X

Про розгляд питання щодо залучення членів кваліфікаційної палати до роботи палати з питань добору і публічної служби суддів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у межах процедури переведення суддів без конкурсу у зв’язку з ліквідацією та утворенням судів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
22.12.2017
136/зп-17
Про розгляд питання щодо залучення членів кваліфікаційної палати до роботи палати з питань добору і публічної служби суддів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у межах процедури переведення суддів без конкурсу у зв’язку з ліквідацією та утворенням судів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі: головуючого – Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Щотки С.О.,

розглянувши питання про залучення членів кваліфікаційної палати до роботи палати з питань добору і публічної служби суддів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у межах процедури переведення суддів без конкурсу у зв’язку з ліквідацією та утворенням судів,

встановила:

Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 02 червня 2016 року № 1402-VIII (далі – Закон) набрав чинності 30 вересня 2016 року.

Відповідно до статті 21 Закону місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах); місцевими господарськими судами є окружні господарські суди; місцевими адміністративними судами є окружні адміністративні суди, а також інші суди, визначені процесуальним законом.

Згідно зі статтею 26 Закону апеляційні суди діють як суди апеляційної інстанції, а у випадках, визначених процесуальним законом, - як суди першої інстанції, з розгляду цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення. Апеляційними судами з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення є апеляційні суди, які утворюються в апеляційних округах. Апеляційними судами з розгляду господарських справ, апеляційними судами з розгляду адміністративних справ є апеляційні господарські суди та апеляційні адміністративні суди, які утворюються у апеляційних округах.

Відповідно до пункту 3 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію. Господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя продовжують здійснювати свої повноваження без обмеження строком до утворення та початку діяльності окружних господарських судів, юрисдикція яких розповсюджується на відповідну територію. Апеляційні суди, утворені до набрання чинності Законом, продовжують здійснювати свої повноваження до утворення апеляційних судів у відповідних апеляційних округах. Такі апеляційні суди в апеляційних округах мають бути утворені та розпочати здійснювати правосуддя не пізніше трьох років з дня набрання чинності Законом.

У межах судової реформи в Україні відбувається процес оптимізації системи судоустрою.

Так, уже станом на сьогодні згідно з Указом Президента від 12 грудня 2017 року №412/2017 ліквідуються Черкаський районний суд Черкаської області, Чигиринський районний суд Черкаської області, Придніпровський районний суд міста Черкас та Соснівський районний суд міста Черкас. Натомість утворюється Черкаський окружний суд із місцезнаходженням у місті Черкасах, юрисдикція якого поширюватиметься на райони, де раніше діяли суди, що ліквідовуються.

Указом Президента від 12 грудня 2017 року № 413/2017 ліквідуються Першотравневий районний суд міста Чернівців, Садгірський районний суд міста Чернівців та Шевченківський районний суд міста Чернівців і утворюється Окружний суд міста Чернівців із місцезнаходженням у місті Чернівцях.

Частиною третьою статті 82 Закону визначено, що переведення судді на посаду судді до іншого суду того самого або нижчого рівня може здійснюватися без конкурсу тільки у випадках реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду, в якому такий суддя обіймає посаду судді.

У зв’язку з ліквідацією та утворенням судів необхідно розглянути питання про переведення суддів цих судів до іншого суду того самого або нижчого рівня.

Приписами підпункту 3 пункту 1.3 розділу І Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (зі змінами) (далі – Регламент), визначено, що Комісія виконує функції та здійснює повноваження у складі палати з питань добору і публічної служби суддів і з питань, зокрема, внесення рекомендації про переведення судді відповідно до Закону, крім переведення як дисциплінарної санкції.

Відповідно до частини сьомої статті 94 Закону, підпункту 2.1.6 розділу II Регламенту у разі необхідності Комісія у пленарному складі може ухвалити рішення про залучення членів однієї палати до роботи іншої палати.

Із метою забезпечення належної організації роботи палати з питань добору і публічної служби суддів у межах процедури переведення суддів без конкурсу у зв’язку з ліквідацією та утворенням судів, беручи до уваги значний обсяг роботи, виконуваний Комісією, постала необхідність залучити членів кваліфікаційної палати Комісії Василенка А.В., Весельську Т.Ф., Козьякова С.Ю., Лукаша Т.В., Мішина М.І., Тітова Ю.Г., Шилову Т.С., Щотку С.О. до роботи палати з питань добору і публічної служби суддів Комісії.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 82, 92, 93, 94, 101 Закону, Регламентом, Комісія

вирішила:

залучити до роботи палати з питань добору і публічної служби суддів Комісії членів кваліфікаційної палати Комісії Василенка А.В., Весельську Т.Ф., Козьякова С.Ю., Лукаша Т.В., Мішина М.І., Тітова Ю.Г., Шилову Т.С., Щотку С.О. у межах процедури переведення суддів без конкурсу у зв’язку з ліквідацією та утворенням судів.

Головуючий                                                                                                В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                            В.І. Бутенко

                                                                                                                     Т.Ф. Весельська

                                                                                                                     А.О. Заріцька

                                                                                                                     А.Г. Козлов

                                                                                                                     Т.В. Лукаш

                                                                                                                     П.С. Луцюк

                                                                                                                     М.А. Макарчук

                                                                                                                     М.І. Мішин

                                                                                                                     С.М. Прилипко

                                                                                                                     С.О. Щотка