X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Гордія Володимира Івановича за зверненням Луканя В.В., Луканя С.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
14.07.2016
1426/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Гордія Володимира Івановича за зверненням Луканя В.В., Луканя С.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого - Устименко В.Є.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М. - доповідача,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Гордія Володимира Івановича за зверненням Луканя В.В., Луканя С.В.

встановила:

У серпні 2015 року та у липні 2016 року на адресу Комісії надійшли скарги Луканя В.В., Луканя С.В. щодо поведінки судді Косівського районного суду Івано- Франківської області Гордія В.І.

Скаржники посилаються на безпідставне затягування суддею Гордієм В.І. розгляду справи № 347/2756/13-ц за позовом Луканя С.В., Луканя В.В. до ОСОБА_1, Слобідської сільської ради про встановлення факту права власності на нерухоме майно, прийняття спадщини, визнання права власності на спадкове майно, визнання заповіту недійсним, визнання недійсним свідоцтва про право власності.

Крім цього, скаржники висловлюють незгоду із рішенням Косівського районного суду Івано-Франківської області від 08.05.2015 у вказаній справі та посилаються на не взяття суддею до уваги результатів почеркознавчої експертизи, якою встановлено підробку підпису на заповіті.

З урахуванням викладених обставин, скаржники просять Комісію провести перевірку викладених фактів і в разі їх підтвердження вжити відповідні заходи реагування.

Відповідно до ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Гордія В.І. необхідно відмовити з наступних підстав.

Встановлено, що ухвалою Косівського районного суду Івано-Франківської області від 24.10.2013 відкрито провадження у справі № 347/2756/13-ц за позовом Луканя С.В., Луканя В.В. до ОСОБА_1, Слобідської сільської ради про встановлення факту права власності на нерухоме майно, прийняття спадщини, визнання права власності на спадкове майно, визнання заповіту недійсним, визнання недійсним свідоцтва про право власності.

Заявами від 23.12.2013, 21.01.2015 та 26.01.2015 позовні вимоги збільшувалися та уточнювалися.

За клопотанням представника позивачів під головуванням судді Гордія В.І. 20.05.2014 було постановлено ухвалу про призначення судової почеркознавчої експертизи.

Експертизу проведено не було, і 21.08.2014 матеріали було повернуто до Косівського районного суду Івано-Франківської області без виконання ухвали суду у зв’язку із не проведенням позивачами відповідної оплати.

29.08.2014 ухвалою суду було відновлено провадження у справі та призначено судове засідання на 09.10.2014.

09.10.2014 за клопотанням представника позивачів під головуванням судді Гордія В.І. було постановлено ухвалу про призначення судової почеркознавчої експертизи.

На виконання ухвали суду Львівським науково-дослідним інститутом судових експертиз було надано висновок № 4095 від 26.12.2014 криміналістичної експертизи з дослідження підписів за матеріалами цивільної справи № 347/2756/13-ц, яким встановлено, що підписи на двох примірниках заповіту від 22.03.2012 виконані не підписантом, а іншою особою.

06.01.2015 ухвалою Косівського районного суду Івано-Франківської області відновлено провадження у справі, судове засідання призначено на 26.01.2015.

02.02.2015 ухвалою Косівського районного суду Івано-Франківської області за клопотання представника відповідачів у справі призначено додаткову почеркознавчу експертизу.

Експертизу проведено не було, і 02.04.2015 матеріали було повернуто до Косівського районного суду Івано-Франківської області без виконання ухвали суду у зв’язку із не проведенням відповідачем відповідної оплати та відмовою від проведення експертизи.

06.04.2015 ухвалою Косівського районного суду Івано-Франківської області відновлено провадження у справі та призначено розгляд справи на 20.04.2015.

08.05.2015 рішенням Косівського районного суду Івано-Франківської області відмовлено в позові Луканя С.В. та Луканя В.В. в повному обсязі.

11.06.2015 ухвалою апеляційного суду Івано-Франківської області апеляційну скаргу Луканя С.В. та Луканя В.В. відхилено, рішення Косівського районного суду Івано- Франківської області від 08.05.2015 залишено без змін.

05.07.2015 ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ відмовлено у відкритті касаційного провадження у цій справі з огляду на відсутність доказів наявності у позивачів права власності на спірний будинок, а також у зв’язку із тим, що позивачі не є суб’єктами оскаржуваного заповіту.

Відповідно до пояснень судді Гордія В.І. по факту підробки підпису на заповіті 06.05.2015 ще до ухвалення рішення у судовій справі Косівським відділом поліції ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області порушено кримінальне провадження НОМЕР_1.

Вказане підтверджується копією витягу з кримінального провадження НОМЕР_1.

З огляду на викладене причини порушення суддею Гордієм В.І. передбаченого статтею 157 ЦПК України двох місячного строку розгляду справи мали об'єктивний характер, дії судді Гордія В.І. щодо розгляду справи узгоджуються із приписами ЦПК України, а посилання скаржника на безпідставне затягування суддею розгляду справи не підтверджується матеріалами дисциплінарного провадження.

Не вбачається також порушень суддею Гордієм В.І. приписів статті 211 ЦПК України щодо способу реагування суддею на виявлені під час розгляду справи порушення закону шляхом постановлення окремої ухвали з огляду на те, що за фактом підробки підпису на заповіті на час ухвалення судового рішення вже здійснювалося кримінального провадження.

Посилання скаржників на ухвалення суддею Гордієм В.І. невмотивованого рішення від 08.05.2015 у вказаній справі не знайшло свого підтвердження матеріалами дисциплінарного провадження, враховуючи надану такому рішенню оцінку судами вищих інстанцій.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначені статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки за результатами проведеної перевірки в діях судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Гордія В.І. не встановлено ознак проступку, наслідком якого може бути притягнення його до дисциплінарної відповідальності, відповідно, відсутні підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно вказаного судді.

Керуючись ст.ст. 92-95, 101, 105 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Гордія Володимира Івановича.

Рішення Комісії є остаточним та оскарженню не підлягає.

 

Головуючий                                                                                    В.Є. Устименко

Члени палати:                                                                                Т.Ф. Весельська

                                                                                                           А.О. Заріцька

                                                                                                           П.С. Луцюк