X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кам’янка- Бузького районного суду Львівської області Котормуса Тараса Ігоровича стосовно дій на посаді судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області за зверненнями Левкова B.C.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
14.07.2016
1423/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кам’янка- Бузького районного суду Львівської області Котормуса Тараса Ігоровича стосовно дій на посаді судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області за зверненнями Левкова B.C.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого - Устименко В.Є.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М. - доповідача,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кам’янка- Бузького районного суду Львівської області Котормуса Тараса Ігоровича стосовно дій на посаді судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області за зверненнями Левкова B.C.

встановила:

У липні 2015 року та квітні 2016 року на адресу Комісії надійшли скарги Левкова B.C. щодо поведінки судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Котормуса Т.І.

Скаржник посилається на незаконну відмову суддею Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Котормусом Т.І. в доступі до правосуддя ОСОБА_1,   представником       якого      виступав      Левков B.C.,     у    справі № 233/1728/15-ц за позовом ОСОБА_1 до Державної казначейської служби України про стягнення моральної шкоди.

Левков B.C. зазначає, що суддею Котормусом Т.І. 10.04.2015 було постановлено ухвалу про залишення позову ОСОБА_1 без руху, що не співвідноситься із датою отримання позову судом, який згідно інформації, наданої на сайті Укрпошти, було отримано лише 11.04.2015.

З урахуванням викладених обставин, скаржник просить Комісію притягнути суддю Котормуса Т.І. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Кам’янка-Бузького районного суду Львівської області Котормуса Т.І. стосовно дій на посаді судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області необхідно відмовити з наступних підстав.

Встановлено, що відповідно до витягу з книжки поштових відправлень поштового відділення № 10 м. Константинівки, наданого до Комісії керівником апарату Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, 09.04.2015 Костянтинівським міськрайонним судом Донецької області було отримано позов ОСОБА_1 до Державної казначейської служби України.

Згідно із протоколом автоматичного розподілу справ між суддями Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 10.04.2015 суддю Котормуса Т.І. призначено головуючим суддею для розгляду справи № 233/1728/15-ц за вказаним позовом.

Відповідно до витягу з реєстру судових справ і матеріалів, переданих до розгляду судді Котормусу Т.І., 10.04.2015 (в п’ятницю) суддею було отримано вказаний позов у своє провадження.

Вказані докази з урахуванням того факту, що 11.04.2015 припадало на неробочий день - суботу, спростовують доводи скаржника про отримання Костянтинівським міськрайонним судом Донецької області позову лише 11.04.2015.

Цього ж дня суддею Котормусом Т.І. постановлено ухвалу про залишення позову без руху через її невідповідність вимогам статті 119 ЦПК України у зв’язку із незазначенням позивачем загальної суми вимог.

Відповідно до пояснень судді зазначені у позові адреси проживання позивача та його представника Лекова B.C. знаходились у зоні проведення АТО на тимчасово окупованій території України; приймання для пересилання поштових відправлень на такі адреси згідно із рішенням Генеральної дирекції УДППЗ «Укрпошта», прийнятим на виконання Указу Президента України від 14.11.2014 № 875/2014, призупинено.

Враховуючи викладене та те, що 11 та 12 квітня 2015 року були вихідними днями, копію ухвали Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 10.04.2015 про залишення позову без руху 14.04.2015 було направлено на вказану в позові адресу для листування в місті Димитрів Донецької області.

Зазначене підтверджується копіями супровідних листів судді Котормус Т.І. від 14.04.2015 вих. № № 8902, 10694.

З метою перевірки отримання поштового листа позивачем суддею здійснювалась перевірка за даними сайту УДППЗ «Укрпошта» і отримано інформацію, що об’єктом поштового зв’язку 08.05.2015 повторно повідомлено про надходження на його адресу поштового відправлення.

Вказане підтверджується завіреною керівником апарату суду роздруківкою з сайту УДППЗ «Укрпошта».

06.06.2015 до суду було повернуто копію ухвали про залишення позову ОСОБА_1 без руху із причиною повернення: «за закінченням терміну зберігання».

На підтвердження цього керівником апарату Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області надано копію відповідного конверту.

Враховую те, що з 08.06.2015 по 23.06.2015 суддя Котормус Т.І. перебував на щорічному навчанні, що підтверджується копією відповідного наказу в.о. голови суду, то повторне направлення позивачу копії ухвали про залишення позову без руху було здійснено суддею 23.06.2015.

Відповідно до копії рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення 01.07.2015 ОСОБА_1 було отримано копію вказаної ухвали.

Згідно із поясненнями судді Котормуса Т.І. у зв’язку із тим, що вимоги ухвали про залишення позову без руху в установлений 15-денний термін позивачем виконано не було, а термін на поштовий обіг минув, 16.07.2015 суддею постановлено ухвалу про залишення позову ОСОБА_1 без розгляду.

Копію цієї ухвали цього ж дня направлено на вказану в позові адресу позивача в місті Димитрів Донецької області та отримано ним 23.07.2015, про що свідчить копія рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

Вказана ухвала про залишення позову без руху позивачем не оскаржувалась та набрала законної сили.

Враховуючи викладене, доводи скаржника щодо незаконної відмови суддею Котормусом Т.І. в доступі до правосуддя не підтверджуються матеріалами дисциплінарного провадження.

Указом Президента України від 16.12.2015 № 707/2015 суддю Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Котормуса Тараса Ігоровича переведено на роботу на посаді судді Кам'янка-Бузького районного суду Львівської області.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначені статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки за результатами проведеної перевірки в діях судді Котормуса Т.І. не встановлено ознак проступку, наслідком якого може бути притягнення його до дисциплінарної відповідальності, відповідно, відсутні підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно вказаного судді.

Керуючись статтями 92-95, 101, 105 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Кам’янка-Бузького районного суду Львівської області Котормуса Тараса Ігоровича стосовно дій на посаді судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області.

Рішення Комісії є остаточним та оскарженню не підлягає.

 

Головуючий                                                                                                В.Є. Устименко

Члени палати:                                                                                            Т.Ф. Весельська

                                                                                                                       А.О. Заріцька

                                                                                                                       П.С. Луцюк