X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Іваненко Олени Вячеславівни за зверненнями Латиніна І.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
14.07.2016
1425/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Іваненко Олени Вячеславівни за зверненнями Латиніна І.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого - Устименко В.Є.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М. - доповідача,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Іваненко Олени Вячеславівни за зверненнями Латиніна І.В.

встановила:

У грудні 2015 року та травні 2016 року на адресу Комісії надійшли скарги Латиніна І.В. щодо поведінки судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Іваненко О.В.

Скаржник посилається на порушення суддею Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Іваненко О.В. правил щодо відводу судді під час здійснення правосуддя у справі № 320/11173/13-к за заявою ОСОБА_1 про перегляд за нововиявленими обставинами вироку Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 13.05.2014, а також ухвалення суддею Іваненко О.В. після закінчення робочого дня незаконного рішення про залишення без задоволення зазначеної заяви скаржника.

З урахуванням викладених обставин, скаржник просить Комісію притягнути суддю Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Іваненко О.В. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Іваненко О.В. необхідно відмовити з наступних підстав.

Встановлено, що 26.06.2015 до Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області надійшла заява засудженого ОСОБА_1 про перегляд за нововиявленими обставинами вироку Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 13.05.2014.

26.06.2015 згідно протоколу автоматизованого розподілу справ заява ОСОБА_1 надійшла в провадження судді Іваненко О.В.

01.07.2015 ухвалою судді Іваненко О.В. провадження у справі було відкрито. Розгляд справи призначено на 21.08.2015.

21.08.2015 слухання справи не відбулося у зв’язку із перебуванням судді Іваненко О.В. у щорічній черговій відпустці з 13.07.2015 по 23.08.2015 відповідно до наказу голови Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 30.06.2015 № 182-в.

Справу було призначено на 11.09.2015, але слухання не відбулося у зв’язку з тим, що засуджений ОСОБА_1, який на той час відбував покарання в Оріхівському ВК № 88 Запорізької області, не був доставлений в судове засідання.

Того ж дня суддею Іваненко О.В. постановлено ухвалу про етапування засудженого з Оріхівського ВК № 88 Запорізької області до Запорізького слідчого ізолятора УДПтС для подальшого етапування до ІТТ Мелітопольського МВ ГУМВС для забезпечення явки засудженого ОСОБА_1 в судове засідання.

Розгляд справи призначено на 15.10.2015.

15.10.2015 в судовому засіданні ОСОБА_1 заявив клопотання про призначення йому адвоката для захисту його прав, яке ухвалою суду було задоволено та зобов’язано центр з надання безоплатної вторинної допомоги призначити адвоката засудженому, у зв’язку із чим розгляд справи було відкладено до 16-00 того ж дня.

Адвокатом Лещенком Д.Ю., якого за дорученням центру з надання безоплатної правової допомоги було призначено захисником ОСОБА_1, було заявлено клопотання про ознайомлення із матеріалами справи, у зв’язку із чим судовий розгляд було відкладено до 06.11.2015.

06.11.2015 розгляд справи не відбувся у зв’язку із тим, що засудженого без пояснення причин не було доставлено в судове засідання.

Розгляд справи відкладено на 10.11.2015.

10.11.2015 ОСОБА_1 в судовому засіданні заявив відвід головуючому судді Іваненко О.В., мотивований тим, що суддя Іваненко О.В. є колегою та приятелькою судді Горбачової Ю.В., якою було постановлено вирок стосовно ОСОБА_1 від 13.05.2014.

Ухвалою судді Іваненко О.В. від 10.11.2015 клопотання ОСОБА_1 про відвід судді повернуто без розгляду з огляду на його невмотивованість та не надання обґрунтування подання такого клопотання після початку судового розгляду у відповідності із приписами статті 80 КПК України.

В цьому ж судовому засіданні суддею Іваненко О.В. постановлено ухвалу про залишення без задоволення заяви ОСОБА_1 про перегляд за нововиявленими обставинами вироку Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 13.05.2014.

Ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 01.02.2016 вказану ухвалу Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області залишено без змін.

Судом апеляційної інстанції в своєму рішенні було також надано оцінку ухвалі суду першої інстанції про повернення без розгляду клопотання засудженого про відвід судді та вказано на її вмотивованість та законність.

Крім цього, суд апеляційної інстанції зазначив про те, що закінчення розгляду вказаної справи суддею Іваненко О.В. 10.11.2015 о 19 годині 17 хвилин не є порушенням вимог процесуального закону та відповідає принципу безперервності судового розгляду.

З огляду на викладене доводи скаржника не підтверджуються матеріалами дисциплінарного провадження.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначені статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки за результатами проведеної перевірки в діях судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Іваненко О.В. не встановлено ознак проступку, наслідком якого може бути притягнення її до дисциплінарної відповідальності, відповідно, відсутні підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно вказаної судді.

Керуючись статтями 92-95, 101, 105 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Іваненко Олени Вячеславівни.

Рішення Комісії є остаточним та оскарженню не підлягає.

 

Головуючий                                                                                                В.Є. Устименко

Члени палати:                                                                                            Т.Ф. Весельська

                                                                                                                       А.О. Заріцька

                                                                                                                       П.С. Луцюк