X

Про розгляд питання щодо зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області, які подали до Вищої ради юстиції заяви про відставку та про звільнення у зв’язку із досягненням шістдесяти п’яти років

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
22.04.2016
34/зп-16
Про розгляд питання щодо зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області, які подали до Вищої ради юстиції заяви про відставку та про звільнення у зв’язку із досягненням шістдесяти п’яти років

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів кваліфікаційної палати Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Мішина М.І., Тітова Ю.Г., Щотки С.О.,

членів дисциплінарної палати Комісії: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області, які подали до Вищої ради юстиції заяви про відставку та про звільнення у зв’язку із досягненням шістдесяти п’яти років,

встановила:

Відповідно до пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» Вища кваліфікаційна комісія суддів України (далі – Комісія) забезпечує проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів з метою прийняття рішень щодо можливості здійснення ними правосуддя у відповідних судах.

22 березня 2016 року Комісією прийнято рішення № 17/зп-16 про проведення протягом квітня-червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області, затверджено список суддів, які проходитимуть оцінювання, графік проведення первинного кваліфікаційного оцінювання та перелік завдань для проведення анонімного письмового тестування.

Пунктом 5.9 Порядку та методології кваліфікаційного оцінювання судді, затвердженого рішенням Комісії від 21 жовтня 2015 року № 67/зп-15 та погодженого рішенням Ради суддів України від 11 грудня 2015 року № 14, передбачено, що до проведення первинного кваліфікаційного оцінювання та на будь-якому етапі первинного кваліфікаційного оцінювання суддя має право подати до Вищої ради юстиції (далі – Рада) заяву про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням відповідно до статті 120 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». У цьому випадку кваліфікаційне оцінювання такого судді зупиняється.

Рішенням Комісії від 01 квітня 2016 року № 22/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінювання 21 судді апеляційних судів міста Києва та Київської області.

Рішенням Комісії від 11 квітня 2016 року № 28/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінювання 4 суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області.

Рішенням Комісії від 18 квітня 2016 року № 30/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінювання 2 суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області.

19 квітня 2016 року на адресу Комісії надійшов лист Київського апеляційного адміністративного суду від 19 квітня 2016 року № 02.6-2320, в якому порушено питання про зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання судді Мамчура Ярослава Степановича у зв’язку з поданням ним 19 квітня 2016 року заяви до Ради щодо внесення подання про звільнення з посади судді Київського апеляційного адміністративного суду у зв’язкуз поданням заяви про відставку.

20 квітня 2016 року на адресу Комісії надійшов лист Київського апеляційного господарського суду від 20 квітня 2016 року № 09-17/1978/16, в якому порушено питання про зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання судді Ропій Людмили Миколаївни у зв’язку з поданням нею 19 квітня 2016 року заяви до Ради щодо внесення подання про звільнення з посади судді Київського апеляційного господарського суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Крім того, 21 квітня 2016 року на адресу Комісії надійшов лист Київського апеляційного адміністративного суду від 20 квітня 2016 року № 02.6-2359, в якому порушено питання про зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання судді Міщука Миколи Степановича у зв’язку з поданням ним 19 квітня 2016 року звернення до Ради щодо внесення подання про звільнення з посади судді Київського апеляційного адміністративного суду у зв’язку із досягненням ІНФОРМАЦІЯ_1 шістдесяти п’яти років.

З метою дотримання правових норм, які регламентують процедури проведення первинного кваліфікаційного оцінювання, Комісія дійшла висновку про необхідність зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області, які подали до Ради заяви про відставку.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 83-86, 101, 102 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком та методологією кваліфікаційного оцінювання судді, Комісія

вирішила:

зупинити первинне кваліфікаційне оцінювання таких суддів:

- судді Київського апеляційного адміністративного суду Мамчура Ярослава Степановича;

- судді Київського апеляційного адміністративного суду Міщука Миколи Степановича;

- судді Київського апеляційного господарського суду Ропій Людмили Миколаївни.

Головуючий                                                                                                          М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                       В.І. Бутенко

                                                                                                                                А.В. Василенко

                                                                                                                                Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                А.О. Заріцька

                                                                                                                                П.С. Луцюк

                                                                                                                               М.І. Мішин

                                                                                                                               Ю.Г. Тітов

                                                                                                                               В.Є. Устименко

                                                                                                                               С.О. Щотка