X

Про розгляд питання щодо затвердження Положення про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.04.2017
30/зп-17
Про розгляд питання щодо затвердження Положення про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Козьякова С.Ю.,

членів Комісії: Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Щотки С.О.,

розглянувши питання щодо затвердження Положення про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,

встановила:

Відповідно до статті 92 Закон України «Про судоустрій і статус суддів» (далі - Закон) Вища кваліфікаційна комісія суддів України (далі - Комісія) є державним органом суддівського врядування, який на постійній основі діє у системі правосуддя України.

Повноваження Комісії визначено статтею 93 Закону.

Згідно з частиною третьою статті 102 Закону для здійснення членами Комісії своїх повноважень у складі секретаріату Комісії діє служба інспекторів у кількості сорока восьми інспекторів.

Положеннями частини п’ятої статті 103 Закону передбачено, що особливості діяльності інспекторів визначаються Положенням про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яке затверджується Комісією.

З огляду на викладене Головою Комісії запропоновано розглянути питання щодо затвердження Положення про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Обговоривши зазначене питання, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку щодо необхідності затвердження Положення про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Керуючись статтями 92, 101,103 Закону, Комісія

вирішила:

затвердити Положення про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Положення про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вводиться в дію з моменту набрання чинності Постановою Кабінету Міністрів України щодо визначення умов оплати праці інспекторів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Головуючий                                                                                                 С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                                             А.В. Василенко

                                                                                                                     Т.Ф. Весельська

                                                                                                                     А.Г. Козлов

                                                                                                                     Т.В. Лукаш

                                                                                                                     П.С. Луцюк

                                                                                                                     М.А. Макарчук

                                                                                                                     М.І. Мішин

                                                                                                                     С.М. Прилипко

                                                                                                                     Ю.Г. Тітов

                                                                                                                     В.Є. Устименко

                                                                                                                     С.О. Щотка

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

07 квітня 2017 року

30/зп-17

 

ПОЛОЖЕННЯ

про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Положення про інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - Положення) розроблено відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та визначає особливості діяльності особи, яка займає посаду інспектора Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - Комісія).

Розділ І. Загальні положення

1.1 Інспектор Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - інспектор) як працівник служби інспекторів Комісії забезпечує виконання членом Комісії його повноважень. За кожним членом Комісії закріплюється щонайменше три інспектори.

Посада інспектора належить до посади патронатної служби.

1.2 Інспектор з питань, пов’язаних із виконанням членом Комісії своїх повноважень, підзвітний виключно члену Комісії, за пропозицією якого його призначено на посаду.

1.3 Інспектор у своїй роботі керується Конституцією та законами України, актами Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Положенням про секретаріат Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Положенням про службу інспекторів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, рішеннями Комісії, наказами, розпорядженнями та дорученнями Голови Комісії, розпорядженнями та дорученнями керівника секретаріату Комісії, цим Положенням.

Розділ II. Кваліфікаційні вимоги. Порядок призначення, перебування та

звільнення з посади інспектора

2.1 На посаду інспектора може бути призначено особу, яка має повну вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права понад п’ять років.

2.2 Інспектор призначається на посаду та звільняється з посади Головою Комісії за пропозицією відповідного члена Комісії.

2.3 На інспекторів служби інспекторів поширюється дія законодавства

про працю, крім статей 391 ,41-431 ,492 Кодексу законів про працю України.

2.4 Трудові відносини з інспектором припиняються в день припинення повноважень члена Комісії. Інспектор може бути достроково звільнений з посади за ініціативою члена Комісії за пропозицією якого він призначений.

Наказ про звільнення видається Головою Комісії.

У разі тривалої відсутності члена Комісії (тривала відпустка, непрацездатність тощо) інспектор може тимчасово виконувати обов’язки інспектора іншого члена Комісії на підставі наказу Голови Комісії за пропозицією відповідного члена Комісії та заявою інспектора.

2.5 Оплата праці інспектора регулюється та встановлюється відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», інших нормативно-правових актів.

2.6 Застосування заходів заохочення та дисциплінарного стягнення до інспектора здійснюється Головою Комісії за поданням керівника служби інспекторів Комісії, погодженим з відповідним членом Комісії.

