X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Шевченківського районного суду міста Львова Білінської Галини Богданівни за зверненням Козакова Д.Ю.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
14.07.2016
1412/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Шевченківського районного суду міста Львова Білінської Галини Богданівни за зверненням Козакова Д.Ю.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І. – доповідач, Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Шевченківського районного суду міста Львова Білінської Галини Богданівни за зверненням Козакова Д.Ю.,

встановила:

У грудні 2015 року на адресу Комісії надійшло звернення Козакова Д.Ю. щодо поведінки судді Шевченківського районного суду міста Львова Білінської Галини Богданівни.      

Заявник зазначив, що суддя Білінська Г.Б., порушуючи вимоги статті 268 КУпАП, розглянула справу про притягнення до адміністративної відповідальності без його участі, зазначивши у рішенні про належне повідомлення щодо розгляду справи. Заявник наголошує, що суддя не врахувала ІНФОРМАЦІЯ_1, не розглянула клопотання та ухвалила у справі незаконне рішення.

З урахуванням викладених обставин Козаков Д.Ю. просить Комісію притягнути суддю Білінську Г.Б. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Білінської Г.Б. необхідно відмовити з таких підстав.

Встановлено, що 03 листопада 2015 року до Шевченківського районного суду міста Львова надійшла справа про адміністративне правопорушення стосовно Козакова Д.Ю. за статтею 124 КУпАП, яка передана у провадження судді Білінської Г.Б.

У судовому засіданні 24 листопада 2015 року Козаков Д.Ю. подав до суду клопотання про виклик свідка, і розгляд справи було відкладено на 11 грудня 2016 року, про що заявник був належним чином повідомлений.

Від Козакова Д.Ю. 08 грудня 2015 року знову поступила заява про відкладення розгляду справи у зв’язку ІНФОРМАЦІЯ_2, однак до заяви жодного підтверджуючого документу додано не було.

У своїх поясненнях суддя Білінська Г.Б. зазначила, що 13 грудня 2015 року закінчувався термін притягнення Козакова Д.Ю. до адміністративної відповідальності, а тому 11 грудня 2015 року судом винесено постанову та визнано Козакова Д.Ю. винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 124 КУпАП, а також накладено стягнення у вигляді штрафу у розмірі 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян у дохід держави. Вважає, що жодних порушень чинного законодавства нею допущено не було.

Постановою апеляційного суду Львівської області від 16 березня 2016 року апеляційну скаргу Козакова Д.Ю. залишено без задоволення, а постанову Шевченківського районного суду міста Львова від 11 грудня 2015 року – без змін.

Отже, апеляційна інстанція надала правову оцінку процесуальним діям суду першої інстанції та не встановила порушення вимог чинного законодавства.

Оскільки в діях судді Білінської Г.Б. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді відсутні.

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Шевченківського районного суду міста Львова Білінської Галини Богданівни за зверненням Козакова Д.Ю.

 

Головуючий                                                                                                          В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                                                 П.С. Луцюк

                                                                                                                                 С.М. Прилипко