X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді господарського суду Одеської області Гуляк Галини Іванівни за зверненням Стогнєєва Ю.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.07.2016
1495/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді господарського суду Одеської області Гуляк Галини Іванівни за зверненням Стогнєєва Ю.М.

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого ˗ Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка П.С., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді господарського суду Одеської області Гуляк Галини Іванівни за зверненням Стогнєєва Ю.М.,

встановила:

У серпні 2014 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло звернення Стогнєєва Ю.М. щодо поведінки судді господарського районного суду Одеської області Гуляк Г.І.

У зверненні наведено доводи незгоди із процесуальними діями судді Гуляк Г.І. щодо розгляду господарської справи за позовом КП "Теплопостачання м. Одеси" до фізичної особи ˗ підприємця Стогнєєва Ю.М. та рішенням господарського суду Одеської області від 25 листопада 2013 року, прийнятого суддею за наслідками розгляду справи. Заявник стверджує, що суддею допущено порушення вимог процесуального закону, однак конкретних доводів, у розумінні статті 83 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" не наводить.

28.03.2015 набрав чинності Закон України "Про забезпечення права на справедливий суд", яким Закон України "Про судоустрій і статус суддів" викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення), заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного провадження.

Враховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даною скаргою здійснюється за Законом України "Про судоустрій і статус суддів" в редакції 2010 року.

Відповідно до статті 86 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши зібрані у процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Гуляк Г.І. необхідно відмовити, з таких підстав.

У 2013 році у господарському суді Одеської області перебувала на розгляді господарська справа № 916/749/13 за позовом КП "Теплопостачання м. Одеси" до фізичної особи - підприємця Стогнєєва Ю.М. про стягнення заборгованості у сумі 23695,42 грн за спожиту теплову енергію згідно договору. На підставі автоматичного розподілу справ - господарську справу № 916/749/13 передано на розгляд судді Гуляк Г.І. Ухвалою суду від 28 жовтня 2013 року справу прийнято суддею до провадження та призначено до розгляду на 11.11.2013. До надходження справи до провадження судді Гуляк Г.І. справа перебувала на розгляді у інших суддів цього суду. Розгляд справи відкладався суддею Гуляк Г.І. на 25.11.2013 ухвалою суду від 11.11.2013 року на підставі телеграми відповідача фізичної особи - підприємця Стогнєєва Ю.М. Інтереси відповідача у справі Стогнєєва Ю.М. представляла за дорученням представник ОСОБА_1. Зі змісту протоколу судового засідання від 25.11.2013 убачається, що представник відповідача звертався до суду з клопотанням про залучення до матеріалів справи письмових пояснень, яке було вирішено судом відповідно до господарського процесуального закону. У судовому засіданні 25.11.2013 проголошено вступну та резолютивну частину рішення, роз’яснено строки виготовлення повного тексту рішення.

Рішенням господарського суду Одеської області від 25.11.2013, прийнятим під головуванням судді Гуляк Г.І., позов КП "Теплопостачання м. Одеси" до фізичної особи - підприємця Стогнєєва Ю.М. задоволено. Постановлено стягнути з фізичної особи-підприємця Стогнєєва Ю.М. заборгованість за спожиту теплову енергію в сумі 23 695 гривень та 1720 гривень судового збору.

На виконання вказаного рішення господарського суду Одеської області, повний текст якого було складено 26.11.2013, судом видано наказ від 09.12.2013 про примусове виконання рішення суду від 25.11.2013 у справі №916/749/13.

Відповідач Стогнєєв Ю.М. 10.12.2013 подав апеляційну скаргу на рішення суду. Вказана апеляційна скарга ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 13.12.2013 року була повернута скаржнику без розгляду на підставі пункту 2 статті 97 ГПК України, через не виконання скаржником вимог закону щодо направлення копії апеляційної скарги іншим учасникам процесу.

Вдруге, 08.01.2014 відповідач Стогнєєв Ю.М. подав апеляційну скаргу, яку ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 13.01.2014 повернено без розгляду на підставі пункту 4 статті 97 ГПК України.

На момент здійснення перевірки рішення господарського суду Одеської області від 25.11.2013 набрало законної сили та знаходиться на виконанні.

Відповідно до вимог статей 19, 126, 129 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону. Вища кваліфікаційна комісія суддів України діє виключно в межах повноважень, визначених статтею 91 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", не є органом правосуддя і не вправі надавати правову оцінку судовим рішенням у справі та процесуальним діям судді щодо розгляду справи, оскільки такі повноваження належать виключно судам вищих судових інстанцій.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Оскільки в діях судді Гуляк Г.І. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно неї відсутні.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції 2010 року, Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді господарського суду Одеської області Гуляк Галини Іванівни за зверненням Стогнєєва Ю.М.

 

Головуючий                                                                         В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                      В.І. Бутенко

                                                                                                А.В. Василенко

                                                                                                А.О. Заріцька

                                                                                                П.С. Луцюк

                                                                                                М.А. Макарчук

                                                                                                М.І. Мішин

                                                                                                С.М. Прилипко

                                                                                                Ю.Г. Тітов

                                                                                                Т.С. Шилова