X

Про розгляд питання щодо зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів Київського апеляційного адміністративного суду Гром Любові Миколаївни та Борисюк Лариси Павлівни у зв’язку з поданням до Вищої ради юстиції заяв про відставку

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
01.07.2016
58/зп-16
Про розгляд питання щодо зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів Київського апеляційного адміністративного суду Гром Любові Миколаївни та Борисюк Лариси Павлівни у зв’язку з поданням до Вищої ради юстиції заяв про відставку

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючої - Устименко В.Є.,

членів кваліфікаційної палати Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Мішина М.І., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

членів дисциплінарної палати Комісії: Заріцької А.О., Макарчука М.А.,

розглянувши питання про зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів Київського апеляційного адміністративного суду Гром Любові Миколаївни та Борисюк Лариси Павлівни у зв’язку з поданням до Вищої ради юстиції заяв про відставку,

встановила:

Відповідно до пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» Вища кваліфікаційна комісія суддів України забезпечує проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів з метою прийняття рішень щодо можливості здійснення ними правосуддя у відповідних судах.

22 березня 2016 року Комісією прийнято рішення № 17/зп-16 про проведення протягом квітня-червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів київського регіону, затверджено список суддів, які проходитимуть оцінювання, графік проведення первинного кваліфікаційного оцінювання та перелік завдань для проведення анонімного письмового тестування.

Пунктом 5.9 Порядку та методології кваліфікаційного оцінювання судді, затвердженого рішенням Комісії від 21 жовтня 2015 року № 67/зп-15 та погодженого рішенням Ради суддів України від 11 грудня 2015 року № 14, передбачено, що до проведення первинного кваліфікаційного оцінювання та на будь-якому етапі первинного кваліфікаційного оцінювання суддя має право подати до Вищої ради юстиції (далі - Рада) заяву про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням відповідно до статті 120 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». У цьому випадку кваліфікаційне оцінювання такого судді зупиняється.

Рішенням Комісії від 01 квітня 2016 року № 22/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінювання 21 судді апеляційних судів київського регіону.

Рішенням Комісії від 11 квітня 2016 року № 28/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінювання 4 суддів апеляційних судів київського регіону.

Рішенням Комісії від 18 квітня 2016 року № 30/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінювання 2 суддів апеляційних судів київського регіону.

Рішенням Комісії від 22 квітня 2016 року № 34/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінювання 3 суддів апеляційних судів київського регіону.

Рішенням Комісії від 28 квітня 2016 року № 40/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінюванім 2 суддів апеляційних судів київського регіону.

Рішенням Комісії від 05 травня 2016 року № 44/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінювання 6 суддів апеляційних судів київського регіону.

Рішенням Комісії від 18 травня 2016 року № 48/зп-16 зупинено первинне кваліфікаційне оцінювання 7 суддів апеляційних судів київського регіону.

15 червня 2016 року Комісією прийнято рішення № 52/зп-16 про проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів київського регіону, які не з’явились для проходження оцінювання чи його етапів з поважних причин та подали до Комісії заяви про встановлення строків проведення стосовно них первинного кваліфікаційного оцінювання, а також суддів апеляційних судів київського регіону, стосовно яких оголошено перерву у визначенні результатів первинного кваліфікаційного оцінювання.

Згідно з рішенням Комісії від 15 червня 2016 року № 52/зп-16 до складу групи суддів І було включено суддів Київського апеляційного адміністративного суду, зокрема суддів Гром Любов Миколаївну та Борисюк Ларису Павлівну як таких, що не з’явились для проходження первинного кваліфікаційного оцінювання з поважних причин та подали до Комісії заяви про встановлення строків проведення стосовно них оцінювання.

17 червня 2016 року на адресу Комісії надійшов лист Київського апеляційного адміністративного суду від 17 червня 2016 року № 02.6-3451/2016, в якому порушено питання про зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання судді Гром Любові Миколаївни у зв’язку з поданням нею 16 червня 2016 року заяви до Ради щодо внесення подання про її звільнення з посади судді Київського апеляційного адміністративного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

30 червня 2016 року на адресу Комісії надійшов лист Київського апеляційного адміністративного суду від 30 червня 2016 року № 02.6-3591/2016, в якому порушено питання про зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання судді Борисюк Лариси Павлівни у зв’язку з поданням нею 29 червня 2016 року заяви до Ради щодо внесення подання про її звільнення з посади судді Київського апеляційного адміністративного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

З метою дотримання правових норм, які регламентують процедури проведення первинного кваліфікаційного оцінювання, Комісія дійшла висновку про необхідність зупинення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів Київського апеляційного адміністративного суду Гром Любові Миколаївни та Борисюк Лариси Павлівни у зв’язку з поданням до Ради заяв про відставку.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 83-86, 101, 102 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком та методологією кваліфікаційного оцінювання судді, Комісія

вирішила:

зупинити первинне кваліфікаційне оцінювання суддів Київського апеляційного адміністративного суду Гром Любові Миколаївни та Борисюк Лариси Павлівни.

Головуючий                                                                                                           В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                                       В.І. Бутенко

                                                                                                                                 А.В. Василенко

                                                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                                                 М.А. Макарчук

                                                                                                                                 М.І. Мішин

                                                                                                                                 Т.С. Шилова

                                                                                                                                 С.О. Щотка