X

Про розгляд питання щодо затвердження документів, необхідних для забезпечення проведення іспитів у межах кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
29.12.2017
138/зп-17
Про розгляд питання щодо затвердження документів, необхідних для забезпечення проведення іспитів у межах кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Козьякова С.Ю.,

членів Комісії: Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про затвердження документів, необхідних для забезпечення проведення іспитів у межах кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів,

встановила:

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 93, статті 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) Вища кваліфікаційна комісія суддів України у випадках, визначених Законом, проводить кваліфікаційне оцінювання. 

Згідно зі статтею 85 Закону кваліфікаційне оцінювання включає такі етапи:

1) складення іспиту;

2) дослідження досьє та проведення співбесіди.

Іспит є основним засобом встановлення відповідності судді (кандидата на посаду судді) критерію професійної компетентності та проводиться шляхом складення анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання з метою виявлення рівня знань, практичних навичок та умінь у застосуванні закону, здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді та з відповідною спеціалізацією.

На виконання абзацу другого частини другої статті 85 Закону рішенням Комісії від 04 листопада 2016 року № 144/зп-16 затверджено Порядок проведення іспиту та методику встановлення його результатів у процедурі кваліфікаційного оцінювання (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 3 розділу І Порядку іспит проводиться з урахуванням інстанційності та спеціалізації відповідного суду, згідно з пунктом 10 цього розділу першим етапом організації та проведення іспиту є розробка та затвердження програми іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів та/або кандидатів на посаду судді суду відповідного рівня та спеціалізації.

Згідно з пунктом 8 частини першої статті 105 Закону, пунктом 3 глави 1 розділу II Порядку Програми іспитів розробляються відповідно до завдання Комісії Національною школою суддів України та затверджуються Комісією.

За завданням Комісії 04 серпня та 14 грудня 2017 року Національною школою суддів України передано розроблені та опрацьовані проекти програм і таксономічних характеристик анонімних письмових тестувань для забезпечення проведення іспитів у межах кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів, питання щодо можливості затвердження яких винесено на розгляд у засіданні Комісії.

Комісія, обговоривши питання порядку денного, зміст розроблених Національною школою суддів України програм і таксономічних характеристик анонімних письмових тестувань на етапі іспиту у межах кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів, зокрема, у процедурі конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, розглянувши пропозиції членів Комісії, дійшла висновку про необхідність затвердження Програми іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих загальних судів, що спеціалізуються на розгляді кримінальних справ, і таксономічної характеристики до неї, Програми іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих загальних судів, що спеціалізуються на розгляді цивільних справ, і таксономічної характеристики до неї, Програми іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих господарських судів і таксономічної характеристики до неї, Програми іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих адміністративних судів і таксономічної характеристики до неї, Програми іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів з розгляду кримінальних справ і таксономічної характеристики до неї, Програми іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів з розгляду цивільних справ і таксономічної характеристики до неї, Програми іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних господарських судів і таксономічної характеристики до неї, Програми іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних адміністративних судів і таксономічної характеристики до неї.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 79, 83-85, 93,101, 102, пунктами 17, 20, 21 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, пунктом 3 глави 1 розділу II Порядку, Комісія

вирішила:

  1. Затвердити Програму іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих загальних судів, що спеціалізуються на розгляді кримінальних справ, і Таксономічну характеристику анонімного письмового тестування під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих загальних судів, що спеціалізуються на розгляді кримінальних справ (додаток 1).
  2. Затвердити Програму іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих загальних судів, що спеціалізуються на розгляді цивільних справ, і Таксономічну характеристику анонімного письмового тестування під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих загальних судів, що спеціалізуються на розгляді цивільних справ (додаток 2).
  3. Затвердити Програму іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих господарських судів і Таксономічну характеристику анонімного письмового тестування під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих господарських судів (додаток 3).
  4. Затвердити Програму іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих адміністративних судів і Таксономічну характеристику анонімного письмового тестування під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих адміністративних судів (додаток 4).
  5. Затвердити Програму іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів з розгляду кримінальних справ і Таксономічну характеристику анонімного письмового тестування під час кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів з розгляду кримінальних справ (додаток 5).
  6. Затвердити Програму іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів з розгляду цивільних справ і Таксономічну характеристику анонімного письмового тестування під час кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів з розгляду цивільних справ (додаток 6).
  7. Затвердити Програму іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних господарських судів і Таксономічну характеристику анонімного письмового тестування під час кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних господарських судів (додаток 7).
  8. Затвердити Програму іспиту для кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних адміністративних судів і Таксономічну характеристику анонімного письмового тестування під час кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних адміністративних судів (додаток 8).

Головуючий                                                                                                           С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                                                       А.В. Василенко

                                                                                                                                 Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                                                 А.Г. Козлов

                                                                                                                                 Т.В. Лукаш

                                                                                                                                 М.А. Макарчук

                                                                                                                                 М.І. Мішин

                                                                                                                                  С.М. Прилипко

                                                                                                                                 Ю.Г. Тітов

                                                                                                                                 В.Є. Устименко

                                                                                                                                 Т.С. Шилова

                                                                                                                                 С.О. Щотка