X

Про розгляд дисциплінарної справи стосовно судді Жовтневого районного суду міста Харкова Чижиченка Дениса Володимировича, відкриту за скаргою Сомова Сергія Андрійовича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.07.2016
1367/дп-16
Про розгляд дисциплінарної справи стосовно судді Жовтневого районного суду міста Харкова Чижиченка Дениса Володимировича, відкриту за скаргою Сомова Сергія Андрійовича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Щотки С.О.,

розглянувши дисциплінарну справу стосовно судді Жовтневого районного суду міста Харкова Чижиченка Дениса Володимировича, відкриту за скаргою Сомова Сергія Андрійовича,

встановила:

05 березня 2015 року Сомов С.А. надіслав до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - Комісія) скаргу щодо поведінки судді Жовтневого районного суду міста Харкова Чижиченка Д.В., яка може мати наслідком притягнення його до дисциплінарної відповідальності, у зв’язку з істотним порушенням норм процесуального права при здійсненні правосуддя, пов’язаним з відмовою у доступі до правосуддя з підстав, не передбачених законом.

На обґрунтування скарги заявник зазначив, що 29 січня 2015 року, після отримання судової повістки про виклик у судове засідання на 03 лютого 2015 року у справі про адміністративне правопорушення, звернувся до суду для ознайомлення з її матеріалами. Під час вивчення справи з’ясував, що ще 26 січня 2015 року вона розглянута за його відсутності і постановою суду його визнано винним у вчиненні двох адміністративних правопорушень та застосовано адміністративне стягнення у виді штрафу. У самій же постанові суду зазначено, що про день та час розгляду справи він повідомлений належним чином, що не відповідає дійсності і в матеріалах відсутні докази на підтвердження цього.

Посилаючись на наведені обставини, просить притягнути суддю до відповідальності та указує на порушення ним присяги.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України “Про забезпечення права на справедливий суд”, яким Закон України "Про судоустрій і статус суддів" викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви і скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

З огляду на викладене, дисциплінарне провадження за скаргою Сомова С.А. здійснюється за положеннями Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції від 07 липня 2010 року (далі - Закон).

Рішенням Комісії від 11 лютого 2016 року № 386/дп-16 стосовно судді Жовтневого районного суду міста Харкова Чижиченка Д.В. за скаргою Сомова С.А. відкрито дисциплінарну справу з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 83 Закону, - істотне порушення норм процесуального права при здійсненні правосуддя, пов’язане з відмовою у доступі до правосуддя з підстав, не передбачених законом.

Суддя Чижиченко Д.В. належним чином повідомлений про час і місце розгляду дисциплінарної справи, на засідання Комісії не з’явився. Надіслав до Комісії заяву про розгляд справи за його відсутності, у зв’язку з неможливістю прибути на засідання Комісії через зайнятість по роботі.

Заслухавши доповідь члена Комісії Весельської Т.Ф., дослідивши матеріали дисциплінарної справи, Комісія дійшла висновку про припинення дисциплінарної справи, з огляду на таке.

Комісією встановлено, що Постановою Верховної Ради України від 07 липня 2011 року № 3619-VІ Чижиченка Д.В. обрано на посаду судді Жовтневого районного суду міста Харкова безстроково.

26 грудня 2014 року у провадження судді Жовтневого районного суду міста Харкова Чижиченка Д.В. надійшла справа щодо двох вчинених Сомовим С.А. адміністративних правопорушень, відповідальність за які передбачена статтями 122-4, 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) (справа № 639/12619/14-п).

У зв’язку з неявкою Сомова С.А., судові засідання, призначені на 29 грудня 2014 року, 13 та 20 січня 2015 року не відбулися, а у зв’язку з його неявкою в судове засідання 26 січня 2015 року справу було розглянуто у його відсутність.

Постановою Жовтневого районного суду міста Харкова від 26 січня 2015 року Сомова С.А. визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених статтями 122-4, 124 КУпАП, та застосовано адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 340 гривень.

