X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Дубеля Руслана Михайловича за зверненням Павелко О.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
14.07.2016
1407/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Дубеля Руслана Михайловича за зверненням Павелко О.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Устименко В.Є.,

членів палати: Бутенка В.І. – доповідач, Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Дубеля Руслана Михайловича за зверненням Павелко О.В.,

встановила:

У лютому 2016 року на адресу Комісії надійшло звернення Павелко О.В. щодо поведінки судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Дубеля Руслана Михайловича.

Заявник зазначила, що на підставі неправосудного заочного рішення від 15.10.2013, ухваленого вказаним суддею у цивільній справі № 442/5888/13-ц за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до неї, а також до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, заявника та ІНФОРМАЦІЯ_1 було незаконно знято з реєстрації у квартирі АДРЕСА_1, а квартиру було приватизовано ОСОБА_1 і ОСОБА_2.

Павелко О.В. у заяві до Комісії вказує на використання суддею свого посадового становища в особистих інтересах, порушення ним вимог неупередженого розгляду справи, ухвалення неправосудного рішення всупереч засадам судочинства та порушення права заявника на справедливий суд.

З урахуванням викладених обставин, заявник просить Комісію притягнути суддю Дубеля P.M. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Дубеля P.M. необхідно відмовити з таких підстав.

Установлено, що цивільна справа № 442/5888/13-ц за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Павелко О.В., ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням надійшла у провадження судді Дубеля P.M. 03.09.2013.

Того ж дня суддею було відкрито провадження у справі та призначено попередній розгляд на 25.09.2013.

25.09.2013 відповідач у попереднє судове засідання не з’явилася, не повідомивши причини своєї неявки. Ухвалою суду справу було призначено до розгляду на 15.10.2013. Повідомлення про судове засідання здійснено через виклик у пресі, а саме, в щоденній газеті «Високий замок» від 01.10.2013.

Заочним рішенням від 15.10.2013 позов задоволено, визнано відповідачів такими, що втратили право користування жилим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 шляхом зняття з реєстрації.

Павелко О.В. 31.07.2014 звернулася до суду із заявою про перегляд заочного рішення.

Ухвалою суду від 27.08.2014 вказана заява була залишена без задоволення з тих підстав, що відповідач завчасно належно повідомлялась про розгляд справи.

Заявником 01.09.2014 було подано апеляційну скаргу на рішення суду.

Ухвалою апеляційного суду Львівської області від 24.02.2015 прийнято відмову від позову представника позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 – адвоката Лепехи Р.І. Заочне рішення від 15.10.2013 скасовано і закрито провадження у справі.

У своїх поясненнях суддя Дубель P.M. повідомив, що ним жодним чином не було порушено норм процесуального законодавства, процесуальні дії були направлені на забезпечення рівності прав сторін, зокрема, виклик у судове засідання відповідача здійснювався через засоби масової інформації.

Суддею також зауважено, що у зверненні Павелко О.В. не наведено жодного аргументу щодо порушення ним вимог неупередженого розгляду справи.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки в діях судді Дубеля P.M. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді відсутні.

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Дубеля Руслана Михайловича за зверненням Павелко О.В.

Головуючий                                                                                                 В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                             Т.Ф. Весельська

                                                                                                                        А.О. Заріцька

                                                                                                                        П.С. Луцюк

                                                                                                                        С.М. Прилипко