X

Про розгляд питання щодо визначення загальних результатів першого етапу та допуск до другого етапу кваліфікаційного оцінювання кандидатів на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах процедури конкурсу, оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 07 листопада 2016 року

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
29.03.2017
23/зп-17
Про розгляд питання щодо визначення загальних результатів першого етапу та допуск до другого етапу кваліфікаційного оцінювання кандидатів на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах процедури конкурсу, оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 07 листопада 2016 року

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі кваліфікаційної палати:

головуючого – Козьякова С.Ю.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Макарчука М.А., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про визначення загальних результатів першого етапу та допуск до другого етапу кваліфікаційного оцінювання кандидатів на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах процедури конкурсу, оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 07 листопада 2016 року,

встановила:

Відповідно до пункту 3 частини п’ятої статті 81 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) порядок призначення на посаду судді Верховного Суду за спеціальною процедурою передбачає, зокрема, проведення кваліфікаційного оцінювання стосовно кандидатів на цю посаду.

Згідно з частиною першою статті 85 Закону кваліфікаційне оцінювання включає такі етапи:

1) складення іспиту;

2) дослідження досьє та проведення співбесіди.

Рішення про черговість етапів проведення кваліфікаційного оцінювання ухвалює Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

Відповідно до частини другої статті 85 Закону іспит проводиться шляхом складення анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання.

Частиною десятою статті 85 Закону визначено, що за результатами одного етапу кваліфікаційного оцінювання судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалює рішення щодо допуску до іншого етапу кваліфікаційного оцінювання.

Згідно з пунктом 3 розділу І Положення про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення, затвердженого рішенням Комісії від 03 листопада 2016 року № 143/зп-16 (далі – Положення), кваліфікаційне оцінювання проводиться у складі, визначеному рішенням Комісії.

Пунктом 6 глави 6 розділу ІІ Положення визначено, що мінімально допустимим є бал, отриманий за результатами оцінки критерію кваліфікаційного оцінювання, який дозволяє судді (кандидату на посаду судді) продовжувати участь у кваліфікаційному оцінюванні.

Мінімально допустимий бал визначається для: анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання.

Згідно з пунктом 6.3 глави 6 розділу ІІ Положення мінімально допустимий бал при складанні іспиту визначається рішенням Комісії за критеріальним методом відповідно до Порядку проведення іспиту та методики встановлення його результатів.

Пунктом 7 глави 6 розділу ІІ Положення визначено, що суддя (кандидат на посаду судді), який отримав бал нижчий за мінімально допустимий, у подальшому не виконує практичне завдання або не складає анонімне письмове тестування та за результатами етапу «Іспит» не допускається до етапу «Дослідження досьє та співбесіда».

Відповідно до пункту 11 розділу ІІІ Положення до наступного етапу кваліфікаційного оцінювання допускаються судді (кандидати на посаду судді), які отримали мінімально допустимі і більші від них бали за результатами іспиту.

Абзацом п’ятим пункту 14 розділу V Порядку проведення іспиту та методики встановлення його результатів у процедурі кваліфікаційного оцінювання, затвердженого рішенням Комісії від 04 листопада 2016 року № 144/зп-16 (далі – Порядок), визначено, що для подальшої участі у кваліфікаційному оцінюванні допускаються учасники іспиту, які набрали мінімально допустимий і більший бал на відповідному етапі – «Іспит».

Відповідно до пункту 18 розділу V Порядку загальним результатом складення іспиту є сума балів, отримана учасником іспиту за результатами складення анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання.

Згідно із пунктом 19 розділу V Порядку після закінчення перевірки усіх бланків відповідей та зошитів для виконання практичних завдань, зокрема здійснюється встановлення загальних результатів іспиту.

Абзацом другим пункту 20 розділу V Порядку встановлено, що оприлюдненню на офіційному веб-сайті Комісії підлягають персоніфіковані результати тих учасників іспиту, які за результатами анонімного письмового тестування та практичного завдання отримали мінімально допустимі бали.

Пунктом 14 розділу V Порядку визначено, що для подальшої участі у кваліфікаційному оцінюванні допускаються учасники іспиту, які набрали мінімально допустимий і більший бал на відповідному етапі.

Рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16 оголошено конкурс на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду:

1) у Касаційному адміністративному суді – 30 вакантних посад суддів;

2) у Касаційному господарському суді – 30 вакантних посад суддів;

3) у Касаційному кримінальному суді – 30 вакантних посад суддів;

4) у Касаційному цивільному суді – 30 вакантних посад суддів.

Рішенням Комісії від 11 січня 2017 року № 1/зп-17 для проведення кваліфікаційного оцінювання кандидатів на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16, до роботи кваліфікаційної палати Комісії залучено членів палати з питань добору і публічної служби суддів Комісії Бутенка В.І., Заріцьку А.О., Козлова А.Г., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Прилипка С.М. та Устименко В.Є.

Рішенням Комісії від 11 січня 2017 року № 2/зп-17, зокрема, призначено кваліфікаційне оцінювання кандидатів, допущених до участі у конкурсі на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду, оголошеному 07 листопада 2016 року, а також визначено черговість його етапів: перший етап – іспит; другий етап – дослідження досьє та проведення співбесіди.

Графік проведення кваліфікаційного оцінювання:

1)проведення іспиту:

1.1) складення анонімного письмового тестування – 16 лютого 2017 року;

1.2) виконання практичного завдання – 21 лютого 2017 року.

2) проведення співбесід: березень–квітень 2017 року.

Рішеннями Комісії від 16 лютого 2017 року (№ 9/зп-17; № 10/зп-17) визначено такі мінімально допустимі бали за складення анонімного письмового тестування:

до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду – 60 балів;

до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду – 60 балів;

до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду – 54 бали;

до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду – 60 балів.

