X

Про розгляд питання щодо призначення кваліфікаційного оцінювання в межах оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 30 вересня 2017 року конкурсу на зайняття 21 вакантної посади судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
02.03.2018
35/зп-18
Про розгляд питання щодо призначення кваліфікаційного оцінювання в межах оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 30 вересня 2017 року конкурсу на зайняття 21 вакантної посади судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Козьякова С.Ю.,

членів Комісії: Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про призначення кваліфікаційного оцінювання в межах оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 30 вересня 2017 року конкурсу на зайняття 21 вакантної посади судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності,

встановила:

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 30 вересня 2017 року № 98/зп-17 оголошено конкурс на зайняття 21 вакантної посади судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Відповідно до частини третьої статті 81 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) на посаду судді відповідного вищого спеціалізованого суду за спеціальною процедурою може бути призначена особа, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді та з відповідною спеціалізацією, а також відповідає одній із вимог, визначених частиною першою статті 33 цього Закону.

Згідно з пунктом 3 частини п’ятої статті 81 Закону Комісія проводить кваліфікаційне оцінювання кандидата на посаду судді вищого спеціалізованого суду, який успішно пройшов спеціальну перевірку.

Відповідно до частини першої статті 88 Закону кваліфікаційне оцінювання включає такі етапи: 1) складення іспиту; 2) дослідження досьє та проведення співбесіди. Рішення про черговість етапів проведення кваліфікаційного оцінювання ухвалює Комісія.

Комісія, обговоривши питання призначення кваліфікаційного оцінювання в межах оголошеного 30 вересня 2017 року конкурсу на зайняття 21 вакантної посади судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності дійшла висновку про необхідність його призначення з урахуванням такого.

У визначені рішеннями Комісії від 30 вересня 2017 року № 98/зп-17 та від 18 грудня 2017 року № 130/зп-17 періоди до Комісії для участі у конкурсі звернулося 234 кандидати.

Відповідно до частини першої статті 84 Закону Вища кваліфікаційна комісія суддів України протягом трьох місяців з дня надходження відповідної письмової заяви ухвалює рішення про призначення кваліфікаційного оцінювання, крім випадку проведення кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення чи інших випадків, визначених законом.

Питання допуску кандидатів до участі у конкурсі, зокрема встановлення їх відповідності вимогам до посади судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності, визначеним частиною першою статті 33 Закону, вирішувалося на засіданнях колегій Комісії. За результатами розгляду цього питання до участі у конкурсі станом на 02 березня 2018 року допущено 206 кандидатів, з яких 1 кандидат (Цюкало Ю.В.) 26 лютого 2018 року звернувся до Комісії із заявою про відмову від участі у конкурсі.

Стосовно 15 кандидатів рішення щодо допуску до участі у конкурсі до Вищого суду з питань інтелектуальної власності Комісією не ухвалено.

Абзацом третім пункту 4.7 розділу ІV Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді (далі – Положення) передбачено проведення спеціальної перевірки стосовно кандидатів, які відповідають встановленим вимогам до відповідної посади.

На виконання вимог Закону та пункту 4.7 Положення стосовно допущених до участі у конкурсі 206 кандидатів проводиться спеціальна перевірка.

Відповідно до пункту 5.6 Положення за результатами проходження спеціальної перевірки Комісія ухвалює рішення про допуск осіб до проходження кваліфікаційного оцінювання для участі у конкурсі на зайняття вакантної посади судді.

Згідно з пунктом 6.2 Положення Комісія ухвалює рішення про призначення кваліфікаційного оцінювання кандидатів, у якому зазначає перелік та групи кандидатів, що підлягають оцінюванню, склад колегій Комісії, які будуть проводити оцінювання, та графік його проведення, а також іншу необхідну інформацію.

Ураховуючи викладене, є необхідність визначити черговість етапів кваліфікаційного оцінювання, перелік та групи кандидатів, що підлягають оцінюванню, склад колегій Комісії, які проводитимуть оцінювання, а також графік його проведення.

Керуючись статтями 33, 81, 83-85, 93 та 101 Закону, Положенням, Комісія

вирішила:

1. Залишити без розгляду заяву Цюкала Юрія Вікторовича про проведення стосовно нього кваліфікаційного оцінювання для участі в оголошеному Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 30 вересня 2017 року конкурсі на посаду судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності та припинити його участь у цьому конкурсі.

2. Призначити кваліфікаційне оцінювання 220 кандидатів у межах оголошеного Комісією 30 вересня 2017 року конкурсу на зайняття 21 вакантної посади судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності згідно з додатком 1.

3. Встановити таку черговість етапів проведення кваліфікаційного оцінювання:

перший етап – іспит;

другий етап – дослідження досьє та проведення співбесіди.

4. Визначити, що допуск кандидата до проходження кваліфікаційного оцінювання здійснюється за результатами спеціальної перевірки на підставі відповідного рішення Комісії.

Інформацію про допуск кандидатів до кваліфікаційного оцінювання оприлюднити на офіційному веб-сайті Комісії не пізніше як за десять днів до проведення іспиту.

5. Встановити такий графік проведення кваліфікаційного оцінювання:

1) проведення іспиту – ІІ–ІІІ квартал 2018 року;

2) дослідження досьє та проведення співбесіди – ІІІ–IV квартал 2018 року.

6. Визначити, що склад Комісії для забезпечення проведення першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» повинен бути сформований не пізніше як за десять днів до його проведення.

7. Визначити, що склад Комісії для забезпечення проведення другого етапу кваліфікаційного оцінювання «Дослідження досьє та проведення співбесіди» повинен бути сформований не пізніше як за десять днів до його проведення.

Головуючий                                                                                                С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                                            А.В. Василенко

                                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      А.Г. Козлов

                                                                                                                      Т.В. Лукаш

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      М.І. Мішин

                                                                                                                      Ю.Г. Тітов

                                                                                                                      В.Є. Устименко

                                                                                                                      Т.С. Шилова

                                                                                                                      С.О. Щотка