Розділ III. Функції інспектора

3.1 Інспектор під час проведення Комісією добору кандидатів для призначення на посаду судді за дорученням члена Комісії:

3.1.1. Попередньо аналізує документи, подані кандидатами на посаду судді для участі в доборі, та доповідає члену Комісії, зокрема, щодо відповідності особи вимогам до кандидата на посаду судді, установленим законом, та відповідності поданих документів встановленим вимогам.

3.1.2. Готує проекти рішень Комісії з питань відповідності кандидата кваліфікаційним вимогам.

3.1.3. Попередньо аналізує інформацію, отриману за результатами спеціальної перевірки, про що доповідає члену Комісії.

3.1.4. Попередньо аналізує іншу інформацію, отриману стосовно кандидатів, зокрема, щодо недостовірності (у тому числі неповноти) відомостей, вказаних кандидатами на посаду судді у деклараціях родинних зв’язків, та доповідає члену Комісії про результати проведеного аналізу.

3.1.5. Готує проекти рішень Комісії за результатами спеціальної перевірки.

3.1.6. Попередньо аналізує документи, подані кандидатами на посаду судді разом із заявами про участь у конкурсі на зайняття вакантної посади судді, та доповідає члену Комісії, зокрема, щодо відповідності осіб вимогам до кандидатів на посаду судді, установленим законом, дотримання ними встановлених Комісією умов проведення конкурсу, відповідності поданих ними документів переліку та вимогам до їх оформлення.

3.1.7. Готує проекти рішень Комісії з питань допуску до участі у конкурсі.

3.1.8. Попередньо аналізує інформацію, отриману за результатами спеціальної перевірки в межах процедури проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді.

3.1.9. Попередньо аналізує матеріали досьє кандидатів на посаду судді, про що доповідає члену Комісії.

3.1.10. Готує проекти рішень Комісії за результатами розгляду питання щодо надання рекомендацій для призначення на посаду судді.

3.2. Інспектор під час проведення Комісією призначення на посаду судді вищих спеціалізованих судів або Верховного Суду за спеціальною процедурою за дорученням члена Комісії:

3.2.1. Попередньо аналізує документи, подані особами, які звернулися із заявами про проведення кваліфікаційного оцінювання для участі у конкурсі на зайняття вакантної посади судді за спеціальною процедурою, та доповідає члену Комісії, зокрема, щодо відповідності осіб вимогам до кандидатів на посаду судді, установленим законом, дотримання ними встановлених Комісією умов проведення конкурсу, відповідності поданих документів переліку та вимогам до їх оформлення.

3.2.2. Готує проекти рішень Комісії з питань щодо допуску до участі у конкурсі.

3.2.3. Попередньо аналізує інформацію, отриману за результатами спеціальної перевірки, про що доповідає члену Комісії.

3.2.4. Попередньо аналізує іншу інформацію, отриману стосовно кандидатів, зокрема, щодо недостовірності (у тому числі неповноти) відомостей, вказаних у деклараціях родинних зв’язків, та доповідає члену Комісії про результати проведеного аналізу.

3.2.5. Готує проекти рішень Комісії за результатом розгляду питання щодо допуску кандидатів до проходження кваліфікаційного оцінювання.

3.2.6. Попередньо аналізує досьє кандидата на посаду судді з метою подальшого дослідження членами Комісії показників критеріїв кваліфікаційного оцінювання.

3.2.7. Попередньо аналізує іншу інформацію, отриману стосовно кандидатів на посаду судді, та/або висновки Громадської ради доброчесності про невідповідність кандидатів на посади судді критеріям професійної етики та доброчесності.

3.2.8. Готує проекти запитів члена Комісії з метою збору, уточнення даних суддівських досьє (досьє кандидата на посаду судді).

3.2.9. Доповідає членам Комісії щодо результатів попереднього аналізу суддівського досьє (досьє кандидата на посаду судді), іншої отриманої інформації стосовно кандидата на посаду судді.

3.2.10. Готує проекти рішень, прийнятих Комісією під час та за результатами кваліфікаційного оцінювання, зокрема, про залишення без розгляду заяви щодо проведення кваліфікаційного оцінювання, оголошення перерви у проведенні співбесіди, зупинення проведення кваліфікаційного оцінювання, припинення проведення кваліфікаційного оцінювання, відмову у допуску до наступного етапу кваліфікаційного оцінювання, перегляд рішень Комісії у випадках, встановлених законом та підтвердження або непідтвердження здатності здійснення правосуддя у відповідному суді.

