X

Про розгляд питання щодо визначення членів Комісії кандидатами до персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя при Вищій раді правосуддя

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
30.05.2017
51/зп-17
Про розгляд питання щодо визначення членів Комісії кандидатами до персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя при Вищій раді правосуддя

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Козьякова С.Ю. (доповідач),

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про визначення членів Комісії кандидатами до персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя при Вищій раді правосуддя,

встановила:

Відповідно до частини другої статті 5 Закону України «Про державну службу» відносини, що виникають у зв’язку із вступом, проходженням та припиненням державної служби, регулюються цим законом, якщо інше не передбачено законом.

Частиною четвертою статті 5 зазначеного закону визначено, що особливості правового регулювання державної служби в системі правосуддя визначаються законодавством про судоустрій і статус суддів.

Згідно з частиною другою статті 150 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» при Вищій раді правосуддя діє Комісія з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя, яка утворюється відповідно до закону.

Комісія з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя здійснює повноваження Комісії з питань вищого корпусу державної служби, визначені Законом України «Про державну службу», щодо питань державної служби в системі правосуддя.

Частинами першою та другою статті 29 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» (далі - Закон) встановлено, що Комісія з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя є колегіальним органом. До її складу входять: два члени Вищої ради правосуддя, які не є суддями чи суддями у відставці; два члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які не є суддями чи суддями у відставці; два члени Ради суддів України; три судді Верховного Суду.

Відповідно до частин третьої та четвертої статті 29 Закону Вища рада правосуддя ухвалює рішення про затвердження персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя на підставі та в межах пропозицій суб’єктів формування такої комісії, зазначених у частині другій цієї статті. До складу цієї комісії не можуть входити Голова Вищої ради правосуддя та Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, судді, які перебувають на адміністративних посадах у судах.

Зазначена комісія здійснює діяльність відповідно до Положення про Комісію з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя, яке затверджується Вищою радою правосуддя після консультацій з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби (частина шоста статті 29 Закону).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 18 травня 2017 року № 1172/0/15-17 затверджено Положення про Комісію з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя.

Згідно з пунктом 5 цього положення рішення про утворення Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя та затвердження (зміну) її персонального складу приймається Вищою радою правосуддя на підставі та в межах пропозицій суб’єктів, визначених частиною другою статті 29 Закону.

Пунктом 6 згаданого положення визначено, що строк повноважень члена такої комісії становить чотири роки, якщо його повноваження не будуть припинені достроково, зокрема у випадку припинення повноважень члена Вищої ради правосуддя, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України чи члена Ради суддів України.

У разі припинення повноважень члена цієї комісії відповідний суб’єкт призначення подає Вищій раді правосуддя пропозиції щодо внесення змін до її персонального складу не пізніше ніж через місяць із дня закінчення (припинення) повноважень члена комісії, на підставі чого Вища рада правосуддя ухвалює рішення про зміну в персональному складі Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя.

З метою забезпечення формування персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя доповідачем запропоновано розглянути питання щодо визначення двох членів Комісії кандидатами до персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя для внесення відповідної пропозиції Вищій раді правосуддя.

Обговоривши зазначене питання, Комісія дійшла висновку про необхідність визначення двох членів Комісії-кандидатів до персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя та внесення відповідної пропозиції Вищій раді правосуддя.

Керуючись статтями 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

1. Визначити членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Лукаша Тараса Валерійовича і Прилипка Сергія Миколайовича кандидатами до персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя при Вищій раді правосуддя.

2. Внести пропозицію Вищій раді правосуддя щодо включення до персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Лукаша Тараса Валерійовича і Прилипка Сергія Миколайовича.

Головуючий                                                                                             С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                                          В.І. Бутенко

                                                                                                                   А.В. Василенко

                                                                                                                   Т.Ф. Весельська

                                                                                                                   А.О. Заріцька

                                                                                                                   А.Г. Козлов

                                                                                                                   Т.В. Лукаш

                                                                                                                   П.С. Луцюк

                                                                                                                   М.А. Макарчук

                                                                                                                   М.І. Мішин

                                                                                                                   С.М. Прилипко

                                                                                                                   Ю.Г. Тітов

                                                                                                                   В.Є. Устименко

                                                                                                                   Т.С. Шилова

                                                                                                                   С.О. Щотка