Згідно з рішенням Комісії від 17 лютого 2017 року № 12/зп-17 до виконання практичного завдання допущено 521 кандидата, які за результатами складення 16 лютого 2017 року анонімного письмового тестування набрали мінімально допустимий і більший за нього бал, встановлений для відповідного іспиту.

Рішеннями Комісії від 28 березня 2017 року (№ 17/зп-17; № 18/зп-17; № 19/зп-17; № 20/зп-17) визначено такі мінімально допустимі бали за виконання практичного завдання:

до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду – 67 балів;

до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду – 70 балів;

до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду – 65 балів;

до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду – 65 балів.

Мінімально допустимі бали першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року, становлять суму мінімально допустимих балів за складення анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання і визначаються:

для Касаційного адміністративного суду – 127 балів;

для Касаційного господарського суду – 130 балів;

для Касаційного кримінального суду – 119 балів;

для Касаційного цивільного суду – 125 балів.

Комісія, обговоривши питання порядку денного, дійшла висновку про визначення загальних результатів першого етапу «Іспит» під час кваліфікаційного оцінювання на зайняття вакантних посад у межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду, оголошеного 07 листопада 2016 року, та про допуск до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах цього конкурсу кандидатів, які набрали мінімально допустимий і більший від нього бал за результатами етапу «Іспит»:

1) 74 кандидатів на зайняття вакантних посад у Касаційному адміністративному суді;

2) 88 кандидатів на зайняття вакантних посад у Касаційному господарському суді;

3) 108 кандидатів на зайняття вакантних посад у Касаційному кримінальному суді;

4) 112 кандидатів на зайняття вакантних посад у Касаційному цивільному суді.

З метою забезпечення проведення другого етапу кваліфікаційного оцінювання у рамках конкурсу, оголошеного 07 листопада 2016 року, Комісія визначила графік проведення тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей.

Керуючись статтями 81, 83-86, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положенням, Порядком Комісія

вирішила:

  1. Визначити мінімально допустимий бал першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах процедури конкурсу до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року – 127 балів.
  2.  Визначити мінімально допустимий бал першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах процедури конкурсу до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року – 130 балів.
  3. Визначити мінімально допустимий бал першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах процедури конкурсу до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року – 119 балів.
  4. Визначити мінімально допустимий бал першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах процедури конкурсу до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року – 125 балів.
  5. Визначити загальний результат першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах процедури конкурсу до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року (додаток 1).
  6. Визначити загальний результат першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах процедури конкурсу до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року (додаток 2).
  7. Визначити загальний результат першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах процедури конкурсу до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року (додаток 3).
  8. Визначити загальний результат першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах процедури конкурсу до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року (додаток 4).
  9. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Комісії загальні результати першого етапу «Іспит» під час кваліфікаційного оцінювання у межах процедури конкурсу до касаційних судів у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року (додатки 1–4).
  10. Допустити до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах процедури конкурсу до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року, кандидатів, які за результатами етапу «Іспит» набрали мінімально допустимий і більший бал (додаток 5).
  11. Допустити до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах процедури конкурсу до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року, кандидатів, які за результатами етапу «Іспит» набрали мінімально допустимий і більший бал (додаток 6).
  12. Допустити до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах процедури конкурсу до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року, кандидатів, які за результатами етапу «Іспит» набрали мінімально допустимий і більший бал (додаток 7).
  13. Допустити до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах процедури конкурсу до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року, кандидатів, які за результатами етапу «Іспит» набрали мінімально допустимий і більший бал (додаток 8).
  14. Не допустити до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах процедури конкурсу до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року, та припинити участь у відповідному конкурсі кандидатів, які за результатами етапу «Іспит» набрали нижчий за мінімально допустимий бал (додаток 9).
  15. Не допустити до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах процедури конкурсу до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року, та припинити участь у відповідному конкурсі кандидатів, які за результатами етапу «Іспит» набрали нижчий за мінімально допустимий бал (додаток 10).
  16. Не допустити до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах процедури конкурсу до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року, та припинити участь у відповідному конкурсі кандидатів, які за результатами етапу «Іспит» набрали нижчий за мінімально допустимий бал (додаток 11).
  17. Не допустити до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах процедури конкурсу до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року, та припинити участь у відповідному конкурсі кандидатів, які за результатами етапу «Іспит» набрали нижчий за мінімально допустимий бал (додаток 12).
  18. Встановити такий графік проведення тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей кандидатів, допущених до другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у межах процедури конкурсу до касаційних судів у складі Верховного Суду, оголошеного Комісією 07 листопада 2016 року:

1) складення тестування:

дати проведення – 4–7, 10 квітня 2017 року відповідно до списку кандидатів (додаток 13);

місце проведення: м. Київ, вул. Механізаторів, 9;

реєстрація – 09 год. 30 хв.

тривалість – з 10 до 17 год., перерва – з 13 до 14 год.

2) інтерв’ю з психологом для фіналізації консолідованого звіту за результатами тестування:

дати проведення – 8, 9, 15 квітня 2017 року відповідно до списку кандидатів (додаток 14);

місце проведення: м. Київ, вул. Мельникова, 81Б;

реєстрація – за 20 хвилин до визначеного для кандидата часу;

тривалість – 1 год.

Головуючий                                                                                                 С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                                              В.І. Бутенко

                                                                                                                        А.В. Василенко

                                                                                                                        А.О. Заріцька

                                                                                                                        А.Г. Козлов

                                                                                                                        М.А. Макарчук

                                                                                                                        С.М. Прилипко

                                                                                                                        Ю.Г. Тітов

                                                                                                                        В.Є. Устименко

                                                                                                                        Т.С. Шилова

                                                                                                                        С.О. Щотка