X

Про розгляд питання щодо затвердження рейтингів кандидатів на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
27.07.2017
79/зп-17
Про розгляд питання щодо затвердження рейтингів кандидатів на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі кваліфікаційної палати: головуючого – Козьякова С.Ю.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про затвердження рейтингів кандидатів на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16,

встановила:

Рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16 оголошено конкурс на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду:

у Касаційному адміністративному суді – 30 одиниць;

у Касаційному господарському суді – 30 одиниць;

у Касаційному кримінальному суді – 30 одиниць;

у Касаційному цивільному суді – 30 одиниць.

Відповідно до частини дев’ятої статті 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02 червня 2016 року № 1402-VIII (далі – Закон) Комісія проводить конкурс на зайняття вакантних посад суддів Верховного Суду на основі рейтингу учасників за результатами кваліфікаційного оцінювання.

Рішенням Комісії від 11 січня 2017 року для проведення кваліфікаційного оцінювання кандидатів на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у рамках оголошеного 07 листопада 2016 року конкурсу залучено до роботи кваліфікаційної палати Комісії членів палати з питань добору і публічної служби суддів Комісії Бутенка В.І., Заріцьку А.О., Козлова А.Г., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Прилипка С.М., Устименко B.Є.

Для забезпечення проведення конкурсу рішенням Комісії від 11 січня 2017 року № 2/зп-17 призначено кваліфікаційне оцінювання 653 кандидатів на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду, з яких:

до Касаційного адміністративного суду – 123;

до Касаційного господарського суду – 134;

до Касаційного кримінального суду – 185;

до Касаційного цивільного суду –211.

Згідно з пунктом 4 частини п’ятої статті 81 Закону за результатами кваліфікаційного оцінювання кандидата на посаду судді Верховного Суду Комісія ухвалює рішення про підтвердження або непідтвердження здатності такого кандидата здійснювати правосуддя у відповідному суді та визначає його рейтинг для участі у конкурсі.

У межах конкурсу 320 кандидатів підтвердили здатність здійснювати правосуддя у касаційних судах у складі Верховного Суду, з яких:

у Касаційному адміністративному суді – 55;

у Касаційному господарському суді – 71;

у Касаційному кримінальному суді – 95;

у Касаційному цивільному суді – 99.

Рішенням Комісії від 18 липня 2017 року № 76/зп-17 визначено, що результати кваліфікаційного оцінювання вносяться на розгляд кваліфікаційної палати Комісії із залученням членів палати з питань добору і публічної служби суддів Комісії згідно з рішенням Комісії від 11 січня 2017 року № 1 /зп-17 для затвердження рейтингів кандидатів на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16.

До Комісії 27 липня 2017 року надійшла заява кандидата на посаду судді Романюка Я.М. про припинення участі у конкурсі на зайняття вакантних посад суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду. Розглянувши заяву Комісія прийняла рішення припинити участь Романюка Я.М. у конкурсі.

Обговоривши питання порядку денного, Комісія дійшла висновку про необхідність визначення позицій 319 учасників конкурсу у відповідних рейтингах кандидатів на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду відповідно до кількості набраних ними за результатами кваліфікаційного оцінювання балів, де вищу позицію у рейтингу визначити кандидату з більшою кількістю балів.

Керуючись статтями 79, 81 та 101 Закону, Комісія

вирішила:

1. Затвердити рейтинг кандидатів на зайняття 30 вакантних посад суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16 (додаток 1).

2. Затвердити рейтинг кандидатів на зайняття 30 вакантних посад суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16 (додаток 2).

3. Затвердити рейтинг кандидатів на зайняття 30 вакантних посад суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16 (додаток 3).

4. Затвердити рейтинг кандидатів на зайняття 30 вакантних посад суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16 (додаток 4).

5. Оприлюднити рейтингові списки кандидатів на посаду судді Верховного Суду на офіційному веб-сайті Комісії.

Головуючий                                                                                                С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                                             В.І. Бутенко

                                                                                                                       А.В. Василенко

                                                                                                                       А.О. Заріцька

                                                                                                                       А.Г. Козлов

                                                                                                                       Т.В. Лукаш

                                                                                                                       П.С. Луцюк

                                                                                                                        М.А. Макарчук

                                                                                                                        М.І. Мішин

                                                                                                                        С.М. Прилипко

                                                                                                                        Ю.Г. Тітов

                                                                                                                        В.Є. Устименко

                                                                                                                        Т.С. Шилова

                                                                                                                        С.О. Щотка