X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Лебединського районного суду Сумської області Подопригори Людмили Іванівни за зверненням Сафроненка Ю.А.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.06.2016
1299/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Лебединського районного суду Сумської області Подопригори Людмили Іванівни за зверненням Сафроненка Ю.А.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого - Патрюка М.В.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С.-доповідач, Макарчука М.А., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Лебединського районного суду Сумської області Подопригори Людмили Іванівни за зверненням Сафроненка Ю.А.,

встановила:

У листопаді 2015 року на адресу Комісії надійшло звернення Сафроненка Ю.А. щодо поведінки судді Лебединського районного суду Сумської області Подопригори Л.І.

Заявник зазначає, що суддя Подопригора Л.І. прийняла та розглянула позов у справі, де Сафроненко Ю.А. має статус відповідача, з порушенням правил підсудності, оскільки відповідач не зареєстрований у Лебединському районі Сумської області.

Скаржник відзначає, що суд апеляційної інстанції відмовляється розглядати незаконне судове рішення судді Подопригори Л.І.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Подопригору Л.І. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Подопригори Л.І. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні Лебединського районного суду Сумської області перебувала справа за позовом ОСОБА_1 до Сафроненка Ю.А. про звільнення від сплати аліментів.

20 січня 2015 року судом було зроблено запит до Управління Державної міграційної  служби  України  в Кіровоградській області щодо надання інформації про місце проживання відповідача, згодом через ненадходження відповіді було зроблено повторний запит.

19 березня 2015 року до суду надійшло повідомлення про місце проживання відповідача, у той самий день відкрито провадження у справі.

У процесі розгляду справи відповідач надав суду заперечення проти позову.

Заочним рішенням від 16 вересня 2015 року позов задоволено частково.

Ухвалою апеляційного суду Сумської області від 22 лютого 2016 року рішення Лебединського районного суду Сумської області від 16 вересня 2015 року залишено без змін.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки в діях судді Подопригори Л.І. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття стосовно неї дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Лебединського районного суду Сумської області Подопригори Людмили Іванівни за зверненням Сафроненка Ю.А.

Головуючий                                                                                                  М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                             Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      В.Є. Устименко