X

Про розгляд питання щодо формування колегій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
25.03.2016
18/зп-16
Про розгляд питання щодо формування колегій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Козьякова С.Ю.,

членів кваліфікаційної палати Комісії: Василенка А.В., Мішина М.І., Шилової Т.С., Щотки С.О.

членів дисциплінарної палати Комісії: Заріцької А.О., Луцюка П.С., Патрюка М.В., Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про формування колегій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів,

встановила:

Відповідно до підпункту 2 пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» Вища кваліфікаційна комісія суддів України (далі – Комісія) забезпечує проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів протягом двох років з дня набрання чинності Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» з метою прийняття рішень щодо можливості здійснення ними правосуддя у відповідних судах.

На виконання вимог Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», а також відповідно до статей 83–86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) Комісією визначено Порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання судді (далі – Порядок), затверджено Положення про порядок складення іспиту та методику його оцінювання під час кваліфікаційного оцінювання судді (далі – Положення), які погоджено Радою суддів України 11 грудня 2015 року.

Відповідно до частини другої статті 105 Закону Голова Комісії організовує роботу Комісії, визначає обов’язки заступника Голови, веде засідання Комісії, здійснює підготовку засідань Комісії та організовує діловодство. Обов’язки Голови Комісії у разі його відсутності виконує заступник Голови Комісії, а за відсутності заступника Голови – член Комісії, обраний за квотою з’їзду суддів України, який має більший стаж роботи на посаді судді.

Згідно з вимогами пункту 7 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» та відповідно до пункту 5.3 Порядку, пункту 8.3 Положення первинне кваліфікаційне оцінювання суддів апеляційних судів здійснюється кваліфікаційною та дисциплінарною палатами Комісії спільно шляхом формування колегій із трьох членів Комісії (далі – Колегія) за принципом змішаного представництва кожної з палат Комісії.

З огляду на необхідність визначення складу Колегій, їх Голів та порядку роботи відповідно до вимог вказаних нормативно-правових актів Комісія дійшла висновку про необхідність застосування принципу, передбаченого частиною другої статті 105 Закону

Комісія, беручи до уваги спеціалізацію суддів апеляційних судів, які будуть проходити кваліфікаційне оцінювання, дійшла висновку про необхідність формування Колегій для проведення протягом квітня-червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів.

Стаття 107 Закону передбачає, що член Комісії не має права брати участь у розгляді питання та прийнятті рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності. За наявності таких обставин член Комісії повинен заявити самовідвід.

З метою забезпечення дотримання строків і графіку проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів у випадку вибуття члена Колегії, Комісія також дійшла висновку про необхідність визначення порядку заміщення таких членів Колегій для забезпечення безперервності проведення оцінювання.

Відповідно до пункту 5.6.1.3 Порядку дослідження суддівського досьє та проведення співбесіди у межах первинного кваліфікаційного оцінювання суддів здійснюється з урахуванням положень, передбачених розділом 2 і пунктами 3.16–3.18 Порядку, та передбачає вивчення членом Колегії–доповідачем, матеріалів суддівського досьє, підготовку доповіді за результатами вивчення суддівського досьє та її оголошення під час співбесіди із суддею.

Пунктом 2.6 Положення про автоматизовану систему визначення членів Комісії для підготовки до розгляду і доповіді справ передбачено, що справи розподіляються через автоматизовану систему між членами кваліфікаційної палати, а скарги (заяви) – між членами дисциплінарної палати. У разі залучення членів однієї палати до роботи іншої палати розподіл здійснюється відповідно.

Положення пункту 7 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» визначають, що первинне кваліфікаційне оцінювання суддів Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, апеляційних судів здійснюється кваліфікаційною та дисциплінарною палатами Комісії спільно шляхом формування Колегій. Відтак, Колегії під час первинного кваліфікаційного оцінювання суддів діють від імені Комісії, а визначення члена Колегії-доповідача має здійснюватись з урахуванням пункту 2.6 Положення про автоматизовану систему визначення членів Комісії для підготовки до розгляду і доповіді справ.

З метою оптимізації роботи Колегій, правильного планування роботи та розподілу навантаження між членами Колегій, Комісія дійшла висновку про необхідність встановлення порядку проведення Колегіями протягом квітня-червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання затверджених груп суддів апеляційних судів та порядку здійснення автоматизованого визначення члена Колегії-доповідача, матеріалів суддівського досьє під час проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 83-86, 101, 102 Закону, Комісія

вирішила:

  1. Сформувати такі Колегії для проведення протягом квітня-червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області:

Колегія 1:

- Бутенко Володимир Іванович;

- Василенко Андрій Володимирович;

- Патрюк Микола Васильович – Голова Колегії.

Колегія 2:

- Весельська Тетяна Федорівна;

- Козьяков Сергій Юрійович – Голова Колегії;

- Тітов Юрій Георгійович.

Колегія 3:

- Заріцька Анастасія Олексіївна – Голова Колегії;

- Макарчук Михайло Андрійович;

- Щотка Станіслав Олексійович.

Колегія 4:

- Луцюк Павло Сергійович;

- Устименко Валентина Євгенівна – Голова Колегії;

- Шилова Тетяна Семенівна.

Колегія 5:

- Василенко Андрій Володимирович;

- Весельська Тетяна Федорівна;

- Тітов Юрій Георгійович – Голова Колегії.

Колегія 6:

- Луцюк Павло Сергійович;

- Мішин Микола Іванович;

- Устименко Валентина Євгенівна – Голова Колегії.

Колегія 7:

- Бутенко Володимир Іванович – Голова Колегії;

- Василенко Андрій Володимирович;

- Мішин Микола Іванович

  1. Визначити, що члени Комісії, які не здійснюють оцінювання відповідних груп суддів апеляційних судів, у день проведення оцінювання згідно з графіком первинного кваліфікаційного оцінювання, можуть входити до складу будь-якої Колегії у разі вибуття її члена (членів). Заміна членів Колегії, які вибули зі складу Колегії, здійснюється відповідно до цього рішення за принципом: член Колегії – суддя, замінюється членом Комісії, який є суддею; член Колегії, який не є суддею замінюється членом Комісії, який не є суддею у порядку черговості.
  2. Визначити такий порядок проведення Колегіями протягом квітня-червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів:

- Колегія 1 – групи суддів № 1, 3, 7, 9, 10, 11 (підгрупа І);

- Колегія 2 – групи суддів № 4, 6 (підгрупа І), №5 (підгрупа II);

- Колегія 3 – групи суддів № 2, 4, 6 (підгрупа II), група суддів № 8;

- Колегія 4 – групи суддів № 7, 9, 10, 11 (підгрупа II);

- Колегія 5 – група суддів № 2 (підгрупа І);

- Колегія 6 – групи суддів №1,3 (підгрупа II);

- Колегія 7 – група суддів № 5 (підгрупа І).

  1. Здійснити автоматизоване визначення члена Колегії–доповідача, матеріалів суддівського досьє для підготовки до розгляду і доповіді справи під час проведення протягом квітня-червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів між членами відповідних Колегій.
  2. Визначення члена Колегії–доповідача у разі зміни складу відповідної Колегії здійснювати автоматизовано шляхом нового розподілу матеріалів оцінювання між новоутвореним складом Колегії.

Головуючий                                                                            С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                        А.В. Василенко

                                                                                                  А.О. Заріцька

                                                                                                  П.С. Луцюк

                                                                                                  М.І. Мішин

                                                                                                  М.В. Патрюк

                                                                                                  С.М. Прилипко

                                                                                                  В.Є. Устименко

                                                                                                  Т.С. Шилова

                                                                                                  С.О. Щотка