X

Про розгляд питання щодо затвердження документів, необхідних для забезпечення проведення відбіркового іспиту

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
29.06.2017
63/зп-17
Про розгляд питання щодо затвердження документів, необхідних для забезпечення проведення відбіркового іспиту

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого - Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про затвердження документів, необхідних для забезпечення проведення відбіркового іспиту,

встановила:

На виконання вимог частини шостої статті 73 Закону рішенням Комісії від 10 квітня 2017 року № 33/зп-17 затверджено Порядок складення відбіркового іспиту та методику оцінювання результатів (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 1 розділу II Порядку організаційна підготовка до складення анонімних тестувань для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права та володіння державною мовою включає стадію розроблення і затвердження програм тестувань.

Відповідно до пункту 2 розділу II Порядку програми тестувань розробляються Національною школою суддів України та затверджуються Комісією з метою визначення тематики розділів і дисциплін.

Листом № 19-05/2293 від 11 жовтня 2016 року Національною школою суддів України направлено до Комісії проект Програми анонімного тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань кандидата на посаду судді у сфері права.

Рішенням Комісії від 10 квітня 2017 року № 34/зп-17 затверджено Програму анонімного тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань кандидата на посаду судді у сфері права.

Листом № 19-05/1547 від 10 травня 2017 року Національною школою суддів України направлено до Комісії проект Програми анонімного тестування для перевірки рівня володіння кандидатом на посаду судді державною мовою.

Листами № 19-05/2428 від 02 листопада 2016 року та № 19-05/1881 від 30 травня 2017 року Національною школою суддів України направлено до Комісії проекти таксономічної характеристики анонімних тестувань для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права та володіння державною мовою.

Листом № 19-05/166 від 06 лютого 2017 року Національною школою суддів України надіслано до Комісії базу тестових завдань із 643 запитань для проведення анонімного тестування з метою перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права.

При підготовці до проведення анонімного письмового тестування під час іспиту у процедурі кваліфікаційного оцінювання у межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2017 року № 145/зп-16, Комісією використовувалися 5 920 тестових запитань, з яких 3 100 використано для цілей цього тестування.

Комісія, обговоривши питання порядку денного, зміст розробленого Національною школою суддів України проекту Програми анонімного тестування для перевірки рівня володіння державною мовою кандидатом на посаду судді, дійшла висновку про необхідність його затвердження.

Також з метою визначення питомої ваги та кваліфікаційного рівня пізнання розділів програм є необхідність затвердити таксономічні характеристики анонімних тестувань для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права та володіння державною мовою у межах складення відбіркового іспиту.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 70, 72-73, 93, 101, 102 Закону, пунктом 2 розділу II Порядку, Комісія

вирішила:

1. Затвердити Програму анонімного тестування для перевірки рівня володіння державною мовою кандидатом на посаду судді (додаток 1).

2. Затвердити Таксономічну характеристику анонімного тестування для перевірки володіння кандидатом на посаду судді державною мовою (додаток 2).

3. Затвердити Таксономічну характеристику анонімного тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань кандидата на посаду судді у сфері права (додаток 3).

4. Доручити Національній школі суддів України надати додатково 380 тестових запитань для перевірки рівня загальних теоретичних знань кандидата на посаду судді у сфері права до 20 липня 2017 року з таких розділів Програми анонімного тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань кандидата на посаду судді у сфері права, затвердженої рішенням Комісії від 10 квітня 2017 року № 34/зп-17: теорія права і держави - 30 запитань, конституційне право - 25, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та рішення Європейського суду з прав людини - 15, цивільне право – 65, цивільний процес - 32, кримінальне право - 20, кримінальний процес - 30, господарське право -34, господарський процес - 45, адміністративне право - 30, адміністративне судочинство - 54 запитання.

5. Передати Національній школі суддів України 5 920 тестових запитань, які використовувалися Комісією при підготовці до проведення анонімного письмового тестування під час іспиту у процедурі кваліфікаційного оцінювання у межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2017 року № 145/зп-16.

Головуючий                                                                                                 В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                             В.І. Бутенко

                                                                                                                        А.В. Василенко

                                                                                                                        Т.Ф. Весельська

                                                                                                                        А.О. Заріцька

                                                                                                                        А.Г. Козлов

                                                                                                                        Т.В. Лукаш

                                                                                                                        М.А. Макарчук

                                                                                                                        М.І. Мішин

                                                                                                                        С.М. Прилипко

                                                                                                                        Ю.Г. Тітов

                                                                                                                        Т.С. Шилова

                                                                                                                        С.О. Щотка