X

Про розгляд питання щодо визначення порядку встановлення прохідного бала у межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
31.10.2017
114/зп-17
Про розгляд питання щодо визначення порядку встановлення прохідного бала у межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого Козьякова С.Ю.,

членів Комісії: Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М.,  Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про визначення порядку встановлення прохідного бала у межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17,

встановила:

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17 оголошено добір кандидатів на посаду судді місцевого суду з урахуванням 600 прогнозованих вакантних посад суддів місцевого суду.

Відповідно до частини першої статті 73 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі Закон) відбірковий іспит проводиться Вищою кваліфікаційною комісією суддів України у формі анонімного тестування з метою перевірки рівня загальних теоретичних знань кандидата на посаду судді у сфері права, володіння ним державною мовою, особистих морально-психологічних якостей кандидата.

Згідно з частиною третьою статті 73 Закону невідкладно після закінчення відбіркового іспиту Вища кваліфікаційна комісія суддів України у присутності кандидатів на посаду судді забезпечує перевірку робіт і визначає з урахуванням прогнозованої кількості вакантних посад прохідний бал, що не може бути нижчим за 75 відсотків максимально можливого бала відповідного відбіркового іспиту.

Рішенням Комісії від 31 березня 2017 року № 25/зп-17 державне замовлення на професійну підготовку кандидатів на посаду судді у Національній школі суддів України на 2017 рік визначено у кількості 600 осіб за денною формою навчання.

Відповідно до частини першої статті 72 Закону добір кандидатів полягає у проходженні особами, допущеними до добору, відбіркового іспиту, організації проведення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України щодо осіб спеціальної перевірки в порядку, встановленому законодавством у сфері запобігання корупції, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, а також проходженні спеціальної підготовки та складенні кваліфікаційного іспиту.

Однак під час проходження вказаних стадій добору на посаду судді частина кандидатів може припинити подальшу участь у цьому доборі.

З огляду на вказані обставини та для формування резерву на заміщення вакантних посад суддів у кількості не менше 600 осіб Комісія дійшла висновку вважати такими, що успішно склали анонімне тестування з метою перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права та володіння кандидатами державною мовою 700 осіб, які в сумі отримали 75 і більше балів за анонімне тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права та 30 і більше балів за анонімне тестування для перевірки рівня володіння державною мовою і сума балів яких є найвищою порівняно з іншими кандидатами.

Комісія також враховує, що до участі в анонімному тестуванні для перевірки рівня володіння державною мовою та рівня загальних теоретичних знань у сфері права допущено 4525 осіб, що потребуватиме значного часу для перевірки робіт кандидатів.

Ураховуючи викладене, враховуючи вимоги пункту 9 розділу IV Порядку складення відбіркового іспиту та методики оцінювання його результатів. Комісія дійшла висновку, що прохідний бал має визначатися за сумою балів, що набрав семисотий кандидат із числа осіб, які за анонімне тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права набрали 75 і більше балів, а за анонімне тестування для перевірки рівня володіння державною мовою - 30 і більше балів. Якщо кількість кандидатів, які успішно склали вказане анонімне тестування буде меншою за 700 осіб, прохідний бал має визначатися за сумою балів, що набрав останній в цьому рейтингу кандидат із числа осіб, які за анонімне тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права набрали 75 і більше балів, а за анонімне тестування для перевірки рівня володіння державною мовою - 30 і більше балів.

Порядок формування рейтингу за результатами анонімного тестування рівня загальних теоретичних знань у сфері права та рівня володіння державною мовою здійснюється відповідно до пункту 14 розділу V Порядку складення відбіркового іспиту та методики оцінювання його результатів.

Відповідно до пункту 10 розділу V Порядку складення відбіркового іспиту та методики оцінювання його результатів за результатами складення одного тестування Комісія може ухвалити рішення про допуск особи до іншого або припинення участі особи у відбірковому іспиті.

Керуючись частиною третьою статті 73 Закону, пунктом 9 розділу IV, пунктом 14 розділу V Порядку складення відбіркового іспиту та методики оцінювання його результатів, затвердженого рішенням Комісії від 10 квітня 2017 року № 33/зп-17, Комісія

вирішила:

вважати такими, що успішно склали анонімне тестування з метою перевірки рівня загальних теоретичних знань кандидата на посаду судді у сфері права, володіння ним державною мовою 700 осіб із числа кандидатів, які в сумі отримали 75 і більше балів за анонімне тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права та 30 і більше балів за анонімне тестування для перевірки рівня володіння державною мовою і сума балів яких є найвищою у порівнянні з іншими кандидатами.

Установити, що під час визначення прохідного бала для допуску до тестування морально-психологічних якостей має враховуватися сума балів, що набрав семисотий кандидат із числа осіб, які в сумі отримали 75 і більше балів за анонімне тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права та 30 і більше балів - за анонімне тестування для перевірки рівня володіння державною мовою і сума балів яких є найвищою порівняно з іншими кандидатами.

Якщо кількість кандидатів, що успішно склали відбірковий іспит, буде меншою за 700 осіб, під час визначення прохідного бала має враховуватися сума балів, яку набрав останній кандидат за рейтингом серед тих кандидатів, які за анонімне тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права набрали 75 і більше балів, а за анонімне тестування для перевірки рівняволодіння державною мовою – 30 і більше балів.

Головуючий                                                                                                              С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                                                           А.В. Василенко

                                                                                                                                    Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                    А.О. Заріцька

                                                                                                                                    А.Г. Козлов

                                                                                                                                     Т.В. Лукаш

                                                                                                                                     П.С. Луцюк

                                                                                                                                    М.А. Макарчук

                                                                                                                                     М.І. Мішин

                                                                                                                                     С.М. Прилипко

                                                                                                                                     Ю.Г. Тітов

                                                                                                                                     В.Є. Устименко

                                                                                                                                     Т.С. Шилова

                                                                                                                                     С.О. Щотка