X

Про розгляд питання щодо внесення змін до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 15 червня 2016 року № 52/зп-16

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
08.07.2016
61/зп-16
Про розгляд питання щодо внесення змін до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 15 червня 2016 року № 52/зп-16

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуюча – Устименко В.Є.,

членів кваліфікаційної палати Комісії: Мішина М.І., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С.,

членів дисциплінарної палати Комісії: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Прилипка С.М.,

розглянувши питання про внесення змін до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 15 червня 2016 року № 52/зп-16,

встановила:

Відповідно до підпункту 2 пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі - Закон) Вища кваліфікаційна комісія суддів України забезпечує проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів протягом двох років з дня набрання чинності Законом з метою прийняття рішень щодо можливості здійснення ними правосуддя у відповідних судах.

На виконання вимог Закону, а також відповідно до статей 83-86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Комісією визначено Порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання судді (далі - Порядок) та затверджено Положення про порядок складення іспиту та методику його оцінювання під час кваліфікаційного оцінювання судді (далі - Положення), які погоджено Радою суддів України 11 грудня 2015 року.

Згідно з вимогами пункту 7 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону та відповідно до пункту 5.3 Порядку, пункту 8.3 Положення первинне кваліфікаційне оцінювання суддів апеляційних судів здійснюється кваліфікаційною та дисциплінарною палатами Комісії спільно шляхом формування колегій із трьох членів Комісії (далі - колегія) за принципом змішаного представництва кожної з палат Комісії. У рішенні про проведення первинного кваліфікаційного оцінювання зазначаються, зокрема, строки проведення, графік, місце (місця), час проведення кваліфікаційного оцінювання.

22 березня 2016 року Комісією прийнято рішення № 17/зп-16 про проведення протягом квітня-червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів київського регіону, затверджено список суддів, які проходитимуть оцінювання, графік проведення первинного кваліфікаційного оцінювання та перелік завдань для проведення анонімного письмового тестування.

Відповідно до пункту 5.6 Порядку етапами первинного кваліфікаційного оцінювання суддів є іспит та проведення із суддею співбесіди за результатами дослідження його суддівського досьє.

Згідно з підпунктом 3.17.6 Порядку за наявності обґрунтованої необхідності під час співбесіди може бути оголошено перерву.

За результатами проведення співбесіди із суддею Київського апеляційного адміністративного суду Твердохліб Валентиною Андріївною 11 травня 2016 року Комісією прийнято рішення № 208/ко-16 щодо оголошення перерви у розгляді питання про визначення результатів її первинного кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з необхідністю проведення додаткової перевірки даних суддівського досьє.

15 червня 2016 року Комісією прийнято рішення № 52/зп-16 про проведення протягом липня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів київського регіону, які не з’явилися для проходження оцінювання чи його етапів з поважних причин та подали до Комісії заяви про встановлення строків проведення стосовно них первинного кваліфікаційного оцінювання, а також суддів апеляційних судів київського регіону, стосовно яких оголошено перерву у визначенні результатів первинного кваліфікаційного оцінювання. Вказаним рішенням також затверджено список суддів, які проходитимуть оцінювання, графік проведення первинного кваліфікаційного оцінювання та перелік завдань для проведення анонімного письмового тестування.

У зв’язку із закінченням додаткової перевірки даних суддівського досьє судді Київського апеляційного адміністративного суду Твердохліб Валентини Андріївни Комісія дійшла висновку про необхідність встановлення строків проведення співбесіди за результатами дослідження її суддівського досьє та внесення змін до рішення Комісії від 15 червня 2016 року № 52/зп-16 шляхом включення їх до складу групи суддів І.

Згідно з вимогами пункту 5.5 Порядку повідомлення про проведення первинного кваліфікаційного оцінювання надсилається за допомогою засобів електронного зв’язку до суду, судді якого проходитимуть оцінювання, не пізніше як за 20 днів до дня проведення оцінювання.

Разом з тим, ураховуючи той факт, що суддя Київського апеляційного адміністративного суду Твердохліб Валентина Андріївна складала іспит 04 травня 2016 року та проходила співбесіду, за результатами проведення якої було оголошено перерву у розгляді питання про визначення результатів її первинного кваліфікаційного оцінювання, Комісія дійшла висновку про відсутність необхідності дотримання 20 денного строку повідомлення судді про проведення співбесіди після закінчення додаткової перевірки даних суддівського досьє.

Відповідно до підпункту 5.6.1.3 Порядку дослідження суддівського досьє та проведення співбесіди у межах первинного кваліфікаційного оцінювання суддів здійснюється з урахуванням положень, передбачених розділом 2 і пунктами 3.16-3.18 Порядку, та передбачає вивчення членом колегії-доповідачем матеріалів суддівського досьє, підготовку доповіді за результатами вивчення суддівського досьє та її оголошення під час співбесіди із суддею.

25 березня 2016 року Комісією прийнято рішення № 18/зп-16 про формування семи складів колегій для проведення протягом квітня-червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів київського регіону, визначення їх голів, порядку роботи, порядку заміни члена колегії у разі настання поважних причин, які перешкоджають участі в оцінюванні, та здійснення автоматизованого визначення члена колегії-доповідача матеріалів суддівського досьє для підготовки до розгляду і доповіді справи під час проведення оцінювання між членами відповідних колегій.

З метою оптимізації роботи членів Комісії, правильного планування роботи та розподілу навантаження між членами колегій, ураховуючи проведену членами колегій протягом квітня-червня 2016 року роботу, 15 червня 2016 року Комісією прийнято рішення № 53/зп-16 про задіяння під час проведення протягом липня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів складів колегій, затверджених рішенням Комісії від 25 березня 2016 року № 18/зп-16. Для проведення оцінювання суддів Київського апеляційного адміністративного суду вказаним рішенням сформовано такий склад колегії:

- Козьяков Сергій Юрійович - голова колегії;

- Весельська Тетяна Федорівна;

- Тітов Юрій Георгійович.

За результатами проведеного 4 квітня 2016 року автоматизованого визначення члена колегії-доповідача матеріалів суддівського досьє під час проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів між членами відповідних колегій відповідно до порядку, визначеного рішенням Комісії від 25 березня 2016 року  № 18/зп-16, та пункту 2.6 Положення про автоматизовану систему визначення членів Комісії для підготовки до розгляду і доповіді справ, Тітова Юрія Георгійовича визначено доповідачем матеріалів суддівського досьє судді Київського апеляційного адміністративного суду Твердохліб Валентини Андріївни.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 83-86, 101, 102 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

внести зміни до рішення Комісії від 15 червня 2016 року № 52/зп-16 шляхом включення судді Київського апеляційного адміністративного суду Твердохліб Валентини Андріївни до складу групи суддів І та визначення 19 липня 2016 року датою проведення співбесіди за результатами дослідження її суддівського досьє.

Головуюча                                                                                                               В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                                        Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                                                 М.А. Макарчук

                                                                                                                                 М.І. Мішин

                                                                                                                                 С.М. Прилипко

                                                                                                                                 Ю.Г. Тітов

                                                                                                                                 Т.С. Шилова