X

Про розгляд питання щодо повторного автоматизованого розподілу справ (досьє) суддів у межах процедури кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
04.07.2019
120/зп-19
Про розгляд питання щодо повторного автоматизованого розподілу справ (досьє) суддів у межах процедури кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого - Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Гладія С.В., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Остапця С.Л., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С.,

розглянувши питання про повторний автоматизований розподіл справ (досьє) суддів у межах процедури кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді,

встановила:

Рішеннями Комісії від 20 жовтня 2017 року № 106/зп-17, від 01 лютого 2018 року № 8/зп-18, від 26 квітня 2018 року № 99/зп-18, від 07 червня 2018 року № 133/зп-18 призначено кваліфікаційне оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді.

Рішеннями Комісії від 26 грудня 2017 року № 137/зп-17 18 (зі змінами згідно з рішенням Комісії від 02 квітня 2018 року № 73/зп-18), від 01 лютого 2018 року № 8/зп-18 (зі змінами згідно з рішенням Комісії від 02 квітня 2018 року № 75/зп-18), від 26 квітня 2018 року № 99/зп-18, від 07 червня 2018 року № 133/зп-18, від 03 липня 2019 року № 115/зп-19 членів палати з питань добору і публічної служби суддів залучено до роботи кваліфікаційної палати Комісії під час проведення кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді.

Відповідно до абзацу другого пункту 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» відмова судді від кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді є підставою для звільнення судді з посади за рішенням Вищої ради правосуддя на підставі подання відповідної колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Рішенням Комісії від 03 липня 2019 року № 118/зп-19 затверджено склади колегій Комісії для дослідження досьє та проведення співбесід у межах кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді, а також визначення результатів такого оцінювання.

Так, визначено склад колегії Комісії 1 з членів Комісії: Бутенка В.І., Гладія С.В., Шилової Т.С.; колегії Комісії 2 з членів Комісії: Заріцької А.О., Макарчука М.А., Тітова Ю.Г.; колегії Комісії 3 з членів Комісії: Мішина М.І.; Остапця С.Л., Устименко В.Є.

Відповідно до частини шостої пункту 1.2 Положення про автоматизовану систему визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для підготовки до розгляду і доповіді справ, затвердженого рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 146/зп-16 (зі змінами) (далі - Положення) між членами Комісії розподіляються справи за заявами (рішеннями) про проведення кваліфікаційного оцінювання, зокрема кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення.

Згідно з пунктом 2.9 Положення у випадках, визначених чинним законодавством (відвід, самовідвід, припинення повноважень тощо), справи (документи), розподілені на члена Комісії, за рішенням Комісії підлягають повторному автоматизованому розподілу без урахування цього члена Комісії.

Комісією на 08 липня 2019 року призначено розгляд питання про внесення до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про звільнення суддів з посади.

Однак члени Комісії Весельська Т.Ф. та Козлов А.Г. не зможуть взяти участь у засіданні 08 липня 2019 року з організаційних підстав. Крім того, вони не включені до складу колегій Комісії, затверджених рішенням Комісії від 03 липня 2019 року № 118/зп-19.

Вказані обставини унеможливлюють підготовку до розгляду і доповіді питання про внесення до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про звільнення суддів з посади.

У зв’язку цим виникла необхідність розглянути питання про проведення повторного автоматизованого розподілу справ (досьє) суддів у межах процедури кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді, призначених до розгляду на 08 липня 2019 року, а саме:

Долотіна Віктора Олексійовича, судді Краснолуцького міського суду Луганської області;

Ємельянової Галини Олександрівни, судді Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим;

Коваленко Ганни Сергіївни, Кіровського районного суду міста Донецька;

Ковальчук Галини Леонідівни, судді Краснолуцького міського суду Луганської області.

Заслухавши доповідача, обговоривши питання порядку денного, Комісія дійшла висновку про необхідність проведення повторного автоматизованого розподілу справ (документів) серед членів Комісії, які входять до складу колегій Комісії, затверджених рішенням від 03 липня 2019 року № 118/зп-19, а саме: Бутенка В.І., Гладія С.В., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Остапця С.Л., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С.

Керуючись статтями 83-85, 93, 98, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Положенням, Комісія

вирішила:

1. Здійснити повторний автоматизований розподіл справ (досьє) суддів у межах процедури кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді, а саме:

Долотіна Віктора Олексійовича, судді Краснолуцького міського суду Луганської області;

Ємельянової Галини Олександрівни, судді Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим;

Коваленко Ганни Сергіївни, Кіровського районного суду міста Донецька;

Ковальчук Галини Леонідівни, судді Краснолуцького міського суду Луганської області.

2. Здійснити повторний автоматизований розподіл справ (документів) стосовно зазначених у пункті 1 цього рішення суддів, серед членів Комісії: Бутенка В.І., Гладія С.В., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Остапця С.Л., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С.

Головуючий                                                                                                      В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                                  В.І. Бутенко

                                                                                                                           С.В. Гладій

                                                                                                                           А.О. Заріцька

                                                                                                                           М.А. Макарчук

                                                                                                                           М.І. Мішин

                                                                                                                           С.Л. Остапець

                                                                                                                           Ю.Г. Тітов

                                                                                                                           Т.С. Шилова