X

Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді окружного адміністративного суду міста Києва Саніна Богдана Володимировича за зверненнями Ільницького О.О., Білоуса О.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
30.06.2016
1318/дп-16
Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді окружного адміністративного суду міста Києва Саніна Богдана Володимировича за зверненнями Ільницького О.О., Білоуса О.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого ˗ Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Шипової Т.С.,

розглянувши дисциплінарну справу, відкриту стосовно судді окружного адміністративного суду міста Києва Саніна Богдана Володимировича за зверненнями Ільницького О.О., Білоуса О.В.,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі ˗ Комісія) надійшли звернення Ільницького О.О., Білоуса О.В. стосовно неналежної поведінки судді окружного адміністративного суду міста Києва Саніна Б.В. при здійсненні правосуддя у справі за позовом Київської міської державної адміністрації до Київської міської організації політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», Чемериса В.В., Закревської Є.О., Лебедя М.О., Каменева М.В., депутатської фракції Політична партія «УДАР» («Український Демократичний Альянс за Реформи» Віталія Кличка») про встановлення обмежень права на мирні зібрання (пікетування, пішу ходу, демонстрації, мітинги, збори тощо) шляхом заборони проведення заходів з 01 грудня 2013 року по 07 січня 2014 року у місті Києві на вулицях Банковій, Грушевського, Богомольця, на Європейській площі, Майдані Незалежності, у парку «Хрещатий», яка може мати наслідком притягнення його до дисциплінарної відповідальності або звільнення з посади судді через порушення присяги.

Заявники зазначають, що суддя Санін Б.В. у справі ухвалив незаконну постанову від 30 листопада 2013 року, якою заборонив мирні зібрання на непропорційно великий строк без достатніх правових підстав. На думку Ільницького О.О., позовна заява не відповідала вимогам статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України, однак за нею все ж було відкрито провадження. До того ж у постанові суддя посилається не на закони України, а на рішення Київської міської ради від 24 червня 1999 року №317/418, яке не відповідає Конституції України.

З урахуванням викладених обставин заявники, вважаючи, що суддею Саніним Б.В. вчинено дії, що свідчать про його упередженість, порочать звання судді та викликають сумнів у чесності судових органів, просять прийняти рішення про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення Саніна Б.В. з посади судді.

Згідно з пунктом 8 розділу II Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» розгляд дисциплінарного провадження щодо судді окружного адміністративного суду міста Києва Саніна Б.В. здійснюється відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції від 07 липня 2010 року № 2453-VI (далі ˗ Закон).

Відповідно до статті 86 Закону проведено перевірку даних про наявність підстав для відкриття дисциплінарної справи та притягнення судді Саніна Б.В. до дисциплінарної відповідальності, за результатами якої складено висновок з викладенням виявлених фактів та обставин.

На   підставі   висновку   рішенням Комісії від 24 березня 2015 року № 385/дп-15 стосовно судді Саніна Б.В. відкрито дисциплінарну справу.

Розглянувши справу, заслухавши доповідача, пояснення судді Саніна Б.В., проаналізувавши зібрані матеріали, Комісія дійшла висновку про припинення провадження у справі з огляду на таке.

Комісією   встановлено,   що 06 лютого 2014 року рішенням Комісії № 391/дп-14 було відмовлено у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді окружного адміністративного суду міста Києва Саніна Б.В. за зверненням народного депутата України VII скликання Петренка П.Д.

Відомості, зазначені у зверненні, за своїм змістом є ідентичними з даними звернень Ільницького О.О. та Білоуса О.В., оскільки стосуються одних й тих самих обставин, одного й того ж судді в одній і тій же судовій справі.

Отже, за своїми вимогами звернення Ільницького О.О. та Білоуса О.В. є повторними.

Відповідно до частини третьої статті 90 Закону порядок роботи Комісії визначається її регламентом.

Підпунктом 13.2.11 пункту 13.2 розділу XIII Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у редакції, затвердженій рішенням Комісії від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11 (далі ˗ Регламент), визначено, якщо за первинною скаргою (заявою) Комісія прийняла остаточне рішення, повторна скарга (заява) долучається до первинної без розгляду. З огляду на те, що вказані обставини Комісія встановила на стадії розгляду дисциплінарної справи, провадження у справі, відкритій за зверненнями Ільницького О.О., Білоуса О.В., підлягає припиненню.

Ураховуючи зазначене та керуючись статтями 83-87, 91, 97 Закону, підпунктом 13.2.11 пункту 13.2 розділу XIII Регламенту, Комісія

вирішила:

провадження у дисциплінарній справі стосовно судді окружного адміністративного суду міста Києва Саніна Богдана Володимировича припинити.

Головуючий                                                                                                В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                             В.І. Бутенко

                                                                                                                      А.В. Василенко

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      М.І. Мішин

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      Ю.Г. Тітов

                                                                                                                      Т.С. Шилова