X

Про розгляд питання щодо затвердження Порядку проведення спеціальної перевірки у межах процедури добору на посаду судді місцевого суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
14.11.2017
122/зп-17
Про розгляд питання щодо затвердження Порядку проведення спеціальної перевірки у межах процедури добору на посаду судді місцевого суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:
головуючого – Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Заріцької А.О., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про затвердження Порядку проведення спеціальної перевірки у межах процедури добору на посаду судді місцевого суду,

встановила:

Згідно з приписами статті 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить добір кандидатів для призначення на посаду судді, зокрема організовує проведення стосовно них спеціальної перевірки відповідно до закону.

Призначення на посаду судді здійснюється виключно в порядку, передбаченому статтею 70 Закону, згідно з яким Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить стосовно осіб, які успішно склали відбірковий іспит, спеціальну перевірку в порядку, визначеному законодавством про запобігання корупції, з урахуванням особливостей, визначених статтею 74 Закону.

Зокрема, відповідно до статті 74 Закону для проведення спеціальної перевірки Комісія не пізніше трьох робочих днів після ухвалення попереднього рішення про допуск осіб, які успішно склали відбірковий іспит, до наступного етапу добору надсилає до уповноважених органів запити про перевірку відповідних відомостей щодо вказаних осіб. Зазначені запити підписує голова або заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

На підставі одержаної інформації Вища кваліфікаційна комісія суддів України готує довідку про результати проведення спеціальної перевірки.

За результатами спеціальної перевірки Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалює рішення про направлення осіб, які відповідають установленим до кандидата на посаду судді вимогам, для проходження спеціальної підготовки в Національній школі суддів України або у разі одержання інформації, що може свідчити про невідповідність кандидата на посаду судді установленим цим Законом вимогам, Комісія приймає вмотивоване рішення про припинення подальшої участі у доборі кандидата на посаду судді.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17 оголошено добір кандидатів на посаду судді місцевого суду. Порядок проведення спеціальної перевірки у межах процедури добору на посаду судді місцевого суду не визначений.

Згідно з частиною восьмою статті 98 Закону процедурні питання діяльності Комісії відповідно до цього Закону регулюються її Регламентом.

Відповідно до приписів пункту 2.1.3 Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на засіданнях Комісія в порядку, визначеному цим Регламентом, вирішує питання процедурної діяльності, віднесені до її повноважень Законом.

Згідно з приписами частини третьої статті 94 Закону організаційними формами діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України залежно від питань, визначених цим Законом та Регламентом Комісії, є засідання у пленарному складі Комісії.

Обговоривши запропонований для розгляду проект Положення про спеціальну перевірку у межах процедури добору на посаду судді місцевого суду, перевіривши його зміст на відповідність вимогам Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про запобігання корупції» та «Про очищення влади», Комісія дійшла висновку про необхідність його затвердження.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 70, 72, 74, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

затвердити Порядок проведення спеціальної перевірки у межах процедури добору на посаду судді місцевого суду, що додається.

Головуючий                                                                                              В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                          В.І. Бутенко

                                                                                                                   А.О. Заріцька

                                                                                                                   Т.В. Лукаш

                                                                                                                   П.С. Луцюк

                                                                                                                   М.А. Макарчук

                                                                                                                   М.І. Мішин

                                                                                                                   С.М. Прилипко

                                                                                                                   Ю.Г. Тітов

                                                                                                                   Т.С. Шилова

                                                                                                                   С.О. Щотка