судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко Н.Г. та голови Дніпропетровської руської громади Трухова В.П. щодо поведінки судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Гончарова О.В.

Овчаренко Н.Г. стверджує, що голова суду Гончаров О.В. систематично перешкоджає здійснювати їй правосуддя, застосував до неї 12 жовтня 2012 року фізичну силу в кабінеті голови суду, самовільно перевіряє листи непрацездатності Овчаренко Н.Г., а також підозрюється нею у несанкціонованому втручанні в автоматизовану систему документообігу.

Трухов В.П. вказує, що суддя Гончаров О.В. завдав судді Овчаренко Н.Г. 12 жовтня 2012 року тілесних ушкоджень, за час ІНФОРМАЦІЯ_1 звільнив секретаря судового засідання Волошину Л.Л., виніс догану помічнику судді Васенко І.В.

З урахуванням викладених обставин заявники просять притягнути суддю Гончарова О.В. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року) членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Гончарова О.В. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що за результатами звернення голови Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Гончарова О.В. Вища рада юстиції прийняла рішення від 10 грудня 2013 року про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення Овчаренко Н.Г. з посади судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська за порушення присяги.

На даний час вказане звернення Верховною Радою України не розглянуто.

Протягом листопада-грудня 2012 року суддя Овчаренко Н.Г. розіслала скарги щодо дій судді Гончарова О.В. аналогічного змісту до Вищої ради юстиції та Ради суддів загальних судів України.

Перевіркою Ради суддів загальних судів України встановлено наступні обставини.

До Кіровського районного суду міста Дніпропетровська надійшли звернення начальника Кіровського ВДВС Дніпропетровського МУЮ, в яких було вказано, що до відділу надійшли ухвали, начебто підписані суддею Овчаренко Н.Г., котрі викликали сумнів у їх справжності, у зв’язку з чим висловлювалося прохання про підтвердження їх достовірності.

За результатами службового розслідування було встановлено, що справа № 2-2919/2011, по якій були постановлені ухвали, з 20 вересня 2012 року перебувала в апеляційному суді Дніпропетровської області, що унеможливлювало винесення будь-яких рішень по ній Кіровським районним судом міста Дніпропетровська. Суддею Овчаренко Н.Г. вказані ухвали були постановлені на підставі матеріалів, що є копіями деяких документів, які містяться в оригіналі справи.

10 жовтня 2012 року суддя Овчаренко Н.Г. передала голові суду Гончарову О.В. вказані матеріали для огляду у зв’язку з проведенням службового розслідування. Дані матеріали не мали жодних реєстраційних номерів та інформація про них у КП «Д-3» була відсутня.

12 жовтня 2012 року суддя Овчаренко Н.Г. прийшла до службового кабінету голови Кіровського районного суду міста Дніпропетровська з вимогою повернення вказаних матеріалів, які, на її думку, є справою, та отримала відповідь про неможливість повернення вказаних матеріалів до закінчення службового розслідування. Не дивлячись на це, суддя Овчаренко Н.Г. категорично відмовилася виходити із службового кабінету голови суду до повернення їх вказаних матеріалів і знаходилася в ньому з 12:15 12 жовтня до 01:20 13 жовтня 2012 року.

Під час перебування судді Овчаренко Н.Г. в кабінеті голови суду нею були зняті з розгляду 3 цивільні справи з формулюванням «зайнятість в іншому процесі».

12 жовтня 2012 року головою суду Гончаровим О.В., суддями Підберезним Г.А., Маймур Ф.Ф., Католікян М.О., в.о. керівника апарату суду Янгель О.В. було складено акт про перебування судді Овчаренко Н.Г. у кабінеті голови суду з одночасним перешкоджанням судді Гончарову О.В. у розгляді кримінальної справи.

Також 12 жовтня 2012 року на вимогу судді Овчаренко Н.Г. було скликано збори суддів, на яких затверджено рішення про визнання поведінки Овчаренко Н.Г. такою, що не відповідає Кодексу суддівської етики.

Після закінчення робочого дня суддя Овчаренко Н.Г. перебувала у кабінеті голови суду у присутності співробітників СБСМ «Грифон» ГУ МВС України в Дніпропетровській області.

За результатами службового розслідування, проведеного в Кіровському районному суді міста Дніпропетровська, було встановлено порушення посадових інструкцій помічником судді Овчаренко Н.Г. та її секретарем судового засідання, внаслідок чого керівником апарату суду до останніх було застосовано дисциплінарні стягнення.

Рада суддів загальних судів України у своєму висновку наголошує, що твердження Овчаренко Н.Г. про застосування до неї фізичної сили не знайшли підтвердження, оскільки одразу після відмови виходити з кабінету голови суду були викликані працівники міліції, а свідчення, надані Овчаренко Н.Г. правоохоронним органам, суперечать свідченням, викладеним нею у зверненнях до органів суддівського самоврядування.

За заявою Овчаренко Н.Г. про застосування до неї фізичного насильства прокуратурою Кіровського районного суду міста Дніпропетровська проведено перевірку, прийнято постанову від 16 листопада 2012 року про відмову в порушенні кримінальної справи через відсутність складу злочину.

Відповідно до листа ДП «Інформаційні судові системи» фактів втручання в автоматизовану систему документообігу Кіровського районного суду міста Дніпропетровська за період з 01 січня по 14 червня 2012 року не виявлено.

Рада суддів загальних судів України дійшла висновку, що доводи скарги судді Овчаренко Н.Г. щодо дій судді Гончарова О.В. не знайшли свого підтвердження.

Скарги Овчаренко Н.Г. та Трухова В.П., направлені до Вищої ради юстиції, містять лише загальні фрази про переслідування судді та створення нестерпних умов для роботи, натомість конкретних доказів вчинення суддею Гончаровим О.В. дисциплінарного проступку вони не містять.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року).

Оскільки в діях судді Гончарова О.В. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), підстави для відкриття стосовно нього дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись частиною 6 статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Гончарова Олександра Володимировича за зверненням Овчаренко Н.Г., голови Дніпропетровської руської громади Трухова В.П.

Головуючий                                                                                               В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                            В.І. Бутенко

                                                                                                                      А.В. Василенко

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      М.І. Мішин

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      Ю.Г. Тітов

                                                                                                                      Т.С. Шилова