X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Софіївського районного суду Дніпропетровської області Шумської Олесі Володимирівни за зверненням Куниці А.А. в інтересах Панішко В.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.07.2016
1372/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Софіївського районного суду Дніпропетровської області Шумської Олесі Володимирівни за зверненням Куниці А.А. в інтересах Панішко В.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Софіївського районного суду Дніпропетровської області Шумської Олесі Володимирівни за зверненням Куниці А.А. в інтересах Панішко В.М.,

встановила:

У жовтні 2014 року на адресу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - Комісія) надійшло звернення Куниці А.А. в інтересах Панішко В.М. щодо поведінки судді Софіївського районного суду Дніпропетровської області Шумської О.В., яка на думку заявника, може мати наслідком притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

Заявник повідомляє, що суддя Шумська О.В. розглядаючи цивільну справу № 193/789/14-ц за позовом Панішко В.М. до ТОВ «Степове», третя особа - відділ Держземагенства у Софіївському районі Дніпропетровської області, про розірвання договору оренди землі, стягнення заборгованості по орендній платі, неналежно ставилася до своїх службових обов’язків, не вживала заходів щодо розгляду справи протягом строку, встановленого законом, порушила вимоги щодо неупередженого розгляду справи та порушила правила суддівської етики, порушила присягу судді.

Зокрема, провадження у справі було відкрито у травні 2014 року а розгляд справи було закінчено лише у вересні 2014 року, що є порушенням приписів статті 157 ЦПК України.

З урахуванням викладених обставин, заявник просить Комісію притягнути суддю Софіївського районного суду Дніпропетровської області Шумську О.В. до дисциплінарної відповідальності та прийняти рішення щодо направлення рекомендації до Вищої ради юстиції про звільнення судді з посади за порушення присяги.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Враховуючи наведене дисциплінарне провадження за даною скаргою здійснюється за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції від 2010 року (далі - Закон).

Відповідно до статті 86 Закону членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Шумської О.В. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що позовна заява Панішко В.М. до ТОВ «Степове», третя особа - відділ Держземагенство у Софіївському районі Дніпропетровської області, про розірвання договору оренди землі, стягнення заборгованості по орендній платі надійшла до Софіївського районного суду Дніпропетровської області 20 травня 2014 року.

Ухвалою суду від 21 травня 2014 року було відкрито провадження у справі № 193/789/14-ц та призначено справу до розгляду на 05 червня 2014 року.  

Проте у вказану дату судове засідання не відбулося у зв’язку з неявкою до суду учасників процесу.

Також, у зв’язку з неявкою сторін до суду, не відбулися судові засідання призначені на 23 червня, 8 липня, 17 липня, 19 серпня 2014 року.

Рішенням Софіївського районного суду Дніпропетровської області від 11 вересня 2014 року у задоволенні позову Панішко В.М. було відмовлено.

Ухвалою апеляційного суду Дніпропетровської області від 04 листопада 2014 року вказане рішення суду від 11 вересня 2014 року залишено без змін, апеляційна скарга без задоволення.

У наданих за запит Комісії письмових поясненнях суддя Шумська О.В. вказала, що вважає скаргу Куниці А.А. необґрунтованою, поданою у зв’язку з відсутністю позитивного рішення на користь особи яку та представляла.

З матеріалів дисциплінарного провадження встановлено, що доводи заявника про неналежне ставлення судді Шумської О.В. до своїх службових обов’язків, невжиття заходів щодо розгляду справи протягом строку, встановленого законом, порушення вимог щодо неупередженого розгляду справи та порушення правил суддівської етики не знайшли підтвердження.

Перевищення стоків розгляду справи було зумовлено об’єктивними обставинами, у тому числі й неявкою сторін процесу в судове засідання та поданням позивачем заяви про зменшення позовних вимог, що потребувало відкладення розгляду справи.

Доводи заявника про порушення суддею Шумською О.В. присяги судді є її суб’єктивною думкою не підтвердженою доказами.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді передбачено статтею 83 Закону.

У діях судді Софіївського районного суду Дніпропетровської області Шумської О.В. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно неї відсутні.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Софіївського районного суду Дніпропетровської області Шумської Олесі Володимирівни за зверненням Куниці А.А. в інтересах Панішко В.М.

 

Головуючий                                                                         В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                     В.І. Бутенко

                                                                                               А.В. Василенко

                                                                                               Т.Ф. Весельська

                                                                                               А.О. Заріцька

                                                                                               С.М. Прилипко

                                                                                               Ю.Г. Тітов

                                                                                               С.О. Щотка