X

Про розгляд питання щодо призначення іспиту та тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей в межах кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді та кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
26.03.2019
39/зп-19
Про розгляд питання щодо призначення іспиту та тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей в межах кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді та кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення

Вища кваліфікаційна комісія суддів України в складі кваліфікаційної палати із залученням палати з питань добору і публічної служби суддів:

головуючого – Щотки С.О.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Гладія С.В., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Шилової Т.С.,

розглянувши питання про призначення іспиту та тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей в межах кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді та кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення,

встановила:

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 26 березня 2019 року № 37/зп-19 призначено кваліфікаційне оцінювання стосовно 3 суддів у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення та стосовно 23 суддів на відповідність займаній посаді, з яких у 6 суддів наявні результати тестувань особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей.

Для складення іспиту не з’явилося 73 судді, стосовно яких вбачається необхідність призначити оцінювання.

Складення іспиту 37 суддям рішенням Комісії вирішено перенести на іншу дату, яка наразі не визначена.

Стосовно окремих вказаних суддів Комісією ухвалено рішення про необхідність вирішення питання щодо дати складення ними іспиту за повідомленням Голови Комісії, направлення якого не вбачалось можливим.

Окрім того, у 67 суддів відсутні результати тестувань особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей, які можуть бути використані для цілей формування суддівських досьє та проведення кваліфікаційного оцінювання.

Обговоривши питання порядку денного, дослідивши інформацію щодо спеціалізації суддів, Комісія вирішила призначити проведення іспитів у межах кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді та кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення стосовно 137 суддів та проведення тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей стосовно 67 суддів з огляду на таке.

Відповідно до пункту 3 розділу 1 Порядку проведення іспиту та методики встановлення його результатів у процедурі кваліфікаційного оцінювання, затвердженого рішенням Комісії від 04 листопада 2016 року № 144/зп-16 (зі змінами), іспит проводиться з урахуванням інстанційності та спеціалізації відповідного суду.

На виконання пункту 4 розділу ІV Положення про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення, затвердженого рішенням Комісії від 13 лютого 2018 року № 20/зп-18 (зі змінами, далі – Положення), Комісія отримала інформацію щодо спеціалізації суддів, яких притягнено до дисциплінарної відповідальності.

Згідно з частиною третьою статті 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» для цілей формування суддівських досьє Комісія може ухвалити рішення, зокрема, щодо проведення тестувань з метою перевірки особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей, яке відповідно до практики проведення кваліфікаційного оцінювання та локальних нормативно-правових актів Комісії включає безпосереднє складення тестування та інтерв’ю з психологом.

Відповідно до пункту 6.1 глави 4 розділу ІІ Положення результати тестувань особистих морально-психологічних якостей та загальних здібностей судді (кандидата на посаду судді) є дійсними протягом одного року з дня ухвалення рішення Комісією за результатами відповідного кваліфікаційного оцінювання і враховуються в разі проведення кваліфікаційного оцінювання протягом цього періоду.

Керуючись статтями 83–85, 93 та 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком проведення іспиту та методики встановлення його результатів у процедурі кваліфікаційного оцінювання, затвердженим рішенням Комісії від 04 листопада 2016 року № 144/зп-16 (зі змінами), та Положенням, Комісія

вирішила:

  1. Призначити проведення іспитів у межах процедури кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді згідно з таким графіком:

15 квітня 2019 року – для суддів апеляційних судів (господарська, кримінальна, цивільна та адміністративна спеціалізації) згідно з додатком  1;

16 квітня 2019 року – для суддів місцевих судів (кримінальна та господарська спеціалізації) згідно з додатком 2;

17 квітня 2019 року – для суддів місцевих судів (адміністративна спеціалізація) згідно з додатком 3;

18 квітня 2019 року – для суддів місцевих судів (цивільна спеціалізація) згідно з додатком 4.

