X

Про розгляд заяви члена Комісії Заріцької Анастасії Олексіївни щодо самовідводу

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.06.2016
1315/дп-16
Про розгляд заяви члена Комісії Заріцької Анастасії Олексіївни щодо самовідводу

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Устименко В.Є.,

розглянувши заяву члена Комісії Заріцької Анастасії Олексіївни про самовідвід,

встановила:

У березні 2016 року до Комісії надійшла скарга Сапка Костянтина Васильовича щодо поведінки судді апеляційного суду Київської області Шевченка Олександра Васильовича (№ 8вк-2330/16 від 15 березня 2016 року).

Для здійснення перевірки наведених у скарзі даних про наявність підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності автоматизованою системою визначено члена Комісії Заріцьку А.О.

Відповідно до частини першої статті 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не має права проводити перевірку щодо наявності підстав для притягнення судді місцевого, апеляційного суду до дисциплінарної відповідальності, брати участь у розгляді питання та прийнятті рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані  про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності. За наявності таких обставин член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України повинен заявити самовідвід. Із тих самих підстав відвід члену Комісії можуть заявити особи, щодо яких або за поданням яких розглядається питання.

Оскільки скаргу подано на дії судді апеляційного суду Київської області Шевченка Олександра Васильовича, в якому Заріцька Анастасія Олексіївна тривалий час працювала суддею, зокрема і в той час, коли Шевченко О.В. був першим заступником голови суду, нею заявлено самовідвід.

Заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що викладені обставини  є підставою для самовідводу члена Комісії Заріцької Анастасії Олексіївни.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 101, 107, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

заяву члена Комісії Заріцької Анастасії Олексіївни про самовідвід задовольнити. Провести повторне автоматичне визначення члена Комісії, який проводитиме перевірку даних щодо наявності підстав для притягнення судді апеляційного суду Київської області Шевченка Олександра Васильовича до дисциплінарної відповідальності за зверненням Сапка Костянтина Васильовича.

Головуючий                                                                                               М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                           Т. Ф. Весельська

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      В.Є. Устименко