X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Залізничного районного суду міста Львова Іванюк Іванни Дмитрівни за зверненням Шутяка В.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.07.2016
1499/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Залізничного районного суду міста Львова Іванюк Іванни Дмитрівни за зверненням Шутяка В.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого - Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка П.С., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Залізничного районного суду міста Львова Іванюк Іванни Дмитрівни за зверненням Шутяка В.М.,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 11 березня 2015 року надійшло звернення Шутяка В.М. щодо поведінки судді Залізничного районного суду міста Львова Іванюк І.Д.

У зверненні Шутяка В.М. порушується питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Залізничного районного суду міста Львова Іванюк І.Д. через невжиття нею заходів щодо розгляду цивільної справи № 462/659/13-ц протягом строку передбаченого законом. За твердженням заявника, з моменту отримання суддею Іванюк І.Д справи до свого провадження, а саме з 22.08.2014 до моменту подачі скарги заявником скарги до Комісії - 11.03.2015, судове засідання відкладається з великими проміжками часу між ними, фактично у справі не відбулося жодного засідання. Наведені обставини заявник вважає підставою до притягнення судді Іванюк І.Д. до дисциплінарної відповідальності на підставі п. 2 ч. 1 ст. 83 закону України "Про судоустрій і статус суддів".

28.03.2015 набрав чинності Закон України "Про забезпечення права на справедливий суд", яким Закон України "Про судоустрій і статус суддів" викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення), заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного провадження.

Враховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даною скаргою здійснюється за Законом України "Про судоустрій і статус суддів" в редакції 2010 року.

Відповідно до статті 86 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши зібрані у процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Іванюк І.Д. необхідно відмовити, з таких підстав.

За повідомленням голови Залізничного районного суду міста Львова Бориславського Ю.Л. суддя Іванюк І.Д. від 16 грудня 2014 року, станом на день направлення листа суду - 02 квітня 2015 року була відсутня на роботі у зв’язку з ІНФОРМАЦІЯ_1.

17 лютого 2015 року керівником апарату суду за № 14/15В на підставі протоколу зборів суддів вирішено провести повторний автоматичний розподіл справи № 462/659/13-ц за позовом Шутяка В.М. до ОСОБА_1, Міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Львівського міського управління юстиції про визнання батьківства в зв’язку з перебуванням судді Іванюк І.Д. на ІНФОРМАЦІЯ_2. Цивільну справу було передано на розгляд судді Ліушу А.І.

З письмових пояснень судді Іванюк І.Д. убачається, що нею 13.06.2014 було отримано до розгляду цивільну справу за позовом Шутяка В.М. після автоматичного перерозподілу справи від судді Гедз Б.М., яка перебувала у ІНФОРМАЦІЯ_3. У зв’язку із перебуванням судді у щорічній відпустці та значним навантаженням розгляд справи призначено суддею на 22.08.2014. У призначену дату судове засідання не відбулося через несправність пристрою, що здійснює звукозапис судового засідання. Судове засідання призначено на 28.10.2014. Дата призначення вказаного засідання обумовлена була щорічною відпусткою судді, про що суддею до пояснень долучено копію наказу суду. Судове засідання у справі, яке призначалося на 28.10.2014 не відбулося, оскільки суддя Іванюк І.Д. з 27.10.2014 по 29.10.2014 була відсутня на роботі, перебуваючи на ІНФОРМАЦІЯ_4. Також через ІНФОРМАЦІЯ_5 судді були відкладені судові засідання, які призначалися на 23 грудня 2014 та 13 лютого 2015. Надалі, згідно наданих суддею ІНФОРМАЦІЯ_6. Також у своїх письмових поясненнях суддя Іванюк І.Д. зазначила, що проміжки часу між судовими засіданнями обумовлені великим навантаженням на суддів Залізничного районного суду міста Львова із розглядом справ, у зв’язку з неукомплектованістю кадрів суду. Так, на момент розгляду справи, про яку йдеться у зверненні, з 13 суддів за штатним розписом, в суді 2 місця вакантних, З судді перебувають у декретній відпустці, 1 суддя відсторонений від займаної посади, 1 суддя має навантаження 30% у зв’язку із розглядом складної кримінальної справи, 1 суддя є слідчим суддею, 1 суддя обіймає посаду голови суду та має навантаження 70%.

Отже, матеріали перевірки свідчать про те, що на строки розгляду цивільної справи у провадженні судді Іванюк І.Д. вплинули об’єктивні чинники, а саме, надмірне навантаження судді щодо розгляду судових справ, перебування судді у відпустці, а також ІНФОРМАЦІЯ_7.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Оскільки в діях судді Іванюк І.Д. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно вказаної судді відсутні.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції 2010 року, Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Залізничного районного суду міста Львова Іванюк Іванни Дмитрівни за зверненням Шутяка В.М.

Головуючий                                                                                                   В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                               В.І. Бутенко

                                                                                                                      А.В. Василенко

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      М.І. Мішин

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      Ю.Г. Тітов

                                                                                                                      Т.С. Шилова