X

Про розгляд заяви члена Комісії Весельської Тетяни Федорівни стосовно самовідводу щодо розгляду справи Смоковича Михайла Івановича, кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
02.06.2017
52/зп-17
Про розгляд заяви члена Комісії Весельської Тетяни Федорівни стосовно самовідводу щодо розгляду справи Смоковича Михайла Івановича, кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Козьякова С.Ю.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Лукаша Т.В., Макарчука М.А., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши заяву члена Комісії Весельської Тетяни Федорівни про самовідвід щодо розгляду справи Смоковича Михайла Івановича, кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду,

встановила:

Рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16 оголошено конкурс на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду.

Рішенням Комісії від 11 січня 2017 року № 2/зп-17 призначено кваліфікаційне оцінювання кандидатів, допущених до участі у конкурсі на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду, а також визначено черговість його етапів: перший етап «Іспит», другий етап «Дослідження досьє та проведення співбесіди».

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 11 січня 2017 року № 1/зп-17 для проведення кваліфікаційного оцінювання кандидатів на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16, до роботи кваліфікаційної палати Комісії залучено членів палати з питань добору і публічної служби суддів Комісії: Бутенка В.І., Заріцьку А.О., Козлова А.Г., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Прилипка С.М. та Устименко В.Є.

Рішенням Комісії від 29 березня 2017 року № 23/зп-17 до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах цього конкурсу допущено кандидатів, які за результатами першого етапу «Іспит» набрали мінімально допустимі і більші бали.

Протягом квітня–травня 2017 року колегіями Комісії проводилися співбесіди за результатами дослідження досьє кандидатів на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду.

У межах процедури конкурсу до Верховного Суду Громадською радою доброчесності стосовно деяких кандидатів було надано Комісії висновки про невідповідність кандидатів критеріям професійної етики та доброчесності.

За результатами проведених співбесід з кандидатами колегіями Комісії прийняті рішення про оголошення перерви та відповідно до абзацу 2 частини першої статті 88 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) внесено на розгляд Комісії у пленарному складі питання про підтвердження здатності кандидатів на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Відповідно до статті 100 Закону член Комісії не має права брати участь у розгляді питання та ухваленні рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності. За наявності таких обставин член Комісії повинен заявити самовідвід.

Членом Комісії Весельською Т.Ф. 31 травня 2017 року подано заяву про самовідвід з підстав, визначених Законом, щодо розгляду справи кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Смоковича М.І. стосовно підтвердження здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Розглянувши зазначену заяву, Комісія дійшла висновку про необхідність задоволення самовідводу члена Комісії Весельської Т.Ф. щодо розгляду справи кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Смоковича М.І.

Керуючись статтями 88, 92, 98, 100, 101 Закону, Комісія

вирішила:

задовольнити заяву члена Комісії Весельської Тетяни Федорівни про самовідвід щодо розгляду справи кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Смоковича Михайла Івановича стосовно підтвердження здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Головуючий                                                                                             С.Ю.Козьяков

Члени Комісії:                                                                                          В.І. Бутенко

                                                                                                                   А.В. Василенко

                                                                                                                   А.О. Заріцька

                                                                                                                   Т.В. Лукаш

                                                                                                                   М.А. Макарчук

                                                                                                                   В.Є. Устименко

                                                                                                                   Т.С. Шилова

                                                                                                                   С.О. Щотка