  1. Призначити проведення іспитів у межах процедури кваліфікаційного оцінювання суддів у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення згідно з додатком 5 та визначити такий графік його проведення:

15 квітня 2019 року – для судді апеляційного суду (цивільна спеціалізація);

18 квітня 2019 року – для суддів місцевих судів (цивільна спеціалізація);    

16 квітня 2019 року – для суддів місцевих судів (кримінальна спеціалізація).

  1. Установити мінімально допустимий бал іспиту в межах процедури кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді – 50 відсотків від максимально можливого бала у разі набрання суддею:

50 і більше відсотків від максимально можливого бала за складення анонімного письмового тестування;

50 і більше відсотків від максимально можливого бала за виконання практичного завдання.

  1. Установити мінімально допустимий бал іспиту в межах процедури кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення – 55 відсотків від максимально можливого бала в разі набрання суддею:

55 і більше відсотків від максимально можливого бала за складення анонімного письмового тестування;

55 і більше відсотків від максимально можливого бала за виконання практичного завдання.

  1. Визначити таку кількість запитань у тестовому завданні:

для суддів місцевих судів – 80;

для суддів апеляційних судів – 100.

  1. Визначити кількість практичних завдань для виконання суддями – 1.
  2. Установити, що виконання практичного завдання здійснюватиметься з використанням комп’ютерної техніки.
  3. Установити таку тривалість стадій складення іспиту:

анонімне письмове тестування – 120 хвилин;

виконання практичного завдання – 300 хвилин.

  1. Провести іспит у приміщенні Комісії за адресою: м. Київ, вул. Генерала Шаповала, 9.

Реєстрацію на іспит здійснювати з 08 год 30 хв у визначений для судді день його проведення.

Початок складення іспиту о 09 год 15 хв.

  1. Забезпечити формування (генерацію) й тиражування тестових зошитів і зошитів з практичними завданнями без їх затвердження Комісією в день складення іспиту в присутності суддів.
  2. Призначити проведення тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей стосовно 67 суддів у межах кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді та кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення в складі таких методик:

1) у складі таких методик: тест загальних (інтелектуальних) здібностей; HCS Integrity Check тм – Оцінка інтегративності; BFQ-2 Опитувальник «Велика п’ятірка – 2»; MMPI®-2 – Minnesota Multiphasic Personal Inventory – Міннесотський багатоаспектний особистісний опитувальник – друге видання;

2) інтерв’ю з психологом для фіналізації консолідованого звіту за результатами всіх методик.

12. Затвердити графік складення тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей у межах кваліфікаційного оцінювання 65 суддів на відповідність займаній посаді та кваліфікаційного оцінювання 2 суддів у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення згідно з додатком 6.

13. Провести перший етап тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей за адресою: м. Київ, вул. Генерала Шаповала, 9.

Реєстрація на тестування – з 09 год 30 хв.

Тривалість проведення тестування: з 10 год 00 хв до 17 год 00 хв, перерва – з 13 год 00 хв до 14 год 00 хв.

  1. Провести другий етап тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей – інтерв’ю з психологом за адресою: м. Київ, вул. Мельникова, 81Б (Національна академія прокуратури України).

Реєстрацію на інтерв’ю здійснити за 30 хвилин до визначеного судді графіком часу.

Тривалість проведення інтерв’ю – до однієї години.

  1. Урахувати наявні результати тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей у межах кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді стосовно 6 суддів згідно з додатком 7.
  2. Повідомлення про час і місце проведення іспиту та тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей в межах кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді та кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення розмістити на офіційному веб-сайті Комісії.

Головуючий                                                                                        С.О. Щотка

Члени Комісії:                                                                                     В.І. Бутенко

                                                                                                               А.В. Василенко

                                                                                                               С.В. Гладій

                                                                                                               А.О. Заріцька

                                                                                                               А.Г. Козлов

                                                                                                              Т.В. Лукаш

                                                                                                               П.С. Луцюк

                                                                                                               М.А. Макарчук

                                                                                                               М.І. Мішин

                                                                                                               С.М. Прилипко

                                                                                                               В.Є. Устименко

                                                                                                               Т.С. Шилова