3.2.11. Попередньо аналізує матеріали суддівських досьє кандидатів на посаду судді про результати проведеного аналізу доповідає члену Комісії.

3.2.12. Готує проекти рішень Комісії за результатами розгляду питання щодо надання рекомендацій для призначення на посаду судді вищого спеціалізованого або Верховного Суду.

3.3. Інспектор під час проведення Комісією кваліфікаційного оцінювання, зокрема, з метою оцінювання відповідності судді займаній посаді за дорученням члена Комісії:

3.3.1. Попередньо аналізує суддівське досьє.

3.3.2. Попередньо аналізує іншу інформацію, отриману стосовно суддів, та/або висновки Громадської ради доброчесності про невідповідність суддів критеріям професійної етики та доброчесності.

3.3.3. Готує проекти запитів члена Комісії з метою збору, уточнення даних суддівського досьє.

3.3.4. Готує проекти рішень, прийнятих Комісією під час та за результатами кваліфікаційного оцінювання, зокрема, про залишення без розгляду заяви щодо проведення кваліфікаційного оцінювання, оголошення перерви у проведенні співбесіди, зупинення проведення кваліфікаційного оцінювання, припинення проведення кваліфікаційного оцінювання, перегляд рішень Комісії у випадках, встановлених законом, та щодо відповідності або невідповідності судді займаній посаді підтвердження або непідтвердження здатності судді здійснювати правосуддя.

3.4. Інспектор під час вирішення Комісією питання щодо переведення судді до іншого суду, зокрема, шляхом відрядження за дорученням члена Комісії:

3.4.1. Попередньо аналізує суддівське досьє.

3.4.2. Готує проекти запитів члена Комісії з метою збору, уточнення даних суддівського досьє.

3.4.3. Попередньо аналізує іншу інформацію стосовно судді.

3.4.4. Доповідає про результати попереднього аналізу члену Комісії.

3.4.5. Готує проекти рішень Комісії за результатами вирішення питання про переведення судді.

3.5. Інспектор виконує інші доручення члена Комісії, пов’язані з реалізацією ним своїх повноважень.

Розділ IV. Права та обов’язки інспектора

4.1 Інспектор має право:

4.1.1. Отримувати в установленому порядку від інших структурних підрозділів секретаріату Комісії інформацію, зокрема документи, матеріали, які пов’язані з виконанням інспектором доручень члена Комісії.

4.1.2. Брати участь у засіданнях та нарадах Комісії з питань, що стосуються компетенції служби інспекторів Комісії.

4.1.3. Брати участь в організації і проведенні конференцій, семінарів, круглих столів, занять з працівниками структурних підрозділів секретаріату Комісії.

4.1.4. З метою належного виконання визначених функцій та обов'язків використовувати програмне забезпечення Комісії, користуватися інформаційними базами даних.

4.1.5. Вносити пропозиції керівнику служби інспекторів Комісії щодо вдосконалення організації роботи служби.

4.1.6. Користуватись іншими правами, які гарантуються Конституцією та законодавством України.

4.2. Інспектор зобов’язаний:

4.2.1. Виконувати рішення Комісії, накази, розпорядження та доручення Голови Комісії, доручення заступника Голови Комісії, секретарів палат Комісії, члена Комісії, за пропозицією якого його призначено на посаду, розпорядження та доручення керівника секретаріату Комісії, а також доручення керівника служби інспекторів Комісії з організаційних питань.

4.2.2. Додержуватися вимог законодавства України та загальновизнаних етичних норм поведінки.

4.2.3. Не вчиняти дій, що можуть зашкодити авторитету Комісії.

4.2.4. Діяти неупереджено, незважаючи на свої політичні погляди, ідеологічні, релігійні або інші особисті погляди чи переконання.

4.2.5. Не розголошувати і не використовувати в інший спосіб конфіденційну та іншу інформацію з обмеженим доступом, що стала йому відома під час виконання своїх функції.

4.2.6. Надавати оперативну інформацію щодо матеріалів, які опрацьовуються ним за доручення члена Комісії.

4.2.7. Забезпечувати цілісність матеріалів, які безпосередньо перебувають у нього на опрацюванні.

4.2.8. Своєчасно та якісно виконувати покладені на нього обов’язки і функції.

Розділ V. Відповідальність

5.1. Інспектор несе відповідальність згідно з чинним законодавством за невиконання або неналежне виконання визначених функцій та покладених обов’язків.