X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Мазур Ніни Володимирівни за зверненням Фомюка П.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
14.07.2016
1405/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Мазур Ніни Володимирівни за зверненням Фомюка П.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Устименко В.Є.,

членів палати: Бутенка В.І. – доповідач, Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Мазур Ніни Володимирівни за зверненням Фомюка П.В.,

встановила:

У січні 2016 року на адресу Комісії надійшло звернення Фомюка П.В. щодо поведінки судді Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Мазур Ніни Володимирівни.

Заявник у зверненні до Комісії повідомляє про умисне втручання Мазур Н.В., як голови вказаного суду, у процес здійснення судочинства іншим суддею, внаслідок чого суддею Березовою І.О. було постановлено неправосудну ухвалу від 17.08.2015 про самовідвід у цивільній справі за його заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

З урахуванням викладених обставин, заявник просить Комісію притягнути суддю Мазур Н.В. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Мазур Н.В. необхідно відмовити з таких підстав.

Установлено, що в серпні 2015 року у провадження судді Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Березової І.О. шляхом автоматичного розподілу надійшла цивільна справа № 688/3035/15-ц за заявою Фомюка П.В., зацікавлена особа Шепетівська міська рада, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Ухвалою судді Березової І.О. від 17.08.2015 у вказаній справі задоволено самовідвід судді із посиланням на те, що заявник тривалий час був працівником даного суду, у зв'язку з чим у осіб, які беруть участь у справі, можуть виникнути сумніви в об'єктивності та неупередженості судді при розгляді справи.

Дані щодо оскарження Фомюком П.В. зазначеної ухвали від 17.08.2015 в Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутні.

Згідно рішення Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 26.08.2015, ухваленого під головуванням судді Стаднічук Н.Л., заяву Фомюка П.В. у даній цивільній справі було задоволено.

У своїх поясненнях суддя Мазур Н.В. повідомила, що під час прийняття суддею Березовою І.О. рішення про самовідвід у даній цивільній справі, вона жодного тиску чи втручання у її діяльність не здійснювала.

Суддя Мазур Н.В. також вказала, що суддя Березова І.О. заявила собі самовідвід через неприязні та напружені відносини з Фомюком П.В., які тривають з 2008 року, при цьому звернула увагу на те, що твердження заявника, викладені у зверненні до Комісії, є надуманими і не відповідають дійсності, оскільки вона із суддями міськрайонного суду не обговорює справи, які перебувають у них у провадженні, і не дає жодних вказівок.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки в діях судді Мазур Н.В. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді відсутні.

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Мазур Ніни Володимирівни за зверненням Фомюка П.В.

Головуючий                                                                                                 В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                             Т.Ф. Весельська

                                                                                                                        А.О. Заріцька

                                                                                                                        П.С. Луцюк

                                                                                                                        С.М. Прилипко