X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубова Ярослава Івановича за зверненням голови правління ОСББ “Баніта на Давидова 12” Суслик Л.Г.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.07.2016
1473/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубова Ярослава Івановича за зверненням голови правління ОСББ “Баніта на Давидова 12” Суслик Л.Г.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубова Ярослава Івановича за зверненням голови правління ОСББ “Баніта на Давидова 12” Суслик Л.Г.,

встановила:

У жовтні 2014 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло звернення голови правління ОСББ “Башта на Давидова 12” Суслик Л.Г. щодо поведінки судді Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубова Я.І., яка може мати наслідком притягнення його до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року (далі - Закон).

Заявник зазначає, що суддею суддею Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубовим Я.І. порушено строки розгляду адміністративної справи № 755/5339/13-а.

Після повернення справи № 755/5339/13-а до суду першої інстанції, суддя Вернидубов Я.І. призначав її розгляд, вирішував клопотання та заяви, в тому числі про відвід. Однак як вказує сам заявник, судові засідання постійно переносилися через ІНФОРМАЦІЯ_1.

Також зі звернення голови правління ОСББ «Башта на Давидова 12» Суслик Л.Г. вбачається, що під час перебування матеріалів справи у провадженні судді Вернидубова Я.І., судові засідання у справі постійно переносилися по причині ІНФОРМАЦІЯ_1.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубова Я.І. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ст. 86 Закону членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Вернидубова Я.І. необхідно відмовити з таких підстав.

Встановлено, що у провадженні судді Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубова Я.І. перебувала адміністративна справа № 755/5339/13-а за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку “Башта на Давидова 12” до Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації, про скасування розпорядження.

Ухвалою суду від 24 квітня 2013 року провадження у даній справі закрито, у зв'язку з тим, що справу не належить розглядати у порядку адміністративного судочинства.

Не погоджуючись із вказаною ухвалою, представник Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку “Башта на Давидова 12” подав апеляційну скаргу.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 17 вересня 2013 року апеляційну скаргу задоволено, ухвалу Дніпровського районного суду міста Києва від 24 квітня 2013 року скасовано, справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

У зв'язку зі зверненням до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України голови правління ОСББ «Башта на Давидова 12» Суслик Л.Г. стосовно порушення суддею Вернидубовим Я.І. строків розгляду вказаної адміністративної справи, Комісією, відповідно до ст. 86 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у редакції 2010 року, проводилася перевірка. В межах перевірки судді було направлено запит з пропозицією надати пояснення стосовно обставин, викладених у зверненні та копій підтверджуючих процесуальних документів.

Станом на липень 2016 року пояснення від судді Вернидубова Я.І. до Комісії не надійшли, а тому висновок стосовно поведінки судді складено за наявними матеріалами.

З наявних матеріалів вбачається, що вказана адміністративна справа № 755/5339/13-а у 2015 році була передана у провадження судді Яровенко Н.О. Ухвалою суду від 24 вересня 2015 року клопотання представника позивача про забезпечення доказів було задоволено, витребувано у ПАТ АКБ “Аркада” додатки до Генеральної угоди № 145 від 03 травня 2001 року та інші документи.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Таким чином дисциплінарне провадження за даною скаргою здійснюється за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

З матеріалів дисциплінарного провадження істотних порушень норм процесуального права суддею Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубовим Я.І. під час розгляду адміністративної справи № 755/5339/13-а, не вбачається.

Питання, пов’язані з розглядом справ і оскарженням судових рішень вирішуються виключно судами в порядку, визначеному відповідними нормами процесуального законодавства України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України не є органом правосуддя, діє виключно в межах повноважень, визначених статтею 91 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», і не вправі перевіряти законність та обґрунтованість судових рішень та надавати оцінку процесуальним діям суддів під час розгляду справ.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції 2010 року.

Оскільки в діях судді Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубовим Я.І. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого ст. 83 Закону, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно нього відсутні.

Керуючись ст. ст. 83-87, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року, Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Дніпровського районного суду міста Києва Вернидубова Ярослава Івановича за зверненням голови правління ОСББ “Башта на Давидова 12” Суслик Л.Г.

Головуючий                                                                                               В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                            В.І. Бутенко

                                                                                                                      А.В. Василенко

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      М.І. Мішин  

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      Ю.Г. Тітов

                                                                                                                      Т.С. Шилова