X

Про розгляд питання щодо внесення змін до складу колегій Комісії для перевірки практичних завдань, виконаних під час кваліфікаційного іспиту в межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
21.03.2019
35/зп-19
Про розгляд питання щодо внесення змін до складу колегій Комісії для перевірки практичних завдань, виконаних під час кваліфікаційного іспиту в межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Козьякова С.Ю.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Козлова А.Г., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Шилової Т.С.,

розглянувши питання про внесення змін до складу колегій Комісії для перевірки практичних завдань, виконаних під час кваліфікаційного іспиту в межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17,

                                                                     встановила:

Рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17 оголошено добір кандидатів на посаду судді місцевого суду.

Рішенням Комісії від 08 жовтня 2018 року № 220/зп-18 оголошено про складення кваліфікаційного іспиту в межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду.

Відповідно до частини другої статті 78 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) і пункту 6 розділу І Положення про складення кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів на посаду судді, затвердженого рішенням Комісії від 03 жовтня 2018 року № 211/зп-18 (зі змінами, далі – Положення), кваліфікаційний іспит проводиться шляхом складення письмового анонімного тестування та виконання анонімного письмового практичного завдання зі спеціалізації місцевого загального суду та/або місцевого адміністративного суду та/або місцевого господарського суду на вибір кандидата на посаду судді.

Пунктом 8 розділу V Положення визначено, що результати виконаного учасником іспиту практичного завдання встановлюються членами Комісії. Склад Комісії для перевірки практичних завдань визначається рішенням Комісії.

Рішенням Комісії від 18 жовтня 2018 року № 232/зп-18 визначено склад колегії Комісії з членів Комісії Гладія С.В., Луцюка П.С., Мішина М.І. та Устименко В.Є. для перевірки практичних завдань зі спеціалізації місцевого загального суду, виконаних кандидатами під час кваліфікаційного іспиту в межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду.

Рішенням Комісії від 08 жовтня 2018 року № 220/зп-18 визначено дати складення кандидатами на посаду судді місцевого суду кваліфікаційного іспиту та встановлено черговість етапів проведення виконання практичного завдання.

Так, 29 жовтня 2018 року кандидатами на посаду судді місцевого суду складено анонімне письмове практичне завдання в межах кваліфікаційного іспиту, зокрема, 790 кандидатами у 16 секторах зі спеціалізації місцевого загального суду.

Пунктом 3 розділу VІ Положення встановлено стадії та черговість визначення кодованих результатів іспиту, а саме:

1)        відкриття сейф-пакетів із роботами учасників (бланками відповідей або зошитами для виконання практичного завдання);

2)        сканування робіт (бланків відповідей або зошитів для виконання практичного завдання) та завантаження сканкопій до програмного забезпечення;

3)        опрацювання, перевірка та оцінювання робіт;

4)        оприлюднення кодованих результатів відповідного етапу іспиту.

Із кількості кандидатів, які виявили намір та виконали практичне завдання, вбачається значне навантаження у роботі колегії Комісії для перевірки практичних завдань зі спеціалізації місцевого загального суду.

Беручи до уваги стислі строки для перевірки практичних завдань, виникла необхідність переглянути склад колегій для перевірки практичних завдань, виконаних кандидатами під час кваліфікаційного іспиту.

Комісія, заслухавши доповідача, обговоривши питання порядку денного, дійшла висновку про необхідність створення двох колегій для перевірки практичних завдань зі спеціалізації місцевого загального суду, виконаних кандидатами під час кваліфікаційного іспиту в межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, а отже, внесення змін до рішення Комісії від 18 жовтня 2018 року № 232/зп-18. Так, у підсумку запропоновано створити колегію Комісії 1 у складі членів Комісії: Гладія С.В., Мішина М.І., Устименко В.Є. та Шилової Т.С.; колегію Комісії 2 у складі членів Комісії: Василенка А.В., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Прилипка С.М.

Також Комісією обговорено необхідність здійснення розподілу кількості зошитів для виконання практичного завдання, які містяться в сейф-пакетах, у розрізі секторів, визначених для складення кваліфікаційного іспиту кандидатами на посаду судді.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 78, 92, 101 Закону, Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Положенням, Комісія

вирішила:

  1. Внести зміни до рішення Комісії від 18 жовтня 2018 року № 232/зп-18, а саме: для перевірки практичних завдань зі спеціалізації місцевого загального суду, виконаних кандидатами під час кваліфікаційного іспиту в межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, визначити дві колегії Комісії:

Колегія Комісії 1 у складі членів Комісії: Гладія С.В., Мішина М.І.,  Устименко В.Є. та Шилової Т.С.

Колегія Комісії 2 у складі членів Комісії: Василенка А.В., Лукаша Т.В., Луцюка П.С., Прилипка С.М.

  1. Встановити, що перевірку практичних завдань зі спеціалізації місцевого загального суду, виконаних 395 кандидатами під час кваліфікаційного іспиту у секторах №№ 1–5, 7, 10, 15, перевірятиме колегія Комісії 1, склад якої визначено в пункті 1 цього рішення.
  2. Встановити, що перевірку практичних завдань зі спеціалізації місцевого загального суду, виконаних 395 кандидатами під час кваліфікаційного іспиту в секторах №№ 6, 8, 9, 11–14, 16, перевірятиме колегія Комісії 2, склад якої визначено в пункті 1 цього рішення.
  3. Повторно здійснити стадії визначення кодованих результатів іспиту, встановлені пунктом 3 розділу VІ Положення про складення кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів на посаду судді.

Головуючий                                                                                            С.Ю. Козьяков

Члени Комісії:                                                                                        В.І. Бутенко

                                                                                                                  А.В. Василенко

                                                                                                                  А.О. Заріцька

                                                                                                                 А.Г. Козлов

                                                                                                                 Т.В. Лукаш

                                                                                                                 П.С. Луцюк

                                                                                                                 М.А. Макарчук

                                                                                                                М.І. Мішин

                                                                                                                С.М. Прилипко

                                                                                                               Ю.Г. Тітов

                                                                                                               В.Є. Устименко

                                                                                                              Т.С. Шилова