X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Рівненського міського суду Рівненської області Ореховської Кристини Едуардівни за зверненням Рівненського міського голови Хомка В. в інтересах Рівненської міської ради

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.06.2016
1302/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Рівненського міського суду Рівненської області Ореховської Кристини Едуардівни за зверненням Рівненського міського голови Хомка В. в інтересах Рівненської міської ради

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С.-доповідач, Макарчука М.А., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Рівненського міського суду Рівненської області Ореховської Кристини Едуардівни за зверненням Рівненського міського голови Хомка В. в інтересах Рівненської міської ради,

встановила:

У жовтні 2015 року на адресу Комісії надійшло звернення Рівненського міського голови Хомка В. щодо поведінки судді Рівненського міського суду Рівненської області Ореховської К.Е.

Заявник зазначає, що суддя Ореховська К.Е. рішенням від 27 липня 2012 року задовольнила позов до Виконавчого комітету Рівненської міської ради, а 02 жовтня 2012 року внесла зміни до тексту рішення (виправила описку «27 липня» на правильну дату «09 серпня»).

Скаржник стверджує, що згідно звукозапису суддя Ореховська К.Е. 09 серпня 2012 року видалилася до нарадчої кімнати, а рішення проголосила 11 вересня 2012 року.

Хомко В. вважає, що через незрозуміле проголошення та оформлення рішення Рівненська міська рада не має змоги реалізувати надані їй процесуальні права.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Ореховську К.Е. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Ореховської К.Е. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні Рівненського міського суду Рівненської області перебувала справа за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Рівненської міської ради, треті особи ˗ КР «Рівненський архітектурно- будівельний нагляд Рівненської міської ради», КП «Рівненське міське бюро технічної інвентаризації» про визнання права власності на спадкове майно та на самочинно побудовані господарські будівлі.

Рішенням Рівненського міського суду від 27 липня 2012 року позов задоволено.

Ухвалою Рівненського міського суду від 02 жовтня 2012 року внесено виправлення до тексту рішення від 27 липня 2012 року (замість дати «27 липня» вказано дату «09 серпня»).

На диску, наданому скаржником, можна прослухати видалення судді Ореховської К.Е. до нарадчої кімнати (дата створення запису ˗ 09 серпня 2012 року), а також короткий порожній запис (дата створення запису ˗ 11 вересня 2012 року).

У своїх письмових поясненнях суддя Ореховська К.Е. вказала, що запис на диску, котрий має дату створення 11 вересня 2012 року, є наслідком технічної несправності системи «Камертон», про що складено відповідний акт від 02 жовтня 2012 року.

Суддя Ореховська К.Е. наголошує, що 11 вересня 2012 року вона перебувала у черговій відпустці, а відповідач так і не оскаржив ні рішення по справі, ні ухвалу про виправлення описки.

Скаржник не навів жодних доказів, яким чином невірна дата створення порожнього аудіозапису унеможливлює відповідачу реалізувати свої процесуальні права.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року).

Оскільки в діях судді Ореховської К.Е. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), підстави для відкриття стосовно неї дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Рівненського міського суду Рівненської області Ореховської Кристини Едуардівни за зверненням Рівненського міського голови Хомка В. в інтересах Рівненської міської ради.

Головуючий                                                                                                          М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                                     Т.Ф. Весельська

                                                                                                                             А.О. Заріцька

                                                                                                                             М.А. Макарчук

                                                                                                                             В.Є. Устименко