X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Львівської області Шеремети Надії Олегівни за зверненням Домбровського О.Р.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.07.2016
1374/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Львівської області Шеремети Надії Олегівни за зверненням Домбровського О.Р.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого - Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Львівської області Шеремети Надії Олегівни за зверненням Домбровського О.Р.,

встановила:

У жовтні 2014 року на адресу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - Комісія) надійшло звернення Домровського О.Р. щодо поведінки судді апеляційного суду Львівської області Шеремети Н.О. яка, на думку заявника, може мати наслідком притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

Заявник повідомляє, що суддя Шеремета Н.О. розглядаючи апеляційну скаргу на ухвалу Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 19 червня 2014 року про відкриття провадження у цивільній справі № 442/4353/14-ц за позовом Домбровського О.Р. до ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором позики істотно порушила норми процесуального права, оскільки не вживала заходів щодо розгляду справи протягом строку, встановленого законом. Відповідач ОСОБА_1 оскаржив вказану ухвалу суду в липні 2014 року, проте, на день звернення заявника до Комісії, у жовтні 2014 року апеляційну скаргу так і не було розглянуто.

З урахуванням викладених обставин, заявник просить Комісію притягнути суддю апеляційного суду Львівської області Шеремету Н.О. до дисциплінарної відповідальності.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким Закон України «Про судоустрій і статус

суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Враховуючи наведене дисциплінарне провадження за даною скаргою здійснюється за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції від 2010 року (далі - Закон).

Відповідно до статті 86 Закону членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Шеремети Н.О. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що заявник Домбровський О.Р. у червні 2014 року звернувся до Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області з позовом до ОСОБА_1 про стягнення 101 200,00 грн. заборгованості за договором позики від 22 березня 2013 року з урахуванням індексу інфляції та 3036,00 грн. - трьох процентів річних від простроченої суми. Ухвалою Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 19 червня 2014 року було відкрито провадження у цивільній справі № 442/4353/14-ц за вказаним позовом, яку відповідач ОСОБА_1 оскаржив до суду апеляційної інстанції.

Цивільну справу № 442/4353/14-ц з апеляцією ОСОБА_1 було передано в провадження судді-доповідачу апеляційного суду Львівської області Шереметі Н.О.

Ухвалою судді апеляційного суду Львівської області від 26 серпня 2014 року, у зв’язку з неоплатою апелянтом судового збору, апеляційну скаргу було залишено без руху для усунення недоліків та надано апелянту строк п’ять днів з дня отримання ним ухвали для усунення недоліків.

У зв’язку з перебуванням судді Шеремети Н.О. у щорічній відпустці з 08 вересня по 10 жовтня 2014 року, що підтверджується копією наказу № 173-В від 14 серпня 2014 року за підписом в.о. голови апеляційного суду Львівської області Ревера В.В., апеляційне провадження у справі було відкрито ухвалою судді Шеремети Н.О. 13 жовтня 2014 року, а ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Львівської області від 16 жовтня 2014 року справу призначено до судового розгляду на 17 листопада 2014 року.

17 листопада 2014 року колегією суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Львівської області постановлено ухвалу, якою апеляційну скаргу ОСОБА_1 відхилено, ухвалу Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 19 червня 2014 року про відкриття провадження залишено без змін.

У судовому засіданні 17 листопада 2014 року приймав участь і був присутній при проголошенні ухвали суду апеляційної інстанції представник Домбровського О.Р. - ОСОБА_2.

З наявних матеріалів дисциплінарного провадження не вбачається істотного порушення норм процесуального права при здійсненні правосуддя суддею Шереметою Н.О. На строк розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 вплинуло залишення апеляційної скарги без руху, перебування судді у відпустці, дана обставина не свідчить про невжиття суддею заходів щодо розгляду справи протягом строку встановленого законом.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді передбачено статтею 83 Закону.

У діях судді апеляційного суду Львівської області Шеремети Н.О. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно неї відсутні.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Львівської області Шеремети Надії Олегівни за зверненням Домбровського О.Р.

 

Головуючий                                                                                              В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                           В.І. Бутенко

                                                                                                                    А.В. Василенко

                                                                                                                    Т.Ф. Весельська

                                                                                                                    А.О. Заріцька

                                                                                                                    С.М. Прилипко

                                                                                                                     Ю.Г. Тітов

                                                                                                                     С.О. Щотка