X

Про розгляд питання щодо призначення кваліфікаційного оцінювання окремих суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
01.02.2018
8/зп-18
Про розгляд питання щодо призначення кваліфікаційного оцінювання окремих суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Козьякова С.Ю.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Щотки С.О.,

розглянувши питання про призначення кваліфікаційного оцінювання окремих суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді,

встановила:

Відповідно до пункту 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», оцінюється колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в порядку, визначеному цим Законом.

Виявлення за результатами такого оцінювання невідповідності судді займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності чи відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади за рішенням Вищої ради правосуддя на підставі подання відповідної колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Частиною першою статті 85 Закону визначено, що кваліфікаційне оцінювання включає такі етапи: 1) складення іспиту; 2) дослідження досьє та проведення співбесіди. Рішення про черговість етапів проведення кваліфікаційного оцінювання ухвалює Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

Комісія, обговоривши питання порядку денного, а також з урахуванням критичної ситуації зі здійснення правосуддя у судах, зокрема надмірним рівнем навантаження, дійшла висновку про необхідність призначення кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді стосовно окремих суддів місцевих та апеляційних судів.

Крім того, відповідно до частини сьомої статті 91 Закону у разі необхідності Комісія може ухвалити рішення про залучення членів однієї палати до роботи іншої палати.

Згідно з пунктом 1.2 розділу І Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (далі – Регламент), у складі Комісії діє кваліфікаційна палата та палата з питань добору і публічної служби суддів.

Підпунктом 2 пункту 1.3 розділу І Регламенту передбачено, що Комісія виконує функції та здійснює повноваження у складі кваліфікаційної палати з питань кваліфікаційного оцінювання.

Ураховуючи викладене, виникла необхідність для залучення до роботи кваліфікаційної палати Комісії членів палати з питань добору і публічної служби суддів Комісії Устименко В.Є., Макарчука М.А., Бутенка В.І., Заріцької А.О.,  Козлова А.Г., Луцюка П.С., Прилипка С.М. для цілей проведення кваліфікаційного оцінювання окремих суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді.

Керуючись статтями 83–85, 93 та 101, пунктом 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, розділом І Регламенту, Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

призначити кваліфікаційне оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді за списком згідно з додатком 1.

Встановити черговість етапів проведення кваліфікаційного оцінювання:

перший етап – складення іспиту;

другий етап – дослідження досьє та проведення співбесіди.

Залучити до роботи кваліфікаційної палати Комісії членів палати з питань добору і публічної служби суддів Комісії Устименко В.Є., Макарчука М.А., Бутенка В.І., Заріцьку А.О., Козлова А.Г., Луцюка П.С., Прилипка С.М. для цілей проведення призначеного цим рішенням кваліфікаційного оцінювання окремих суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді.

Головуючий                                                                                              С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                                          В.І. Бутенко

                                                                                                                      А.В. Василенко

                                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      А.Г. Козлов

                                                                                                                      Т.В. Лукаш

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.І. Мішин

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      Ю.Г. Тітов

                                                                                                                      С.О. Щотка