X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Солом’янського районного суду міста Києва Коробенка Сергія Віталійовича за зверненням директора ТОВ "Агросфера" Мудрака С.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.07.2016
1496/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Солом’янського районного суду міста Києва Коробенка Сергія Віталійовича за зверненням директора ТОВ "Агросфера" Мудрака С.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого ˗ Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка П.С., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Солом’янського районного суду міста Києва Коробенка Сергія Віталійовича за зверненням директора ТОВ "Агросфера" Мудрака С.В.,

встановила:

У вересні 2014 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло звернення директора ТОВ "Агросфера" Мудрака С.В., в якому порушується питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Коробенка С.В. через невжиття ним заходів щодо розгляду цивільної справи № 760/8582/14-ц протягом строку передбаченого законом. На момент подачі скарги до Комісії, 05.09.2014, розгляд справи тривав і заявник висловлював свою незгоду із призначенням суддею Коробенком С.В. судового засідання на 09.10.2014.

28.03.2015 набрав чинності Закон України "Про забезпечення права на справедливий суд", яким Закон України "Про судоустрій і статус суддів" викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення), заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного провадження.

Враховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даною скаргою здійснюється за Законом України "Про судоустрій і статус суддів" в редакції 2010 року.

Відповідно до статті 86 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши зібрані у процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Коробенка С.В. необхідно відмовити, з таких підстав.

У провадженні судді Солом'янського районного суду міста Києва Коробенка С.В. перебувала на розгляді цивільна справа за позовом ТОВ "Агросфера" до ОСОБА_1, третя особа Селянське (фермерське) господарство "Прогрес" про стягнення суми боргу. Ухвалою від 28 квітня 2014 року відкрито провадження, і розгляд справи призначено на 12.06.2014.
У зв’язку з неявкою у призначене судове засідання відповідача та відсутністю відомостей про вручення йому судової повістки, відповідно до ст. 169 ЦПК України розгляд справи відкладено на 30.06.2014, про що представник позивача повідомлений пі розписку. Незважаючи на належне повідомлення представника позивача про час та місце розгляду справи, у судове засідання 30.07.2014 він не з'явився, заяви про розгляд справи у його відсутності не надав, а отже, через його неявку розгляд справи було відкладено на 09.10.2014.

Зі змісту пояснень судді Коробенка С.В. убачається, що підставою призначення справи на 09.10.2014 була велика завантаженість судді, який за липень 2014 року отримав до свого провадження 160 нових цивільних справ, які мали бути призначені, Загальна кількість нових судових справ та матеріалів, які надійшли до провадження головуючого судді протягом семи місяців 2014 року (до серпня 2014 року) становила 990 справ, що не виключало справи, які перейшли у залишку з 2013 року. Також суддя вказав, що у період з 08 по 29 серпня 2014 року перебував у відпустці, про що долучив копію наказу суду.

Рішенням Солом’янського районного суду міста Києва від 09 жовтня 2014 року позов ТОВ Агросфера до ОСОБА_1 задоволено.

Апеляційна скарга на рішення сторонами не подавалася, рішення набрало законної сили.

З матеріалів перевірки вбачається, що більш тривалий, ніж той, що передбачено ст. 157 ЦПК України, строк розгляду цивільної справи було обумовлено об’єктивними причинами: наданням судом можливості сторонам
у реалізації їх процесуальних прав, порушенням процесуальної дисципліни учасниками процесу. Крім того, на строки судового розгляду вказаної цивільної справи вплинуло надмірне навантаження судді щодо розгляду судових справ, а також перебування судді у відпустці.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Оскільки в діях судді Коробенка С.В. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно нього відсутні.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції 2010 року, Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Солом’янського районного суду міста Києва Коробенка Сергія Віталійовича за зверненням директора ТОВ "Агросфера" Мудрака С.В.

 

Головуючий                                                                         В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                      В.І. Бутенко

                                                                                                А.В. Василенко

                                                                                                А.О. Заріцька

                                                                                                П.С. Луцюк

                                                                                                М.А. Макарчук

                                                                                                М.І. Мішин

                                                                                                С.М. Прилипко

                                                                                                Ю.Г. Тітов

                                                                                                Т.С. Шилова