X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Галицького районного суду міста Львова Городецької Людмили Миколаївни за зверненнями Дороніна О.В. та його захисника - адвоката Бенцарука Р.А.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
14.07.2016
1448/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Галицького районного суду міста Львова Городецької Людмили Миколаївни за зверненнями Дороніна О.В. та його захисника - адвоката Бенцарука Р.А.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Устименко В.Є. - доповідача,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Прилипка С.М.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Галицького районного суду міста Львова Городецької Людмили Миколаївни за зверненнями Дороніна О.В. та його захисника - адвоката Бенцарука Р.А.,

встановила:

У зверненні адвоката Бенцарука Р.А., яке надійшло у жовтні 2015 року, йдеться про те, що після проголошення обвинувального вироку стосовно ОСОБА_1 суддею ігноруються вимоги кримінального процесуального закону та не видається на вимогу захисника копія вироку. Також, до Комісії надійшло звернення Дороніна О.В., окремо від захисника Бенцарука Р.А., в якому заявник скаржиться на те, що йому невидано копію вироку суду щодо нього, який проголошено суддею Городецькою Л.М. 20.08.2015.

Надалі, 29.11.2015, на адресу Комісії від адвоката Бенцарука Р.А. надійшов відклик його скарги, в якому він просить залишити без розгляду його скаргу на дії судді Городецької Л.М., оскільки будь-яких претензій до судді він немає, отримавши копію вироку суду щодо ОСОБА_1.

Відповідно до статті 95 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані у процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Городецької Л.М. необхідно відмовити з таких підстав.

У провадженні судді Галицького районного суду міста Львова Городецької Л.М. перебувала на розгляді кримінальна справа по обвинуваченню ОСОБА_2 та ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 187 КК України.

Вироком Галицького районного суду міста Львова від 20.08.2015 ОСОБА_2 та ОСОБА_1 визнано винними за частиною 2 статті 186 ЮС України, частини 4 статті 70 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі: ОСОБА_2 – 4 роки 6 місяців; ОСОБА_1 – 8 років позбавлення волі. Вирок проголошено за відсутності в судовому засіданні захисника.

У письмових поясненнях суддя Городецька Л.М. зазначила, що відповідно до частини 6 статті 376 КПК України копію вироку після його проголошення вручено прокурору та обвинуваченим, іншим учасникам судового розгляду надіслано поштою. Причини, через які захисник не отримав копію вироку через свою абонентську скриньку, судді невідомі. Однак, суддя зазначила, що при підготовці письмових пояснень їй стало відомо про те, що адвокат Бенцарук Р.А. звертався до канцелярії суду з приводу видачі йому копії вироку стосовно ОСОБА_1. Проте, на момент звернення, канцелярія суду була позбавлена такої можливості, оскільки на той час судом вирішувалося питання в порядку виконання вироку, а саме, питання щодо повернення застави, внесеної обвинуваченим ОСОБА_2 Також суддею надіслано копію розписки засудженого ОСОБА_1 про отримання ним копії вироку у слідчому ізоляторі.

Перевіркою встановлено, що судом дійсно вирішувалися процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень у кримінальному провадженні, що передбачено статтями 534-539 КПК України, за результатами чого постановлено ухвалу суду від 21.10.2015.

Вирок Галицького районного суду міста Львова від 20.08.2015 не оскаржувався, набув законної сили та звернений до виконання.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 92 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Оскільки в діях судді Городецької Л.М. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно вказаної судді відсутні.

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Галицького районного суду міста Львова Городецької Людмили Миколаївни за зверненнями Дороніна О.В. та його захисника – адвоката Бенцарука Р.А.

Члени палати:                                                                                                            Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                       А.О. Заріцька

                                                                                                                                       М.А. Макарчук

                                                                                                                                       С.М. Прилипко