X

Про розгляд заяви члена Комісії Лукаша Тараса Валерійовича щодо самовідвіду стосовно розгляду справи за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею Абловою Ю.Ю. у декларації родинних зв’язків судді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
12.07.2018
170/зп-18
Про розгляд заяви члена Комісії Лукаша Тараса Валерійовича щодо самовідвіду стосовно розгляду справи за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею Абловою Ю.Ю. у декларації родинних зв’язків судді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Щотки С.О.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Гладія С.В., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С.,

розглянувши заяву члена Комісії Лукаша Тараса Валерійовича про самовідвід стосовно розгляду справи за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею Абловою Ю.Ю. у декларації родинних зв’язків судді,

встановила:

Відповідно до статті 61 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) суддя зобов’язаний щорічно до 1 лютого подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України декларацію родинних зв’язків за формою, що визначається Комісією.

Згідно з пунктом 5 статті 61 Закону у разі одержання інформації, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею у декларації родинних зв’язків, Комісія проводить перевірку зазначеної декларації.

Підпунктом 6.2.2 пункту 6.2 розділу VІ Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (зі змінами) (далі – Регламент), визначено, що розгляд повідомлення та проведення перевірки декларації родинних зв’язків судді здійснюється членом Комісії, визначеним за результатами розподілу автоматизованою системою в порядку, встановленому Положенням про автоматизовану систему визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для підготовки до розгляду і доповіді справ.

Відповідно до пункту 6.5 розділу VІ Регламенту за результатами перевірки декларації родинних зв’язків судді чи декларації доброчесності судді член Комісії, який проводив перевірку декларації, готує висновок для їх розгляду Комісією у складі колегії.

Відповідно до статті 100 Закону член Комісії не має права брати участі у розгляді питання та ухваленні рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності. За наявності таких обставин член Комісії повинен заявити самовідвід. Із тих самих підстав відвід члену Комісії можуть заявити особи, стосовно яких або за поданням яких розглядається питання.

Рішення про відвід (самовідвід) ухвалюється більшістю голосів членів Комісії, які беруть участь у засіданні. Голосування проводиться за відсутності члена Комісії, стосовно якого вирішується питання про відвід (самовідвід).

До Комісії надійшло повідомлення ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» про відображення суддею Комінтернівського районного суду Одеської області Абловою Юлією Юріївною недостовірних відомостей у декларації родинних зв’язків судді.

З метою усунення обставин, що можуть викликати сумніви у безсторонності членів Комісії, для забезпечення об’єктивності та неупередженості роботи Комісії членом Комісії Лукашем Т.В. подано заяву про самовідвід із підстав, визначених Законом, щодо розгляду справи за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею Абловою Ю.Ю. у декларації родинних зв’язків судді, за повідомленням ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан», оскільки суддя Аблова Ю.Ю. є близькою родичкою судді окружного адміністративного суду міста Києва Аблова Є.В., який є головуючим у справі, де Лукаша Т.В. залучено як третю особу.

Розглянувши зазначену заяву, Комісія дійшла висновку про необхідність задоволення самовідводу члена Комісії Лукаша Т.В.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 62, 92, 93, 100, 101 Закону, Регламентом, Положенням, Комісія

вирішила:

задовольнити заяву члена Комісії Лукаша Тараса Валерійовича про самовідвід стосовно розгляду справи за інформацією ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан», що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею Абловою Юлією Юріївною у декларації родинних зв’язків судді.

Головуючий                                                                                                             С.О. Щотка

Члени Комісії:                                                                                                          В.І. Бутенко

                                                                                                                                    А.В. Василенко

                                                                                                                                    Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                    С.В. Гладій

                                                                                                                                    А.О. Заріцька

                                                                                                                                    П.С. Луцюк

                                                                                                                                    М.А. Макарчук

                                                                                                                                    М.І. Мішин

                                                                                                                                    С.М. Прилипко

                                                                                                                                    Ю.Г. Тітов

                                                                                                                                    В.Є. Устименко

                                                                                                                                    Т.С. Шилова