У письмових поясненнях суддя Чижиченко Д.В. зазначив, що Сомов С.А. неодноразово викликався до суду шляхом направлення йому смс-повідомлень, а також телефонограмами, однак до суду не з’являвся. Така поведінка Сомова С.А. була розцінена ним як зловживання процесуальними правами з метою уникнення юридичної відповідальності через збіг строку для накладення адміністративного стягнення, і 26 січня 2015 року, за наявності даних про належне сповіщення Сомова С.А. про дату, місце та час розгляду справи, справа була розглянута за його відсутності.

Того ж дня копія постанови суду була надіслана Сомову С.А. та отримана ним 30 січня 2015 року.

Про судове засідання 26 січня 2015 року, за результатом якого було прийнято судове рішення, Сомов С.А. належним чином поінформований не був, оскільки, як слідує зі змісту телефонограми від 20 січня 2015 року, на неодноразові телефонні дзвінки працівники апарату Жовтневого районного суду міста Харкова він не відповів.

За аналогічних обставин Сомов С.А. не був поінформований і про попередні судові засідання 29 грудня 2014 року, 13 та 20 січня 2015 року; смс- повідомлення йому також доставлені не були через те, що “абонент тимчасово недоступний”.

Крім того, питання неналежного інформування Сомова С.А. про дату, місце та час судового розгляду справи було предметом перевірки Державної судової адміністрації України у Харківській області у лютому 2015 року. За її наслідком встановлено, що направлення судової повістки шляхом надіслання Сомову С.А. смс-повідомлень відбулося у порушення пункту 2 Порядку надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SМS-повідомлень, затвердженого наказом ДСА України від 01 червня 2014 року за № 73, тобто за відсутності відповідної заявки Сомова С.А. на отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SМS-повідомлення. Також з пояснень помічника судді встановлено, що в судовій повістці щодо розгляду справи № 639/12619/14-п дата 3 лютого 2015 року була зазначена помилково, у зв’язку з великою завантаженістю по роботі.

Сомов С.А., не погоджуючись з постановою Жовтневого районного суду міста Харкова від 26 січня 2015 року, оскаржив її в апеляційному порядку.

Постановою Апеляційного суду Харківської області від 17 лютого 2015 року апеляційну скаргу Сомову С.А. повернуто, у зв’язку з поданням її понад строк апеляційного оскарження та відсутністю клопотання про його поновлення.

Наслідком таких дій судді має бути притягнення його до дисциплінарної відповідальності з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 83 Закону.

За правилами частини четвертої статті 87 Закону, дисциплінарне стягнення до судді застосовується не пізніше шести місяців із дня відкриття Комісією провадження в дисциплінарній справі, але не пізніше року з дня вчинення проступку без урахування часу тимчасової непрацездатності або перебування судді у відпустці.

Враховуючи, що з дня вчинення суддею Чижиченко Д.В. дисциплінарного проступку, яким є 26 січня 2015 року, без урахування часу тимчасової непрацездатності та перебування судді у відпустці, минуло більше року, строк застосування дисциплінарного стягнення сплинув. Отже, дисциплінарне провадження щодо судді Чижиченка Д.В. підлягає припиненню. 

З огляду на викладене, керуючись статтями 83-87, 91, 97 Закону, Комісія

вирішила:

дисциплінарне провадження стосовно судді Жовтневого районного суду міста Харкова Чижиченка Дениса Володимировича припинити.

Рішення Комісії може бути оскаржене до суду в порядку, встановленому процесуальним законом.

Головуючий                                                                                                 В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                             В.І. Бутенко

                                                                                                                        Т.Ф. Весельська

                                                                                                                        А.О. Заріцька

                                                                                                                        М.А. Макарчук

                                                                                                                        С.М. Прилипко

                                                                                                                        Ю.Г. Тітов

                                                                                                                        С.О. Щотка